Allah Muhyidir.(Görüntülü ve Sesli-Yazı Takipli)

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
Muhyî
Allah Muhyidir.

Ayeti kerimede:
"Halbuki dirilten de öldüren de Allah'tır. " (Âl-i İmrân: 156).

Allah dirilten Muhyidir. Tüm yarattıklarını öldükten sonra hayat verip dirilten Allahtır.
Hayat vermeside, diriltmeside süreklidir.

Ayeti kerimede:
Allah öleceklerin ölümleri anlık, ölmeyeceklerin de uykuları ruhlarını alır. Ölmelerine hükmettiği kimselerin ruhunu tutar, diğerlerini belli bir süreye kadar (bedenlerine) gönderir. Şüphesiz ki bunda iyi düşünen kimseler için âyetler (öğütler ve ibretler) vardır. (Zümer: 42).

Her gün ölümü, dirilmeyi ve hayatı bize yaşatan Allahu Tealadır.

Ayeti kerimede:
"Önce yaratan, sonra yaratmayı tekrar eden."(Neml: 64).

İnsanlardan, doğum ile sürekli yeni canlılar yaratmaktadır. Şüphesizki nesilleri devam ettiren veya yok eden yine ancak Allahu Tealadır. Birinin yok olmasını murad etmezse o yok olamaz. Kimsenin Yok Yüce Gücü. Koruduklarına zerre zarar dokunmaz. İnsanlar, tüm yarattıklarında bu böyledir.
Kıyamet günü tüm yarattıklarını öldürecektir.

Ayeti kerimede:
Resulüm! Sana dağlardan (kıyamet günü ne olacağından) sorarlar. De ki: “Rabbim onları kül gibi ufalayıp savuracak!” Yerlerini dümdüz, bomboş bırakacaktır. ”“ Öyle ki orada ne bir çukur ne de bir tümsek görebileceksin! ” (Tâ-Hâ: 105, 106, 107).

Sadece yüce Rabbimizin zatı kalacaktır.

Ayeti kerimede:
Ancak azamet ve ikram sahibi olan Rabbinin veçhi (zâtı) bâki kalacak. (Rahman: 27).

Yine diriltmeyi murad edince, dilediği zaman, o zamana kadar ezelden kıyamet saatine kadar tüm yarattıklarını tekrar diriltecektir. Şüphesiz ki yaratmakta, diriltmekte ancak Allahın yapacağı iştir. O tek ilahtır.
Mahşer alanında kalite toplayacaktır. Hesap, ceza ve mükafat günü için.

Ayeti kerimede:
O gün insanlar hiçbir tarafa sapmaksızın, (mahşere) çağıranın (İsrafil'in) dâvetine uyarlar. Rahman'ın korkusundan bütün sesler kısılmıştır. Bu yüzden, fısıltıdan başka bir şey işitemezsin. (Tâ-Hâ: 108).

Bu diriltmelerin haricinde manevi hayat verme ve diriltmesi vardır.
Bir kulunun kalbine iman verirse diriltir. Hidayet verirse diriltir. Kafirden, mümin çıkarır, müminden kafir çıkarır. Ona hiçbir şey zor gelmez, dilediğini yapandır.

Ayeti kerimede:
Allah bir kimsenin kalbini müslümanlık için açarsa, o Rabbinden verilen bir nur üzerinde değil midir? Kalpleri Allah'ı zikretmeye kaskatı olan kimselere ise yazıklar olsun! Onlar apaçık dalâlet içindedirler. (Zümer: 22).

Allah zerre zulüm etmez. Kul kafirlikte, isyanda, günahlarında ısrar ederse dilerse kendi sertifikasına sahiptir. Böyle bir kula iman verip, günahlardan temizlenecek, hidayet edicek böylece diriltecek yalnız Allahtır.
Doğmadan öncede bebek halimize gelene kadar karanlıklar içinde Allah bizi şekilden şekile sokar. En başlarda insan şekline benzemez. Zamanla insan şeklini alır. Bunlarda da diriltip hayat verir.
Hayat da ölüm de Allah-u Teâlâ'nın göklerde ve yeryüzündeki mutlak hakimiyetinin tezahürlerinden başka bir şey değildir. Dünyada dirileri öldürür, ahirette ise haşrı ve neşri yaşamak için ölülere hayat verir.

Ayeti kerimede:
"Bir ölü iken dışarı dirilttiğimiz, ona insanlar arasında yürüyebileceği bir nûr verdiğimiz kimse, karanlıklar içinde kalıp ondan hiç çıkmayan kimse gibi olur mu hiç?" (En'âm: 122).

Ölü ruhlar imanla dirilir. Bir işaret imanına, hidayetine vesile olmak o ölü ruhunu diriltmeye vesile olmaktır. Dirilten ancak Allahu Tealadır. Daha iyi anlaşılması için.

Bir Ayeti kerimede ise:
Bunun içindir ki biz İsrâiloğullarının üzerine yazdık ki: Kim bir cana kıymamış ya da yeryüzünde bozgunculuk yapmamış olan bir kimseyi öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibi olur. Bir insanı dirilten, bütün insanlığı aşağıdadır. Şüphesiz ki elçilerimiz onlara kesin delillerle geldiler. Fakat onların uzak bu gerçeklerden sonra da yeryüzünde aşırı gitmektedirler. (Maide: 32).

Bir büyükya bu ayeti şöyle tefsir töreninde.
Bir insanı dirilten bütün insanlığı aşağıdadır. "Âyet-i kerime'sini ikide bir ileriye sürmekle, güya ölüleri onlar diriltiyormuş gibi bir mânâ çıkarmak istiyorlar.
Hayat kurtarmaya gelince; esaretten, trafik kazasından, suda boğulmaktan, ateşte yanmaktan, düşmandan, doktorun niyet-i halisa ile yaptığı müdahale ve buna benzer Bunlara kurtarma denir, diriltme denmez Madem
ki böyle bir hüneriniz var; veya canı çıkmak üzere olan birinin canını geri çevirin de görelim!

Ve ama onlar âcizdirler, bunu yapamazlar. kuru lâftan ibarettir.

Doğum ölmek üzere olan veya ölen bir kadın, karnını verini almak dahi kurtarma denir. Doğru sözlü iseler, bu ölen gerçekleştirilir diriltsinler.

Zira Âyet-i kerime'de:

"O ölüleri diriltir." (Şûrâ: 9)

"Dirilten de O'dur, öldüren de O'dur." Buyuruluyor . (Müminûn: 80).
Buyuruyor.

Bir insanın hayatını kurtardım denir. Onu dirilttim denemez. Bu ayeti kerimede batıni anlam olduğu anlaşılır. Ruhun dirilmesidir. Ben hayat kurtardım onu dirilttim diyorlarsa, değerli hâşâ Allah yerine koyuyorlar da farkında bile değillerdir!
Biz bu tefsire inanıyoruz. Ben şu kişiyi kurtardım ben şu kişiyi dirilttim varsa iki kere düşünsün. Dikkat edilmesi için buraya ekledik.
Bir insanın hayatını kurtarmakta Allahın takdiridir. Zahirende, batınende kurtaran sevap işler. Dünyada zahiren kurtarmak güzeldir fakat ruhun dirilmesine vesile olmak, o imanına, hidayetine vesile olmak, ahiretteki sonsuz, ebedi hayatını kurtarmak daha değerlidir. Burada ben şu ruhunu dirilttim de denemez. Çünkü imanda, hidayette ancak Allahu Tealanın izniyledir. Burada vesile olunmuş oluyor. Buda Allahın kullarına rahmetidir şüphesiz.

Ayeti kerimede:
Yeryüzünde yaşayan bütün canlıların rızkı Allah'a âittir. Allah o canlının durduğu yeri ve sonunda bırakılacağı yeri bilir. Hepsi apaçık bir Kitap'ta (Levh-i mahfuz'da) dır. (Hud: 6).


Allah sonsuz hayat. Hayat verende, ölüyü diriltende sonsuz Muhyi Allahtır.
 
Üst