göz kaşıntısı nasıl geçer

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Genellikle alerjiye bağlı olan kaşıntılardır. Ancak gözün çok hassas olmasından dolayı hemen hemen her şey gözde alerji yapabilmektedir. Gözkaşıntısının nedenleri arasında,

Yabancı cisimler,
Aşırı ışıklı ortamlar,
Uykusuzluk,
İltihabi göz hastalıkları,
Bazı göz rahatsızlıkları,
Ortamda bulunan gazlar,
Göze kaçan sıvılar,
Polen,
Yabani otlar ve bunların tozları,
Grip sinüzit, nezle gibi Viral hastalıklar,
Çeşitli mantarlar,
Göz kapağı bozuklukları,
Konjuktivit gibi etkenler sıralanabilir.

Bunlara kısaca değinerek göz kaşınmasının nedenlerini anlamaya çalışalım.

Yıkanmamış Yüz:
Yüzümüzü her sabah yıkarız. Çünkü gece ellerimizi yüzümüze değip değmediğini bilmiyoruz. Ellerimiz başka nerelere değiyor olabilir sizce? Evet, sabah kalktığımızda birçok etkenden dolayı yüzlerimizi yıkarız.

Ellerimizi mahrem yelere değmiş ve daha sonra gözlerimizi bu ellerle kaşımış olabiliriz,
Alnımızdan akan ter gözlerimize de uğramış olabilir,
Göz kanallarımızdan çıkan yağ, kir, toz ve iltihabi atıklar göz çukurunda birikmiş olabilir.

Bütün bu etkenler göz sıvımızın yapısını bozar ve ciddi derecede göz kaşıntılarına neden olur. Sabah kalktığımızda yüzlerimizi ve bu arada gözlerimizi yıkamak göz kaşıntısını engelleyen en önemi etkinliklerden birisidir.

Yabancı Cisim:
Gözlere kaçan sinek, toz, duman ve tanımlanamayan yabancı cisimler ileri derecede göz kaşıntısına neden olablirler. Bu cisimler doktor kontrolünde çıkartılır ve sonrasında tamamlayıcı bir tedavi uygulanırsa göz kaşıntısı ortadan kalkar.

Göze Kaçan Sıvı veya Gazlar:
Birçok sıvı veya gaz göze kaçtığında ciddi kaşıntılara neden olmaktadır. Bu sıvı veya gazların ılık bir suyla yıkanması ve suyu hızlı çeken havlu, peçete gibi bir emiciyle gözdeki suyun uzaklaştırılması göz kaşıntısını engelleyecektir. Başvurmanız durumunda doktorunuz sizlere göz kaşınmasını baskılayacak çeşitli damlalar verecektir. Bu tür tedavi edici ilaçları kullanmanız. Daha büyük sorunları engelleyecektir.

Konjonktivit:
Konjonktiva, gözümüzde ki ince saydam bir tabakadır. Konjonktivit, bu tabakada meydana gelecek iltihabi vakalardır. Konjonktivit rahatsızlığında gözde seyreden kan damarları belirginleşmiş ve göz fark edilir derecede kanlanmıştır.

Kaşıntı, bulanık görme, ışığa karşı hassasiyet, göz yaşarması, şiddetli göz kaşıntısı ve göz sıvılarındaki artış Konjonktivitin en belirgin göstergeleridir. Konjonktivit, Akut bakteriyel konjonktivit, kronik Bakteriyel konjonktivit, Viral konjonktivit, alerjik konjonktivit olmak üzere 4 kısımda incelenir.

Konjonktivit durumunda göz kaşıntısının önüne geçmek için öncelikle kaşıntıyı baskılayıcı ilaçlar kullanılır daha sonra yapılacak tedavi konjonktivite neden olan faktörleri tespit edip bunları tedavi etmektir. Konjonktivit tedavisinde antihistaminler, iltihap önleyiciler, kortikosteroidler gibi ilaçlar etkin olarak kullanılırlar.

Göz kapağı bozuklukları:
Bilinmeyen bir göz kaşıntısı etkeni de göz kapağı bozukluklarıdır. Göz kapağı bozuklukları iki neden den dolayı göz kaşıntısına sebebiyet vermektedir.

Bunlardan birincisi; Gözkapağının görevini yerine getirememesinden dolayı gözde biriken yabancı maddelerin uzaklaştırılamamasıdır.

Bunlardan ikincisi ise: Göz kapağının bizzat kendisinin neden olduğu rahatsızlıklardır. Örneğin göz kapağı bozuk olduğundan kirpikler sık sık göze kaçıyor ya da göz kapağında biriken zararlı organizmalar iltihaba neden oluyor olabilir.

Her halükarda göz kapağının tedavisi göz kaşıntısının da tedavisi anlamına gelmektedir.

Alerjiler:
Göz kaşıntısına neden olan en büyük etkendir alerjiler. Gözün işleyişini bozan alerjik vakalar, Aşırı ıslanma ya da gözde kuruma gibi tehlikeli etkilere neden olurlar.

Bahar aylarında polenler, göze kaçan kirpikler, gece uykusu sırasında aşırı teleme, böcek sokmaları, ev kimyasalları, kontakt lensler, yediğimiz yiyecekler( özellikle fıstık, fındık, kabuklu deniz ürünleri, baklagiller…) gibi durumlar alerjiye neden olan etkenlerdir.

Alerjiye neden olan etkenin tespit edilmesi göz kaşıntısının tedavisinde çok önemli bir olgudur.
 
Üst