Allah Ğafûrdur

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye

Ğafûr
Allah Ğafûrdur.

Ayeti kerimede:
"Şüphesiz ki Allah bağışlayandır, merhamet edendir. " (Bakara: 173).

Allah büyük, küçük, gizli, açık, az, çok bütün günah sürekli bağışlayan tek Rabdir. Bağışlaması bol olandır. Şirk hariç tüm günahları bağışlar.

Ayeti kerimede:
Allah'ın ortak koşulmasını aslâ bağışlamaz. Ondan başka günahları dilediği kimse için bağışlar. Kim Allah'a şirk koşarsa, çok uzak bir sapıklığa düşmüş olur. Nisa: 116).


Allahın benzeri, benzeri, dengi halinde, tek rekabete, tek ilah, tek Rab dönüş rağmen şirk koşanlar ancak cahilliğinden ötürü bunu yapar. Allahı bilen Allahtan korkacağından, azabının çok çetin olduğunu bilirler. Asla şirk koşmazlar. Allahın hiçbir yarattığı buna cesaret edemez korkar iken, onlar ona boyun eğmişken küçücük zayıf insanın şirk koşması ancak cahilliktir. Büyük azaba uğrayacaktır.

Ayeti kerimede:
Nitekim onları vukuu kaçınılmaz olan korkunç bir ses yakalayıverdi. Biz onları bir süprüntü yığını hâline getirdik. Uzak olsun zâlim kavim! (Mü'minûn: 41).

Nice bizden uzun ömürlü kavimler, çok güçlü ve zengin kavimler şirk koşmaları nedeniyle hep helak olmuşlardır. Kimileri ise nesilleri dahi yok edilip kendilerinden iz bile kalmamıştır. Kimileri ise ibretlik olarak izleri kalmıştır bir öğüt olarak.

Ayeti kerimelerde:
Görmedikleri haldeyken Rablerinden korkarlar ve kıyametten de çıktıklarında. (Enbiyâ: 49).

Göklerde ve yerlerde olanlar hep O'nundur. Hepsi O boyun'na eğer. (Rûm: 26).

Yaratanımız tek olan Allahtır. Ona şirk koymak en büyük cahillik ve rezilliktir. Uyarılmalarına rağmen buna devam eden, peygamberlerle ve ayetlerle alay eden bu kafir, müşrik, münafıkları kullarını toplayıp cehennemine atacaktır.

Allah öyle yüce bağışlayıcıdır ki bir anda onları helak etmemiş, ceza vermemiştir. Tevbe edip edinmelerini beklemiştir. Peygamberlerine itaat eden, ayetlerine iman eden kullarını bağışlamıştır. Şirk bataklığında yüzenleri ise helak tarihinde. Verdiği mühlet dolan tüm kavimleri dilediği yerde helakta.

Allah mümin günahkar kullarınıda çok bağışlayıcıdır. Tevbe ve istiğfar ile kalp yıkanmalıdır. Ne Allahtan ümit kesilmelidir, nede bağışlıyor diye günahlara dalınmalıdır.

Ayeti kerimede:
Onlar ki bir kötülük yaptıklarında veya uygulamalar zulmettiklerinde, Allah'ı hatırlayarak hemen günahlarının bağışlanmasını dilerler. Günahları Allah'tan başka kim bağışlayabilir misin? Bir de onlar işledikleri kötülüklerde, safra ısrar kötülüklerde. (Ali İmran, 135).

Tüm günahlarıda bağışlayan tek Rab Allahtır. Onun bağışlaması gibi bağışlama yoktur. Bize bir hata yapıldığında dahi hemen kızabiliriz. Tekrar yaparsa daha şiddetli kızarız. Bir daha devam ederse öfkelenir, azarlarız. Allah ise kullarının tüm hallerini gören, tüm günahların görendir. Kullarını yüce sonsuz rahmetiyle bağışlayarak onun daim gösterir. Ne kadar günah işlersek işleyelim bağışlaması bol olan Rabbimize sığınıp yönelmeliyiz. Çünkü o çok bağışlayıcıdır. Tevbemizede samimi olmalıyız.

Ayeti kerimede:
"Allahu Teala sürekli günahlarda ısrar etmezler ."

Nefsle mücadele şarttır. Nefs asla ibadet etmek istemez. İbadet, zikir, tevbe istiğfar ile Rabbimize yönelmeliyiz.

Ayeti kerimede:
Biz peygamberleri ancakjdeciler ve korkutucular olarak göndeririz. Kim inanır nefsini islah ederse, onlara hiçbir korku yoktur ve onlar mahzun da olmayacaklardır. (Enam: 48).

Namaz insanı kötülüklerden alıkoyar.

Ayeti kerimede:
Resulüm! Kitap'tan sana vahyedileni oku ve namaz kıl! Şüphesiz ki namaz insanı her türlü hayâsızlıktan ve fenalıktan alıkoyar. Zikrullah elbette en büyük (ibadet) tir. Allah yaptıklarınızı bilir. (Ankebut: 45).

Hadisi şeriflerde:
"Hazreti Enes radıyallahu anh anlatıyor:" "Resûlullah aleyhissalatu shipam buyurdular ki: "" Allah Teala Hazretleri diyor ki: "" Ey Ademoğlu! Sen bana dua edip, (affımı) ümid ben ne sadır olsa, aldırmam, ben seni affederim. Ey Ademoğlu! Senin günahın semanın bulutları kadar bile olsa, sonra bana dönüp istiğfar etsen, çok oluşuna bakmam, seni affederim. Ey ademoğlu! Bana arz dolusu hata ile gelsen, sonunda hiç bir şirk koşmaksız bana kavuşursan, seni arz dolusu mağfiretimle karşılarım. "" "(Kaynak kütübi sitte: 4114).

" Hazreti Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: "" Resûlullah aleyhissalatu damaram (bir hadis-i kudsi'de) Rabbinden naklen buyururlar ki: "4113).

"Ümmü'd-Derda radıyallahu anha anlatıyor:"" Ebu'd-derda radıyallahu anh'ı işittim. Demişti ki: "" Resûlullah aleyhissalatu Vesselam'ı işittim, şöyle buyurdu: "" Müşrik olarak ölenle, bir müslümanı haksız yere öldüren hariç, Allah bütün günahları affedebilir. "" " (Kaynak kütübi sitte: 4118).

Kimseyeyi günahlarından kınamamalıyız. Allah onu asla affetmez dememeliyiz

. Hadis şerifte:
" Cündeb radıyallahu anh anlatıyor: " " Resûlullah aleyhissalatu damaram buyurdular ki: "" Birancahi Allah Allah: " mağfiret etmiyecek! "" diye kesip attı. Allah Teala Hazretleri de: "" Falancaya mağfiret hususunda yemin eden de kim? Ben ona mağfiret ettim, senin amelini de iptal ettim! "" buyurdu. "" "(Kaynak kütübi sitte: 4115).

Allah mümin kullarını bağışlamak için sebeplerde yaratmıştır. Hastalıklar, ibtilalar, belalar, müsibetler hep affa vesile olur.

Hadisi şerifte:
"Muhammed İbnu İshak kodu Ebu Manzür denen Şamlı bir zattan naklediyor, bu da amcasından, o da Hadır'ın işleri Amiru'r-Ram'dan nakletmiştir. Amir der ki:"" Bizim için bayraklar ve sancaklar yükseltildiği zaman memleketimizde idik. Ben: "" Bu nedir? "" Diye sordum. "" Resûlullah (aleyhissalatü damaram) 'ın sancağı! "" Dediler. Yanına gittim. Bir ağacın altında oturuyordu. Ashabı da etrafını sarmıştı. Ben de yanlarına oturdum. Bir ara Resûlullah (aleyhissalatü damaram) hastalıklardan ve dertlerden bahsedip dedi ki: "" Mü'mine bir hastalık gelir, sonra da Allah ona şifa verirse, bu hastalık onun geçmiş günahlarına kefaret, geri kalan hayatı için de bir öğüt olur. Şayet münafık hastalanır, sonra da afiyet verilirse o, sahibi tarafından bağlanıp sonra da salıverilen fakat niçin bağlandığını, niçin salıverildiğini bilmeyen bir deve gibidir. "" Aleyhissalatu damaram ' içinde oturanlardan biri: "" Ey Allah'ın ResüIü, eskam (hastalıklar) nedir? Ben asla hiç hastalanmadım? "" Diye sordu. Resülullah (aleyhissalatu damaram): "" Kalk! sen bizden değilsin ""buyurdu. "" "(Kaynak kütübi sitte: 1968).

Ebu Hureyre ve Ebu Said radıyallahu anhüma'nın anlattıklarına göre, Resûlullah aleyhissalatu gemisi şöyle satın aldı: " Mü'min kişiye bir ağrı, bir yorgunluk, bir hastalık bir üzüntü hatta bir ufak tasa isabet edecek olsa, Allah onun parçası'minin günahından bir kısmı mağfiret buyurur. "(Kaynak kütübi sitte: 4658).

" Hazreti Enes radıyallahu anh anlatıyor: "" Resûlullah aleyhissalatu damaram buyurdular ki: "" Allah bir kuluna hayır murad ettimi onun cezasını tacil edip dünyada verir; bir kulu hakkında kötülük murad ettimi onun günahlarını tutar, Kıyamet günü cezasını verir. "" " (Kaynak kütübi sitte: 4661).

Mümin kullar onu andan ibret, öğüt almalıdır. Halini düzeltilmelidir. İlk nefsini hesap etmelidir ki bu sıkıntılar, belalar acaba günahlarımdan ötürü mü diye diye.

Hadise şerifte:
"Hazreti Cabir radıyallahu anh anlatıyor:" "Resûlullah aleyhissalatu Vesselam buyurdular ki: " "Kıyamet günü, afiyet ehli kimseler, bela ehline sevapları verilince, dünyada iken derilerinin makaslarla kazınmış olmasını temenni sitte ." "" (Kaynak kütübi sitte: 4663) ).
"Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor:" "Resûlullah aleyhissalatu shipam buyurdular ki: " "Mü'min erkek ve kadının nefsinde, çocuğunda, malında bela eksik olmaz. Ta ki hatasız olarak Allah'a kavuşsun." ""

Dünya imtihandır. Çokta kısadır sabredip halini düzeltenler mükafatlarını alırlar. İmtihanları kazanırlar.

Günahlardan şeytandan, nefsten kaçındığımız gibi kaçınmalıyız ki yok yere üzerimize belalar inmesin. Tevbe istiğfar ilede günahlarımızın farkında olmalıyız. Bir daha yapmamaya gayret etmeliyiz.
Mümin kullarının imanına göre harici iptilalar verilirki ahirette dereceler elde etsin, Rabbine yaklaşabilsin. Kısaca yaşamımız boyunca az çok imtihanlarla imtihan edileceğiz.

Allahu Teala kudsi hadisi şerifte:
"Hazreti Enes radıyallahu anh anlatıyor:" "Resûlullah aleyhissalatu shipam buyurdular ki:"" Allah Teala hazretleri ferman etti: "" İzzetim ve celalim hakkı için, mağfiret etmek istediğim hiç kimseyi, bedenine bir hastalık, rızkına bir darlık boynundaki günahlarından temizlemeden dünyadan çıkarmayacağım. "" "(Kaynak kütübi sitte: 4666).

Dünya geçici ahiret kalıcıdır. Dünya üzüntü ve sıkıntıları elbette geçer. Sabır lazımdır. Ömürde çok kısadır. Ahiret sıkıntı ve üzüntüleri kul günahkar ve cehenneme atılırsa sonsuzdur.
Allah kimsenin kaldıracağından fazla yükleme.

Hadisi şerifde :

"Mus'ab İbnu Sa'd, çocukları radıyallahu anh'tan naklediyor:" "Der ki:"" Ey Allah'ın Resûlü! dedim, insanlardan kimler en çok belaya uğrar? "" "" Peygamberler, sonra büyüklükte onlara ve bunlara yakın olanlar. Kişi diyaneti nisbetinde belaya maruz kalır. Kim dininde şiddetli ve sağlam olursa onun belası da şiddetli olur. Şayet dininde zayıflık varsa, allah onu da diyaneti nisbetinde imtihan eder. Bela kulun peşini bırakmaz. Ta o kul, hatasız olarak yeryüzünde yürüyünceye kadar. "" "(kaynak kütübi sitte: 4665)

Allah ise ayeti kerimelerinde kullarını imtihan edeceğini

bildirmektedir.Ayeti kerimelerde:
Andolsun ki biraz korku, biraz açlık, biraz da mallardan, canlardan ve mahsullerden yana eksiltmekle sizi imtihan edeceğiz. Sabredenleri müjdele! (Bakara: 155).

Andolsun ki mallarınıza ve canlarınıza ibtilâlar verilerek imtihan olacaksınız. Sizden önce dünyada kitap verilen kitaplardan ve müşriklerden birçok üzücü sözler işiteceksiniz. Eğer sabreder ve takvâ gösterirseniz, bilmiş olun ki bu, üzerinde sebat yapılacak işlerdendir. (Ali imran, 186).

Biliniz ki mallarınız ve çocuklarınız sizin için bir imtihandır ve büyük mükâfat Allah'ın yanındadır. (Enfal: 28).

Onlar her yıl bir veya iki varsayılan çeşitli belâlara uğratılıp imtihana çekildiklerini görmüyorlar mı? Böyleyken yine de tevbe etmiyorlar, ibret almıyorlar. (Tevbe: 126).

Yani akıllı mümin nefsiyle mücadele eder. Rabbine bağlanıp tevbe eder. Günahlardan bağışlanma ve af diler. Günahlarda ısrar etmez. Çünkü yaşadığı bela ve musibetlerin kendi elleriyle işlediklerinden olduğunu bilir ve anlar çünkü.

Ayeti kerimede:
Sana gelen her iyilik Allah'tandır, kötülükler kendi nefsindendir. Nisa: 79).

Tüm kullarına büyük lütuflarda bulanan, Kültürlerin günahlarını sürekli usanmadan, sıkılmadan bağışlanan, çok günahkar kullarının tevbe etmelerini bekleyip bekleyip bekleyip bekleyip bekleyen hemen cezalandırmayan, müminlerini yaklaştırmak için sebepler yaratan, zatına yaklaşılması için vesileler dereceler kılanlayan, büyük ve küçük tüm günahlar ve büyük Rahmet ve merhamet Ğafûr olan Allahtır.
Dünya ve ahirette Allah bizleri sevdikleri hürmetine bağışlasın amin.

Ayeti kerimelerde:
Göklerde ve yerde varsa hepsi Allah'ındır. O dilediğini bağışlar, dilediğine azap eder. Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhametlidir. (Ali imran, 129).

Ayetlerimize inananlar sana geldiklerinde de ki: “Üzerinize selâm olsun!” Rabbiniz kendi üzerine yazdı. Sizden kim, bilmeyerek bir kötülük yapar, sonra ardından tevbe edip de kendini düzeltirse, şüphesiz ki Allah bağışlar ve merhamet eder. (Enam: 54).

Kötülükleri işleyip ardından tevbe eden ve iman edenler bilsinler ki; Rabbin bu hareketlerinden sonra onları şüphesiz ki bağışlar ve merhamet eder. Araf: 153).


Ey iman edenler! Eğer siz Allah'tan korkar, takvâ sahibi olursanız, O size furkan (iyi ile kötüyü ayırt edecek bir mârifet, bir nur) verir. Kötülüklerinizi örter ve sizi bağışlar. Çünkü Allah büyük lütuf sahibidİr. (Enfal: 29).

Allah mümin kullarının günahlarını dünyada örtüp bağışladığı gibi ahirette hesap günündede bağışlayıp örtecektir. Hesap mümin kullarını rezil etmeyen, günahlarını örtecek olan Gaffar Allahtır. Kafir, müşriklere ise günahlarını yüzlerine vuracak, mahşer şerit gösterecek, yakınlarına gösterecek onları rezil ve rüsva simsarı.

Allahın azabını seçenlerin azabıda rezilliğide çok korkunçtur. Allah kullarına zerre zulmetmez. Allah bir hayır olunca onu kat oku. Bir kötülüğü ise aynıyla basınır ve cezalandırır. Allah rahmetim gazabımı geçti buyururken bizler nereye koşmaktayız. Şüphesiz ki insan cahil nefsin uyarak en büyük cahilliğini yapmaktadır. Allahu Tealadır Günahlardan koruyacakta.

Sonsuz Rahmeti ve bağışlamasıyla kullarının günahlarını örten, bağışlayan yüce Rabbimiz ne yücedir.
 
Üst