İLİ :ANKARA
AY-YIL :KASIM-2009
TARİH :20/11/2009
ÇOCUKLARIMIZI EĞİTİMSİZ BIRAKMAYALIM
Muhterem Müslümanlar!
Yüce Allah kutsal kitabımız Kur’an’da;
“Sakın cahillerden olma!”1 “Cahillerden yüz çevir!”2 buyuruyor... Pek çok ayette ve hadisi şerifte cehalet yerilmiş; ilim tahsili, okuyup-yazma teşvik edilerek övülmüştür. Sevgili Peygamberimize ilk vahyolunan ayet de:
“Oku!” emriyle başlamıştır.
Yüce dinimiz İslam; bir taraftan ilme, okumaya büyük önem verirken diğer taraftan da ilim öğrenmeyi kadın-erkek her Müslüman’a farz kılmıştır. Bu konuda karşılaşılabilecek bütün zorluk ve meşakkatlere rağmen ilim öğrenmeyi tavsiye ederek, ilim rütbesini en büyük rütbe olarak kabul etmiştir.
Değerli Kardeşlerim!
Müslümanlıkla cehalet birbiriyle bağdaşmaz. Cehaletin ve geriliğin İslam’da asla yeri yoktur. Çünkü cehalet, insanın şeref, haysiyet ve onurunu ayaklar altına düşüren en kötü sıfattır. Bu sebeple İslam öncesi Arap toplumundan bahsedilirken o döneme cahiliye dönemi denilmesi; müşriklerin lideri için de cehaletin babası anlamına gelen
“Ebu Cehil” lakabının verilmesi oldukça anlamlıdır.
Kur’an-ı Kerim’de;
“Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?”3 buyruluyor.
Sevgili Peygamberimiz de;
“İlim müminin yitik malıdır. Onu nerede bulursa alsın.”4 buyuruyor.
Bu ve benzeri ayet ve hadisler ilmin mutlak değerine işaret etmişlerdir. Bedir’de esir alınan müşriklerin 10 Müslüman’a okuma yazma öğretmeleri halinde serbest bırakılmaları, oldukça anlamlıdır. Bu uygulama, sevgili Peygamberimizin ve onun tebliğ ettiği yüce İslam Dini’nin, okuma ve yazmaya, dolayısıyla ilim öğrenmeye ne derece büyük önem atfettiğinin en güzel göstergesidir.
Muhterem Cemaat!
Yüce Allah’ın bizlere birer emaneti olan çocuklarımız arasında yozlaşma ve kendi millî değerlerine yabancılaşma daha fazla yaygınlaşmadan gerekli tedbirleri almalıyız.
Unutulmamalıdır ki yeni yetişen nesiller, milletlerin geleceği ve en önemli güç kaynağıdır. Bu sebepledir ki her millet, kendi geleceğini garanti altına almak, millî ve manevî değerlerini yükseltip geliştirmek maksadıyla bilgili, görgülü, çalışkan ve üretken nesiller yetiştirmeye özen göstermektedir. Eğer yeni yetişen nesiller eğitimden mahrum bırakılırlarsa veya iyi eğitilmezlerse; uyuşturucu, alkol, tembellik, kapkaççılık veya zararlı akımların ağına düşmeye müsait hale gelirler.
Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın bu kötülüklerden uzak kalması; ailesine, milletine, vatanına ve bütün insanlığa faydalı bireyler olarak yetişmesi, hepimizin en büyük arzusudur.
Unutmayalım ki, İslam’ın gayesi, insanı kemale erdirmektir. Bu da ancak nesillerimizi iyi eğitmekle mümkündür.
.............................................................
- En’am, 6/35
- A’raf, 7/199
- Zümer, 39/9
- Tirmizî,“İlim”,19; İbn Mace,“Zühd”, 15
D.İ.B. hutbelerinden derlenmiştir.