Türkiye'nin bölgelerinde yetişen meyveler

  • Konuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
Türkiyenin bölgelerinde yetişen meyveler nelerdir 7 bölgemizde hangi meyve ve sebzeler yetişiyor? kısaca yazar mısınız coğrafya dersinde öğretmen haftalık verdiği soru.
 

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Bundan daha güzel bir yazı bulamazsınız. Her bölgede yetişen meyve ve sebzeler aşağıdaki gibi sıralanmıştır.

Marmara Bölgesi; meyve Bursa Yöresi’nde yoğun olarak yetiştirilir. Şeftali, kiraz, çilek, kestane ve üzüm başlıcalarıdır.

Ege Bölgesi; Bölge kendine özgü meyve üretimi ile diğer bölgelerden ayrılır. İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de önem taşır.

İç Anadolu Bölgesi; Elma ve armut İç anadolu bölgesinde yetişen meyvelerdir.

Doğu Anadolu Bölgesi; Kayısı yoğun olarak Malatya’da sulanabilen alanlarda, özellikle Fırat ve Tohma kıyılarında yetiştirilir. Ayrıca Malatya, Elazığ ve Erzincan’da dut üretimi yapılır. Akarsu boylarında elma bahçeleri bulunur.

Karadeniz Bölgesi; Amasya’da elma, Kastamonu’da erik, Rize’de turunçgiller, Orta Karadeniz’de üzüm, Batı Karadeniz’de kestane tarımı yaygındır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi; Bölgenin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır. Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kg’ı aşan karpuz yetiştirilmektedir.

Akdeniz Bölgesi; Turunçgiller kıyı boyunca Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, ve Dörtyol’da yetiştirilir. Türkiye turunçgil üretiminin yaklaşık % 89′u bölgeden karşılanır.

Muz: Alanya ve Anamur çevresinde yetiştirilir. Türkiye’de yetiştirilen muzun tamamı bölgeden karşılanır.

xtqt.jpg
 
Üst