Sünnet Yerine Kaza Namazı

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Abdülkâdir-i Geylânî hazretleri (Fütûh-ul gayb) kitabında diyor ki: Müminin en önce farzları yapması lâzımdır. Farzlar bittikten sonra, sünnetleri yapar. Ondan sonra nafilelerle meşgul olur. Farz borcu varken, sünnet ile meşgul olmak ahmaklıktır. Farz borcu olanın sünnetleri kabul olmaz. Ali ibni Ebî Tâlib “radıyallahü anh” bildiriyor. Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” buyurdu ki: (Farz kılmayıp, kazası olan kimse, kazasını kılmadan nafile kılarsa, boş yere zahmet çekmiş olur. Bu kimse, kazasını ödemedikçe, Allahü teâlâ, onun nafile namazlarını kabûl etmez).


Abdülkâdir-i Geylânînin yazdığı bu hâdis-i şerifi şerh eden Hanefî mezhebi âlimlerinden Abdülhak-ı Dehlevî hazretleri buyuruyor ki: (Bu haber, farz borcu olanların sünnetlerinin ve nafilelerinin kabul olmayacağını göstermektedir. Sünnetlerin, farzları tamamlayacağını biliyoruz. Bunun mânâsı farzlar yapılırken, bunların kemâllerine sebep olan birsey kaçırılırsa, sünnetler, kılınan farzın kemâl bulmasına sebep olur. Farz borcu olanın kabul edilmeyen sünnetleri bir işe yaramaz).Kudüs kâdısı Muhammed Sâdık Efendi, fâite namazların kazâ edilmesini anlatırken,şöyle bildirmektedir: Büyük âlim İbni Nüceyim hazretlerine soruldu ki,

(Bir kimsenin kazâya kalmış namazları olsa, sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsının sünnetlerini bu namazların kazâlarına niyet ederek kılsa, bu kimse sünnetleri terk etmiş olur mu?)

Cevâbında: (Sünnetleri terk etmiş olmaz. Çünkü beş vakit namazın sünnetlerini kılmaktan maksat, o vakit içinde, farzdan başka bir namaz daha kılmak demektir. Şeytan hiç namaz kıldırmamak ister. Farzdan başka bir namaz daha kılarak, şeytana inat edilmiş, rezil edilmiş olur. Sünnet yerine kaza kılmakta, sünnet de yerine getirilmiş olur. Kaza borcu olanların, her namaz vakti, o vaktin farzından başka namaz kılarak, sünneti yerine getirmek için, kaza kılması lâzımdır. Çünkü çok kimse, kazâ kılmayıp, sünnetleri kılıyor. Bunlar Cehenneme gidecektir. Halbuki, sünnetlerin yerine kaza kılan, Cehennemden kurtulur) buyurdu.

Kazâ Namazları Nasıl KılınırKazâ namazlarını bir an önce kılarak, ayrıca tövbe de ederek, büyük cezâdan kurtulmalıdır. Bunun için, sünnetleri de kazâ niyetiyle kılmak lâzımdır. Tenbellikle namaz kılmayanlar, senelerce kazâ borcu olanlar, namaza başladıkları zaman, sünneti kılarken, o vaktin ilk kazâya kalmış namazını kazâ etmeği niyet ederek kılmalıdır. Bunların, sünnetleri kazâ namazı için niyet ederek kılması, dört mezhebde de lâzımdır.
Hanefî mezhebinde namazı özürsüz kazâya bırakmak ekber-i kebâirdir. Bu çok büyük günâh, her namaz kılacak kadar boş zaman geçince bir misli artmaktadır. Çünkü, namazı, boş zamanlarda hemen kazâ etmek de farzdır. Hesâba, sayıya sığmayan bu müthiş günahtan ve azâbdan kurtulmak için, öğle namazının ilk dört rekât sünnetini kılarken, ilk kazâya kalmış öğlenin farzını niyet ederek kazâ kılmalıdır. Öğlenin son sünnetini kılarken, ilk kazâya kalmış sabahın farzını niyet ederek, kazâ kılmalıdır. İkindinin sünnetini kılarken, ikindi farzını niyet ederek kazâ kılmalıdır. Akşamın sünnetini kılarken, üç rekât akşam farzını niyet ederek kazâ kılmalıdır. Yatsının ilk sünnetini kılarken, yatsı farzını ve son sünnetini kılarken de, ilk kazâya kalmış vitri niyet ederek üç rekât olarak kazâ kılmalıdır. Böylece her gün, bir günlük kazâ ödenir. Terâvih namazlarını kılarken de, kazâ niyet ederek, kazâ kılmalıdır. Kaç senelik kazâ namazı varsa, buna, o kadar sene devam etmelidir.

Kazâlar bitince, yine sünnetleri, kılmağa başlamalıdır. Vakti varsa, ayrıca her fırsatta kaza kılıp, bir an önce kazâ borçlarını bitirmelidir. Kılınmayan kazaların, günahı, her gün geçtikçe bir misli artmaktadır.
 

toprak

Deneyimli Üye
Kademeli
gerçekten allah razı olsun aradığım cevabı buldum çok zamandır hocalara soruyorum değişik değişik cevap veriyorlardı,kafam hep meşguldu allah sizden birdaha razı olsun beni aydınlattınız
 

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Çünkü, namazı, boş zamanlarda hemen kazâ etmek de farzdır. Hesâba, sayıya sığmayan bu müthiş günahtan ve azâbdan kurtulmak için, öğle namazının ilk dört rekât sünnetini kılarken, ilk kazâya kalmış öğlenin farzını niyet ederek kazâ kılmalıdır. Öğlenin son sünnetini kılarken, ilk kazâya kalmış sabahın farzını niyet ederek, kazâ kılmalıdır.

Burada niyetlenirken "ilk kazaya kalmış ...." denilmeli diyor ama ,bir zamanlar bir din adamı ,kazaya niyetlenen kimselerin " kazaya kalan en son .....namazına...." diye niyet etmesinin yerinde olduğunu,çünkü ömrü kazaları bitirmeye vefa etmezse, çocukluktan çıkış çağındaki,affedilmeye daha münasip olan kaza namazlarının değil, daha aklı başındayken bıraktığı namazların borcundan kurtulmuş olur diye anlatmıştı....
 

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Ha bir de ,kılınan sünnetlerin ahirette kılınmayan farzların yerini tutacağını duymuştum.Ya da sünneti terk edince efendimizin şefaatine nail olma şansımız azalmaz mı?
 

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
Ha bir de ,kılınan sünnetlerin ahirette kılınmayan farzların yerini tutacağını duymuştum.Ya da sünneti terk edince efendimizin şefaatine nail olma şansımız azalmaz mı?
Bende öyle duymuştum.
Yukarıdaki yazıda sünneti terk edin yerine kaza kılın mı diyor?Pek anlamadım.
 

İlim Talebesi

KF Ailesinden
Özel Üye
Sünnetler Şefaate vesiledir ve Ahirette farz namazları tamamlayıcıdır.

Hanefi olan hem sünneti hem kazayı kılmalı

Şafi olan bir an önce kazalarını bitirip sonra sünnetleri kılmalı
 

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
2. Üzerinde kaza namazları olan kişilerin namazların evvelinde ve sonrasında olan sünnet namazları ve başka nafile namazları kılmasının caiz olup olmaması meselesine gelince; Öncelikle bu konu hakkında Hanefilerin muteber eserlerindeki görüşleri nakledelim.

a) Üzerinde kaza namazları olan kişilerin nafile namazları kılması meselesine gelince; Müzmerat kitabında şöyle denilmiştir: "Kaza namazlarıyla meşgûl olmak, nafile namazlarla meşgûl olmaktan daha önemlidir. Ancak; farz namazların öncesi ve sonrasındaki sünnetler, kuşluk namazı, tesbih namazı ve haklarında haberler gelen "tahiyyetü'lmescid" (mescidi selâmlama) namazı, ikindi namazından önceki dört rekât namaz, akşam namazının farzı ve sünnetinden sonra ikişer ikişer kılınan altı rekât "evvabin" namazı gibi namazlar bu hükmün dışındadır." Yani bu namazlar kaza namazlarım var, onları kılıyorum diyerekten terkedilmezler. (Reddü'l Muhtar, 2/74)

b) Üzerinde kaza namazları olan kişilerin kaza namazlarıyla meşgûl olmaları, nafile namazlarla meşgûl olmalarından daha önemlidir. Ancak bilinen sünnetler (yani müekked sünnetler), kuşluk namazı, tesbih namazı ve hakkında haberler gelen namazlar bu hükmün dışındadır.
Bu namazlar nafile namaz niyetiyle kılınır. (Yani bu namazlar kılınırken kaza namazlarına değil, bunlara niyet edilir) Bunların dışında kılacağı namazlarda kaza namazlarına niyet edilir.

Muzmerat kitabında Zahiriryye ve Fetave'l Hucce kitaplarından naklen böyle zikredilmiştir. (Tahtavi, Haşiye ala Merakı'l Felah Şerh'i Nuru'l İzah, s.364)

c) Hucce kitabında şöyle söylendi: Üzerinde kaza namazı olan kişilerin vaktinde kılmadıkları namazların kazalarıyla meşgûl olmaları nafile namazlarla meşgûl olmalarından daha önemlidir. Ancak bilinen sünnetler, (yani namazların öncesi ve sonrasındaki sünnetler) kuşluk namazı, tesbih namazı ve haberlerde rivayet edilen namazlar bu hükmün dışındadır. Bu namazlar nafile niyetiyle kılınır. Bunların dışındakiler kaza niyetiyle kılınır. Yani bu namazların dışında bir namaz kılacak olursa, ona kaza namazı olarak niyet eder. (Fetavai Hindiyye, 2/135

Görüldüğü gibi Hanefi mezhebinin muteber fıkıh kitapları kaza namazları olan kişilerin sünnet namazları, hâtta hakkında haberler gelen diğer nafile namazları kılabileceklerini açıkça, hiçbir tereddüte mahâl bırakmadan, anlaşılır bir lisanla beyan etmişlerdir.


Kaynak:Sorularla İslamiyet
 

İlim Talebesi

KF Ailesinden
Özel Üye
(Bir kimsenin kazâya kalmış namazları olsa, sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsının sünnetlerini bu namazların kazâlarına niyet ederek kılsa, bu kimse sünnetleri terk etmiş olur mu?)

Cevâbında: Sünnetleri terk etmiş olmaz.

Yukarıdaki Fetva tamamen yanlıştır.Abdulkadir Geylanî'nin böyle bir fetvası olamaz.Bu Dinimizislam.com adlı sitenin yanlış fetvasıdır.Ebu Hanifenin iki öğrencisi böyle bir fetvayı reddetmektedir.Kazaya ayrı niyet , sünnete ayrı niyet edilmelidir.Bir namazda 2 niyet olmaz.Kazayı kılan , sünneti kılmış olmaz.Sünnetleri kılan kazayı kılmış olmaz.
 

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
İbni Nüceyim hazretleri dedi yazıyor ama ?
"Sünnet yerine kaza kılmakta, sünnet de yerine getirilmiş olur. Kaza borcu olanların, her namaz vakti, o vaktin farzından başka namaz kılarak, sünneti yerine getirmek için, kaza kılması lâzımdır. Çünkü çok kimse, kazâ kılmayıp, sünnetleri kılıyor. Bunlar Cehenneme gidecektir. Halbuki, sünnetlerin yerine kaza kılan, Cehennemden kurtulur) buyurdu."
 

İlim Talebesi

KF Ailesinden
Özel Üye
İbni Nüceyim hazretleri dedi yazıyor ama ?
"Sünnet yerine kaza kılmakta, sünnet de yerine getirilmiş olur. Kaza borcu olanların, her namaz vakti, o vaktin farzından başka namaz kılarak, sünneti yerine getirmek için, kaza kılması lâzımdır. Çünkü çok kimse, kazâ kılmayıp, sünnetleri kılıyor. Bunlar Cehenneme gidecektir. Halbuki, sünnetlerin yerine kaza kılan, Cehennemden kurtulur) buyurdu."

Kardeşim 4 Mezhebin Fetvaları ortada , Fıkıh kitapları apaçık ortada, İmam Ebu Hanifenin İki öğrensinin Fetvası ortada ...

Yukarıda Abdulkadir Geylaniden doğru bilgiler yazıp araya böyle kaza ile ilgili yanlış fetvalar sıkıştırmışlardır.

Hem sünnete hem kazaya niyet edilmesi caiz midir?

http://www.sorularlaislamiyet.com/a...em-kazaya-hem-de-sunnete-niyet-edilir-mi.html
 

ma'vera

Emektar
Özel Üye
.
Yukarıdaki Fetva tamamen yanlıştır.Abdulkadir Geylanî'nin böyle bir fetvası olamaz.Bu Dinimizislam.com adlı sitenin yanlış fetvasıdır.Ebu Hanifenin iki öğrencisi böyle bir fetvayı reddetmektedir.Kazaya ayrı niyet , sünnete ayrı niyet edilmelidir.Bir namazda 2 niyet olmaz.Kazayı kılan , sünneti kılmış olmaz.Sünnetleri kılan kazayı kılmış olmaz.

Bu kısmı yanlış anladın sanırım kardeşim.burada iki niyetten bahsetmiyor.sadece sünnet yerine kaza namazına niyetlenip kaza namazını eda edecek. Peygamberimiz farzların haricinde başka namazlar da kıldığı için,aynı zamanda farz namazın haricinde başka namaz kıldığı için bu sünnete de uyulmuş olacak. Yani tek namaza iki niyeti kast etmiyor.
 

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Ben Bu yazıyı okuduğumdan beri sünnetlerin yerine kaza kılmaya başladım. Genç kızlık dönemimde ara sıra kılıyordum. Yaklaşık 10 yıllık kaza namazı eda etmem lazım. Bunca zaman sünnetleri hiç aksatmadım ( Allah kabul ederse tabii) bundan sonra da ömrüm varsa on yıl böyle yapayım diyorum.
 

İlim Talebesi

KF Ailesinden
Özel Üye
.

Bu kısmı yanlış anladın sanırım kardeşim.burada iki niyetten bahsetmiyor.sadece sünnet yerine kaza namazına niyetlenip kaza namazını eda edecek. Peygamberimiz farzların haricinde başka namazlar da kıldığı için,aynı zamanda farz namazın haricinde başka namaz kıldığı için bu sünnete de uyulmuş olacak. Yani tek namaza iki niyeti kast etmiyor.

Doğru anladım.Zira Sultan Mehmet'in alıntı yaptığı site bu fetvayı savunuyor.İstersen kendin bakabilirsin.İki niyetle namaz kılın diyorlar.

Sünnet yerine kaza kılıp , sünnet sevabı beklenmez.Sünnet namaza da uyulmuş olunmaz.

Hem kazayı hem sünneti ayrı kılmak gerekir.


Kaza namazları bizim kusurlarımızdır.Kusurlarımız için Sünnet terkedilmez.
 

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Yazıyı bir daha okuyacağım ama çift niyet olmadığına emin gibiyim....

Sünnet sevabı olmasa da farzı terketmenin günahından kurtulmak daha evlâ değil mi ? Çünkü hem farz, hem sünnet ,hem kaza kılmak her zaman mümkün olmuyor . Böyle hiç olmazsa düzenli olarak ödeniyor.
 

İlim Talebesi

KF Ailesinden
Özel Üye
Yazıyı bir daha okuyacağım ama çift niyet olmadığına emin gibiyim....

Sünnet sevabı olmasa da farzı terketmenin günahından kurtulmak daha evlâ değil mi ? Çünkü hem farz, hem sünnet ,hem kaza kılmak her zaman mümkün olmuyor . Böyle hiç olmazsa düzenli olarak ödeniyor.
O yazıyı bir daha okumana gerek yok.Çünkü yazıyı veren Site 2 niyetle kılın diyor.Onlara direk maille mesajı ben attım ve sordum.Aynı cevabı verdiler.

Sünnet namazları terketmeye gelince bu Mezhepler arası ihtilaflıdır.

Şafi Mezhebi , bir an önce kazaları bitirmenin önemli olduğunu ,bitirdikten sonra sünnetlere başlanılması gerektiğini, Hanefi Mezhebi ise , hem Kazaları hem sünnetleri ayrı ayrı kılmamız gerektiğini söylemiştir.

Herkes Mezhebine uyabilir.Fakat şöyle bir düşünce yanlıştır ''Ben Kazayı kılarken sünnete de niyet edeyim de her ikisini de kılmış olurum'' İşte bu yanlıştır.Ebu Hanifenin Öğrencilerinden İmam Muhammed böyle 2 niyet eden kişinin hiçbir namazının olmayacağını söylemiştir.


İmam Muhammed ise , böyle 2 niyet eden kişi sadece Kaza namazı kılmış olur ,sünnet kılmış olmaz demiştir.
 

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Evet ,tekrar okudum. Ben öyle anlamadım ama önemli değil. Öyle olsaydı kesinlikle yapmazdım zaten. Çünkü mantıklı değil. Ama kazalara öncelik vermek istiyorum. Peki bu konunun başında geçen hadis sahih mi gerçekten?

Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” buyurdu ki: (Farz kılmayıp, kazası olan kimse, kazasını kılmadan nafile kılarsa, boş yere zahmet çekmiş olur. Bu kimse, kazasını ödemedikçe, Allahü teâlâ, onun nafile namazlarını kabûl etmez).

Yazının Devamı: https://www.kunfeyekun.org/kf/sunnet-yerine-kaza-namazi.7147/#ixzz30MkGfWBw
 

İlim Talebesi

KF Ailesinden
Özel Üye
Evet ,tekrar okudum. Ben öyle anlamadım ama önemli değil. Öyle olsaydı kesinlikle yapmazdım zaten. Çünkü mantıklı değil. Ama kazalara öncelik vermek istiyorum. Peki bu konunun başında geçen hadis sahih mi gerçekten?

Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” buyurdu ki: (Farz kılmayıp, kazası olan kimse, kazasını kılmadan nafile kılarsa, boş yere zahmet çekmiş olur. Bu kimse, kazasını ödemedikçe, Allahü teâlâ, onun nafile namazlarını kabûl etmez).

Yazının Devamı: https://www.kunfeyekun.org/kf/sunnet-yerine-kaza-namazi.7147/#ixzz30MkGfWBw

Böyle bir hadis duymadım ve görmedim.Kaynağınıda bulamadım.Dediğim gibi , yukarıdaki yazıyı veren site zayıf ve uydurma hadisleri verip, kaynak da vermiyor.Kişinin aklında bin bir türlü soru işaretleri bırakıyor.
 

İlim Talebesi

KF Ailesinden
Özel Üye
Evet ,tekrar okudum. Ben öyle anlamadım ama önemli değil. Öyle olsaydı kesinlikle yapmazdım zaten. Çünkü mantıklı değil. Ama kazalara öncelik vermek istiyorum. Peki bu konunun başında geçen hadis sahih mi gerçekten?

Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” buyurdu ki: (Farz kılmayıp, kazası olan kimse, kazasını kılmadan nafile kılarsa, boş yere zahmet çekmiş olur. Bu kimse, kazasını ödemedikçe, Allahü teâlâ, onun nafile namazlarını kabûl etmez).

Yazının Devamı: https://www.kunfeyekun.org/kf/sunnet-yerine-kaza-namazi.7147/#ixzz30MkGfWBw

Kendi sitelerinde o rivayete , Abdulkadir Geylani'nin Futuhul Gayb eserini kaynak göstermişler.

Futuhul Gaybın Arapçasına bakayım.
 

İlim Talebesi

KF Ailesinden
Özel Üye
Doğrusu verdikleri rivayeti Futuhul Gaybın Arapçasında bile bulamadım.

Allah bunları ıslah etsin.Resulullah(sav)'in söylemediğini söylemiş gibi internette yaymak ağır bir sorumluluktur
 
Üst