Allah Muîddir.(Görüntülü ve Sesli-Yazı Takipli)

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
Muîd
Allah Muîddir.

Ayeti kerimelerde:
"Önce yaratan, ölümünden sonra tekrar dirilten O'dur. Bu O'nun için pek kolaydır." (Rum: 27).

Öyle bir kolaylık ki sadece ol der oda oluverir. Emrinde galip olup zerre dahi ona itaatsizlik edemez. Zerrede hükmünü yürüten kadiri mutlak odur.
Zorluk ve kolaylık insanlara göredir. "Pek kolay" demek beşerin anlayışına göre demektir. Allahu Tealanın gücü üstünde bir güç yoktur ki zorluk yaşatsın. Zaten herşeyi yaratan odur. Allahın hiçbir esmaül hüsnaları yaratılmışlara benzetilemez. Görmesi bir görmeyi engellemez. Herşeyi görür. Uzak ve yakınlık etkilemez. Hiçbir yarattığınada ihtiyaç duymaz. İşitmeside bir işitmesi diğer işitmesini engellemez. Herşeyi aynı anda işitir. Kalpte ve akılda olanları, söylenmeyenleride işitir. Eşi, ortağı, benzeri olmayan Allahu Tealadır. Yani zorluktanda münezzehtir. Hiçbirşey ona zor gelmez.

Ayeti kerimede:
Ancak dinleyenler dâveti kabul ederler. Ölülere gelince, Allah onları diriltir, sonra O'na döndürülürler. (Enam: 36).

Allah ki sizi diriltti. Sonra sizi öldürür ve sonra yine diriltir. Gerçekten insan çok nankördür. (Hac: 66).

Allah ilkin mahlûkunu yaratır, ölümünden sonra onu tekrar diriltir. Sonunda O'na döndürüleceksiniz. (Rum: 11).

Onun canlı ölümü tadar. Ölüm Allahın takdiri bunu kimsenin değiştirmeye güce yetmez. Tüm yarattıkların tekrar diriltmek ona asla zor değildir. Hayatı veren Allah, sonrada diriltmeye elbette kadirdir öldükten.
Allahleri ölü mukize olarak ibretlik diriltmiştir.

Ayeti kerimede:
“Sığırın bir parçasıyla ona (öldürülene) vurun. "Dedik. İşte Allah ölüleri böyle diriltir. Boyut âyetlerini gösterir ki aklınızı başınıza düşünesiniz. (Bakara, 75).

İsa Aleyhisselamın ölüleri diriltmesi Allahın izniyle bir mucizedir.

Ayeti kerimede:
Onu İsrailoğullarına bir peygamber yapacak. (Onlara şöyle diyecek): “Ben size Rabbinizden bir âyet (mucize) ile geldim. Size çamurdan bir kuş eminti yapar, ona üflerim ve Allah'ın izni ile o hemen kuş oluverir. Yine Allah'ın izni ile anadan doğma körü ve alacalıyı iyileştirir, ölüleri diriltirim. Ayrıca evlerinizde ne yiyip ne biriktirdiğinizi size haber veririm. Eğer inanmışsanız, bunda sizin için bir âyet (ibret) vardır. ” (Ali imran: 49).

Allahu Teala ibretlik olarak hergün bize ölümü ve diriltmeyi hatırlatacak şekilde uyutur ve uyandırır.

Ayeti kerimede:
Sizi geceleyin öldüren O'dur. Gündüzleyin ne yaptığınızı bilir. Sonra süre tamamlansın (eceliniz gelsin) diye gündüzün sizi diriltir. Sonra dönüşünüz O'nadır. Sonra da O, yaptıklarınızı size haber vereceğiz. (Enam: 60).

Diğer bir ayeti kerimede ise:
Allah öleceklerin ölümleri anlık, ölmeyeceklerin de uykuları içinde ruhlarını alır. Ölmelerine hükmettiği kimselerin ruhunu tutar, diğerlerini belli bir süreye kadar (bedenlerine) gönderir. Şüphesiz ki bunda iyi düşünen kimseler için âyetler (öğütler ve ibretler) vardır. (Zümer: 42).

Ruhlar Allahın emrindedir. Vücuda konulan ruh aslında isyankar değildir. Vücuda konulan nefse uyarak Rabbini unutur. Nefsle mücadele olup şarttır. Ruhu tekrar aslına döndürülmeye çalışılmalıdır. Nefsin boyasına boyanan ruhda nefse benzer. Oysa temizlenmiş bir ruha ibadet kolay gelir. Allahın emir ve rahat yaparlıkla yasaklarını. Hertürlü kötülük, tembellik, ağırlık nefsimizdendir. Nefs dünyaya bağlı, ruh ise ahirete yöneliktir.

Ayeti kerimede:
Göklerin ve yerin mülkü Allah'ındır. Diriltir ve öldürür. Sizin için Allah'tan başka ne bir dost ne de bir yardımcı yoktur. (Tevbe: 116).

Ölüm son gibi görünsede başlangıçtır. Ahiret hayatına başlamanın ilk adımıdır. Rabbimize kavuşma günüdür. O gün ne mal, ne Çocuklar, ne aile, ne akraba, ne bir dost ne bir yardımcı kalır. Sadece Allah vardır dost olarak. Onu dost edinenlere ne mutlu. Kabirde herşey anlaşılır ki insan hiçbir şeye sahip değilmiş. Çıplak doğmuş, çıplak gitmiştir. Bedeni ise çöpe dönmüş, toprak yemiştir. Benim dediğin herşey o gün yok olup gitmiştir. Haham başbaşa, amellerinle başbaşa kalmışındır.

Ayeti kerimede:
Hiç şüphesiz ki ölüleri ancak ve ancak biz diriltiriz. İşlediklerini ve eserlerini (geride bıraktıklarını) biz yazarız. Zaten biz her şeyi apaçık bir kitapta (Levh-i mahfuz'da) saymışızdır. (Yasin: 12).

O zaman bizler en yakın Rabbimize olalım. Dost olarak Rabbimizi edilenelim ki o zaman Rabbimiz bizide kurtarsın.

Ayeti kerimede:
Doğrusu biz hem diriltir hem de öldürürüz. Ve biziz hepsine vâris olanlar. (Hicr: 23).

Öldükten sonra tüm geride bırakılanlar aslında gerçek sahibi olan Allaha kalır.

Ayeti kerimelerde:
Göklerin ve yerin mülkü O'nundur. Diriltir ve öldürür. O onun şeye kâdirdir. Hadid: 2).

Allahu Teala kullarından kendisinden başka dost edinenleri uyarmaktadır. Hakiki dostun kim olduğunu apaçık bildirmektedir.

Ayeti kerimede:
Yoksa onlar Allah'tan başka dostlar mı edindiler? Halbuki dost ancak Allah'tır. Ölüleri O diriltir, O ona şeye kâdirdir. (Şura: 9).

Allahu Teala ölü toprağı dirilmesini ayeti kerimelerde anlatmıştır:
Rüzgârları gönderip de bulutları yürüten Allah'tır. Biz bulutları ölü bir yere sürüp top ölümünden sonra diriltiriz. İşte ölümden sonra diriliş de böyledir. (Fatır: 9).

O'nun âyetlerinden biri de şudur: Sen yeryüzünü kupkuru görürsün. Biz onun üzerine suyu indirdiğimiz zaman, harekete geçer ve kabarır. Ona can veren Allah, elbette ölüleri de diriltir. O, herşeye kâdirdir. (Fussilet: 38).

Öldükten sonra ah vah etmemek için Allah ayeti kerimede dosdoğru yolunu nasıl öneriyor bildiriyor.

Ayeti kerimede:
Resulüm! De ki: “Ey insanlar! Şüphesiz ki ben, Allah'ın hepiniz için gönderdiği peygamberiyim. Ey Allah ki, göklerin ve yerin mülkü O'nundur. O'ndan başka ilâh yoktur. Diriltir ve öldürür. Öyle ise Allah'a ve O'nun ümmî Peygamber'ine, Allah'a ve O'nun kelimelerine inanan Peygamber'ine iman edin. Ona uyun ki, doğru yolu bulasınız. (Araf: 158).

Diğer bir ayeti kerimede:
Ey iman edenler! Allah'a itaat edin, Peygamber'e itaat edin ve sizden olan emir sahiplerine itaat edin. (Nisa: 59).

Allahu Teala unutmaktan münezzehtir. Hiçbir yaratmadığını, hiçbir zerreyi unutmaz.
İnsan ölmeden önce nasılsa, ilk nasıl yaratmışsa, yine aynı kusursuz şekilde diriltir.

Ayeti kerimelerde:
İnsan, kemiklerini toplayamayacağımızı mı sanıyor? Evet, biz onun parmak uçlarını bile derleyip eski haline getirmeye kâdiriz. Fakat insan, ileriye doğru suç işlemek (ileri günahla geçirmek) ister. (Kıyame: 3, 4, 5).

Kah postala! Ne kadar da nankör! Onu yaratan hangi şeyden yarattı? Onu nutfeden (spermadan) yaratıp (merhalelerden geçirerek) şekil verdi. Sonra ona tutacağı yolu kolaylaştırdı. Sonra onu öldürür ve kabre koyar. Daha sonra dilediği zaman onu tekrar diriltir. Hayır! Doğrusu insan, henüz Allah'ın emrettiğini yapmadı. Abese: (17. 18, 19, 20, 21.22).

İnsanı nutfeden (bir damla kerih sudan) yaratmıştır. Böyle iken o nasıl oluyor da apaçık bir hasım kesiliyor? (Nahl: 4).


En kuvvetli ve kudretli, büyük melekleri dahi Allah Celle ve Celalühü huzurunda titrer. Ne emredilirse yapar. İnsan ise o kadar zayıf ve muhtaç rağmen, Rabbini cahilliyle bilememiştir.
Fakat Allahu Teala cennetlerini müjdeliyor bilenlere.

Ayeti kerimede:
Muhakkak ki Allah iman edip sâlih ameller işleyen kimseleri, altlarından ırmaklar akan cennetlere koyar. Şüphesiz ki Allah dilediğini yapar. (Hac: 14).


Biz ilk yaratışta güçsüz mü düştük? Hayır! Onlar yeni bir yaratılıştan şüphe içindedirler. (Kaf: 15).
Andolsun ki insanı biz yarattık ve nefsinin ona ne vesveseler verdiğini de biliriz. Biz ona şah damarından daha yakınız. (Kaf: 16).

Nefs kafirlik eder, asla itaatkar değildir. Sadece kendini bilir ve sayar. Dünyaya öyle bağlıdır. Kendini helak etse umursamaz. Yani nefs hayvan gibidir. Hiçte doymaz. Onun sahibinin Haham olduğunu duyurmak gerekir. Sürekli mücadele etmemiz gerekir.

Ayeti kerimede:
Nefsini tertemiz yapıp arındıran felâh bulmuş, kurtulmuştur. (Şems: 9).

Herşeyi yaratan, yaşatan, öldüren, dirilten Allahtır. Tüm güç ve kudret onundur. Emir ve hüküm Onundur. Yüce Rabbimiz geçmişten kıyamete kadar tüm yarattıkları, insan, hayvan, cin, melek ne varsa öldürecektir. Sadece zatı kalacaktır.

Ayeti kerimede:
Ancak azamet ve ikram sahibi olan Rabbinin veçhi (zâtı) bâki kalacak. (Rahman: 27).

Bundan sonra ise sonsuz gücü ile herşeyi tekrar diriltip, mahşer hesap etmek için toplayacaktır. Bu din günüdür. Hesap günüdür. Sonra herkez ameline göre ya cennete, ya cehenneme gidecektir. Bu sonsuz bir hayattır.
Herşeyi ol emriyle yaratan ve dirilten, hiçbir şey zatına zor gelmeyen, sonsuz Muîd olan alemlerin Rabbi çok yücedir.
 
Üst