" F" harfleriyle başlayan atasözleri

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Fakirlik ayıp değil, tembellik ayıp.
İnsanın kusur ve eksiği, ahlâkî yönü varlıkla belirlenemez. Bu bakımdan yoksulolması, geçimini sağlamakta güçlük çekmesi utanılacak bir durum değildir. Asılutanılacak durum ve davranış, gücü varken tembellik edip çalışmamak ve yoksuldüşmektir.

Fare (sıçan) deliğe sığmamış, bir de kuyruğuna (kıçına) kabak bağlamış.
1. Yapamayacağı kadar ağır bir iş varken başka bir iş daha yüklenmek son derecesakıncalıdır. İnsan önce kendi işini yapıp düzlüğe çıkmalı, daha sonrabaşkalarının yükünü omuzlamayı düşünmelidir. 2. Kendisi sığıntı durumunda ikenyanına bir kişi daha almak yanlış ve tutarsız bir davranıştır.

Faydasız baş mezara yaraşır.
Mademki yaşıyor, o hâlde bir işe yaramalıdır insan. Ne kendisine, ne deetrafına bir yararı, bir kârı dokunmayan ve ona buna yük olan kişinin yaşamasıile ölmesi arasında bir fark yoktur.

Fazla (artık) mal göz çıkarmaz.
O an için ihtiyaç duyulmayan mal, ne kadar ve ne türden olursa olsun eldençıkarılmamalıdır. Hiç umulmadık bir günde ona gerek duyulabilir. Ayrıca malınçok olmasının kimseye bir zararı da yoktur.

Fırsat her vakit ele geçmez.
Ele geçirilen imkân veya durumdan en iyi biçimde yararlanmak gereklidir. Çünküinsanın karşısına çok seyrek çıkar.

Fukaranın tavuğu tek tek yumurtlar.
Yoksulun şansı hemen hemen hiç gülmez. Onun eline geçen imkânlar da öyle çokdeğildir. İmkânları sınırlıdır; bunun için, hangi işe el atarsa atsın, zengingibi kazanamaz. Umduğundan fazla kazandığı görülmemiştir.
 
Üst