Türkiye'nin bölgelerinde yetişen meyveler

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
Türkiyenin bölgelerinde yetişen meyveler nelerdir 7 bölgemizde hangi meyve ve sebzeler yetişiyor? kısaca yazar mısınız coğrafya dersinde öğretmen haftalık verdiği soru.
 
Bundan daha güzel bir yazı bulamazsınız. Her bölgede yetişen meyve ve sebzeler aşağıdaki gibi sıralanmıştır.

Marmara Bölgesi; meyve Bursa Yöresi’nde yoğun olarak yetiştirilir. Şeftali, kiraz, çilek, kestane ve üzüm başlıcalarıdır.

Ege Bölgesi; Bölge kendine özgü meyve üretimi ile diğer bölgelerden ayrılır. İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de önem taşır.

İç Anadolu Bölgesi; Elma ve armut İç anadolu bölgesinde yetişen meyvelerdir.

Doğu Anadolu Bölgesi; Kayısı yoğun olarak Malatya’da sulanabilen alanlarda, özellikle Fırat ve Tohma kıyılarında yetiştirilir. Ayrıca Malatya, Elazığ ve Erzincan’da dut üretimi yapılır. Akarsu boylarında elma bahçeleri bulunur.

Karadeniz Bölgesi; Amasya’da elma, Kastamonu’da erik, Rize’de turunçgiller, Orta Karadeniz’de üzüm, Batı Karadeniz’de kestane tarımı yaygındır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi; Bölgenin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır. Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kg’ı aşan karpuz yetiştirilmektedir.

Akdeniz Bölgesi; Turunçgiller kıyı boyunca Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, ve Dörtyol’da yetiştirilir. Türkiye turunçgil üretiminin yaklaşık % 89′u bölgeden karşılanır.

Muz: Alanya ve Anamur çevresinde yetiştirilir. Türkiye’de yetiştirilen muzun tamamı bölgeden karşılanır.

xtqt.jpg
 
Geri
Üst