Çözüldü Istiklal Marşının Kabul Sürecinde Neler Oldu Kısaca

  • Konuyu başlatan matematikk
  • Başlangıç tarihi
M

matematikk

Ziyaretçi
Devletimizin marşı olan İstiklal marşı hakkında kısa bir sorum olacak. İstiklal marşının yazılmasının ardından kabulüne kadar geçen süre zarfında neler yaşandı. Ödevimi yapar mısınız \:eek:
 

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
İstiklal Marşı;
>> Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin milli marşıdır.
Sözleri Mehmet Akif Ersoy'un, bestesi Osman Zeki Üngör'ündür.

İstiklal Marşı Niçin yazıldı?
=> Toplumda ulusal bilinci pekiştirecek, ulusçuluk duygusunu daha da canlı kılacak bir marşa gereksinme duyulduğundan dolayı yazılmıştır.
12 Mart 1921 tarihli toplantıda da ulusal marş olarak kabul edilmiştir.

Kabul Edilme Sürecinde Yaşananlar;

>> Yarışmayı kazanana verilecek ödülü almak istemeyen Mehmet Akif Ersoy, parayı bir yardım kurumuna bağışlamıştır.
=> Kurtuluş savaşı yıllarında ordu tarafından bir İstiklal Marşı yazılma isteğinin gelmesi üzerine, dönemin Milli Eğitim Bakanlığınca 500 lira ödüllü bir yarışma açılmıştır.Yarışmaya gönderilen 724 şiirden 6 tanesi seçilmiş, bastırıldıktan sonra milletvekillerine dağıtılmış. Bu şiirleri yeterli bulmayan MEB Hamdullah Suphi, yarışmaya para ödülü olduğu için katılmadığını öğrendiği Burdur Milletvekili Mehmet Akif Ersoy'a bir mektup yazmış ve yarışmaya katılmasını istemiştir. Meclisin 12 Mart 1921'de İstanbul Milletvekili Adnan Adıvar Başkanlığında yaptığı toplantıda, 7 şiir ele alınmış ve bunun ardından Bakan Hamdullah Suphi tarafından okunan Mehmet Akif'in şiiri İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir.

Başarılar.
 
Üst