Türkiye'nin ilk başkenti neresidir?

  • Konuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
Türkiye'nin ilk başkenti neresidir? Türkiyenin ilk başkanti ankara değilmiş. Daha sonradan kurtuluş savaşından sonra başkent olmuş. Peki ama ilk başkentimiz neresi merak ettim?

CEVAP:

Kurtuluş savaşından önce Türkiye'nin Türkiye'nin başkenti İstanbuldu. Fakat kurtuluş savaşı yıllarında istanbulun işgale yakın olması ve düşman askerlerine karşı korunamaması nedeniyle başkent Ankaraya taşındı. Yani ilk başkent istanbuldu sonradan ankara oldu.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
K

Kayıtsız uurcan

Ziyaretçi
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk başkenti hep Ankara idi. Hiçbir zaman İstanbul olmamıştır. İşgale yakın değil, 1. dünya savaşı biter bitmez İstanbul zaten işgal edilmişti. İstanbul işgal edildiğinde de Mustafa Kemal Paşa İstanbul'daydı. Ondan sonra Samsuna gidip Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini atıp Ankara'ya Meclisi kurdu. İstanbul'da sadece hiçbir işlevi kalmayan padişah ve İstanbul Hükümeti kalmıştı. Kurtuluş Savaşı dönemi öncesinde de sırasında da hep başkent Ankara'ydı. Eskişehir Yunanlılar tarafından işgal edildiğinde Meclis başkenti Kayseriye taşımayı tartıştığında dönemin Dersim milletvekili "Biz buraya kaçmaya mı geldik savaşmaya mı?" demiş ve başkentin hala Ankara olması kabul edilmiştir.
 
M

Merve Nur

Ziyaretçi
şeyh edebali ilk önce bursayı fetheder ve bursa turkiyenin ilk baskentidir ondan sonra osman bey bizanstan istanbulu alır ve istanbul 2 baskent olur ve bu baskenteler kıyılarda oldugu icin cabuk fethedilir diye en sonraki baskent olan ankara ya tasındı
 

Mukeka

Düzenleyici
Moderator
Özel Üye
Türkiye'nin Başkenti İslambol dür. İslambol'ün başkenti ise Fatih'tir. Sonsuza dekte öyle kalacaktır. Zira İslambol öyle bir şehirdir ki Peygamber övgüsü almıştır.Tüm dünya bu şehire hakim olabilmek için Ülkemizin arkasından ne kahpelikler yapmaktadır.
Şunu unutmayın Atam Fatih roma imparatorluğu yıkıp aldığı İslambol sadece Türkiye'nin değil dünyanın başkentidir. Son olarak Rabbim ömür verirse herkes görecek ama ben olmasam bile o zaman beni hatırlayın, şayet sizlerin ömrü de yetmeyebilir, bu yüzden bunu çocuklarınıza anlatın onlarda çocuklarına anlatsın. Mutlaka Allah'ın izni ile İslam dünyaya hakim olacak, İslam sancağı bu ülkeden düştü bu ülkeden kalkacak. Rabbim Tüm dünyanın İslamla, İslambol den yönetilmesini göstersin inşaAllah. MuKeKa
 
Son düzenleme:
R

Resul Eraslan

Ziyaretçi
hayır arkadaşlar biraz internetten araştıralım lütfen ilk baş kent tokat nıksar ilk üniversite orda kurulmuştur yani niksar tarih başkenttir.
 
R

Resul Eraslan

Ziyaretçi
Pontus Krallığı, Romalılar ve Bizans egemenliğinde bulunmuş olan Niksar; 1067 yılında Alparslan’ın komutanlarından Afşin Bey tarafından fethedilmiştir. Bir sene sonra tekrar Bizans’ın eline geçen Niksar, Malazgirt Savaşı (1071) sonrasında yeniden Türkler tarafından fethedilmiştir.

1073’te tekrar düşman eline geçen Niksar’ın asıl fatihi, Danişmendli Devleti’nin kurucusu Danişmend Melik Ahmed Gazi’dir. Halk tarafından Melik Gazi diye bilinen bu zat, Seyyid Battal Gazi sülalesindendir. Melik Ahmed Gazi, tahminen 1083 yılında Niksar’ı fethetmiş ve bu güzel beldeyi başkent yaparak ilim merkezi haline getirmiştir.
 
M

Misafir Yorumu

Ziyaretçi
Arkadaşlar Osmanlıdan beri ele alınırsa ilk bursa sonra Edirne daha sonra istanbul ve en son Ankara başkent olmuş başka bu sitede bir arkadaş paylaşmış bende sizinle paylaşmak istedim saygılar.
 

mss

Misafir Soru Sistemi
Misafir Yorumu:

Kurtulus savasindan once hangi illerimiz baskentlik yapmistir?

/Soru Sahibi: Damla
 
T

TÜRKTARİHİ

Ziyaretçi
şeyh edebali ilk önce bursayı fetheder ve bursa turkiyenin ilk baskentidir ondan sonra osman bey bizanstan istanbulu alır ve istanbul 2 baskent olur ve bu baskenteler kıyılarda oldugu icin cabuk fethedilir diye en sonraki baskent olan ankara ya tasındı
Sen osmanlı zamanında kalmışsın
 
Üst