Mevsim Geçişleri Çocukları Etkiliyor

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Baharı yaşadığımız ve yaza hazırlandığımız bu ayda özellikle çocukları etkisi altına alan mevsim hastalıkları anneleri tedirgin ediyor. Mevsim geçişleri ile birlikte ortaya çıkan bahar nezlesi, polen ve alerji, ishal, kronik öksürük ve kronik sinüzit önlem alınmadığı takdirde çocukları tehdit ediyor.

Havadaki polenlerin solunması yolu ile vücuda alındığını ve bağışıklık sisteminin bu yabancı maddeye karşı histamin adlı bir madde salgılatarak saldırıya geçtiğini söyleyen Pediatri Uzmanı Dr. Gülsemin Güloğlu, bahar nezlesini oluşturan bulguların böylelikle ortaya çıktığını belirtiyor.

Mevsimsel alerjilerin her yaşta görülebilmekle birlikte, en sık 10 yaş civarında başladığını ve çoğunlukla erişkin yaşlarda kaybolduğunu açıklayan Dr. Gülsemin Güloğlu, bahar nezlesine ilişkin bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

Bahar nezlesi nasıl kendini gösterir?

Bahar nezlesi hapşırma, burun ve boğazda kaşıntı, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı, şeffaf burun akıntısı, hafif öksürük gibi gribal enfeksiyon benzeri belirtilerle kendini gösterir. Ancak gribal enfeksiyonlar 5-7 günde iyileşirken bahar nezlesi tedavi edilmezse mevsim boyunca devam eder.

Tanı konulurken

Hastanın mevsimsel yakınmaları değerlendirilerek bahar nezlesi tanısı konulabilir. Alerji tipinin anlaşılması için kan ve/veya deri testleri yapılabilir.

Tedavisi

Mevsimsel alerjilerin kesin tedavisi yoktur. Ancak belirtileri hafifletmek mümkün. Öncelikle alerjenlerden uzak durmak gerekiyor. Bahar nezlesine karşı alınacak önlemler yeterli olmuyorsa, antihistaminikler, dekonjestanlar, steroidli burun spreyleri kullanmak gerekebilir. Yine de yanıt alınamıyorsa bir alerji uzmanına başvurarak immunoterapi yani duyarsızlaştırma tedavisi uygulanabilir.

Bahar nezlesinde alınabilecek önlemler

* Pencereleri kapalı tutun.
* Klima kullanabilirsiniz.
* Polenlerin yoğun olduğu dönemlerde çocuğu açık havaya çıkarmayın ya da uzun süre kalmamasına dikkat edin.
* Dışarıdan gelince çocukların kıyafetlerini değiştirin ve duş aldırın.

Kronik öksürük en sık rastlanan solunum yolu rahatsızlığı

Tek başına ya da başka belirtilerle birlikte çocuklarda en sık rastlanan solunum yolu yakınması öksürüktür. Aslında alt solunum yollarının kendini temizleme ve koruma amacıyla istemli-istemsiz refleksleriyle oluşan bir mekanizma.

En sık nedeni viral üst solunum yolu enfeksiyonu

Çocuklarda öksürüklerin en sık nedeninin viral üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunu kaydeden Pediatri Uzmanı Dr. Aylin Şimşek, bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra alerjik saman nezlesi, astım, sigara gibi uyarıcıların çocuklarda öksürük yapan diğer nedenler olduğunu söylüyor.

Hiç düzelme olmaksızın üç haftadan uzun süren öksürüğün kronik öksürük olarak tanımlanabileceğini belirten Dr. Aylin Şimşek, çocuklarda kronik öksürüğün yüzde 20 -22 oranında görüldüğünü açıklıyor ve devam ediyor.

En önemli nedeni

Çocuklarda kronik öksürüğün en önemli üç nedeni postnazal akıntı sendromu, astım varyantı ve mideden yemek borusuna olan reflüdür. Diğer nedenler geçirilmiş herhangi bir enfeksiyon sonrası öksürük reseptörlerindeki duyarlılıkta artış ve psikojenik öksürüktür.

Postnazal akıntı durumunda

Burundaki sekresyonların geniz bölgesine akması ve bu akıntının öksürüğü uyarması sonucu oluşur. Öksürük, çocuk yatar durumdayken ve sabah kalktığı ilk saatlerde artar. Bu çocuklarda horlama, boğazda akıntı duygusu, hırıltı, boğazını temizleme isteği ve bazen ses kısıklığı olur. Bu durumların en sık nedeni üst solunum yolu enfeksiyonu, saman nezlesi, geniz eti iltihabı ve kronik sirüzittir.

Astım hastalığının tek bulgusu

Öksürük bazen astım hastalığının tek bulgusudur. Astım tüm yaş gruplarında kronik öksürüğün en sık nedenlerindendir. Bu çocuklar genelde gece öksürüğünden yakınırlar.

Ailenin öyküsü alınmalı

Kronik öksürüğü olan çocuklarda aileden iyi bir öykü alınmalı, çocuğun yaşı, niteliği ve zamanı, daha önceden aldığı tedaviler, önceki hastalıklarının öyküsü, ev ve çevre koşulları sorgulanmalıdır
 
Üst