" P " harfleriyle başlayan atasözleri

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Padişahın bile arkasından kılıç sallarlar.
Kendisinden çekinilen kimselerin yüzüne karşı bir şey diyemeyenler onuarkasından çekiştirirler, hakkında atıp tutarlar. Çünkü hasmı karşısındadeğildir, arkasından konuşmak da kolaydır.

Papaz her gün pilâv yemez.
İnsanın önüne her zaman aynı nitelikte elverişli bir imkân çıkmaz. Çünkü şart,zaman ve imkânlar sürekli değil, değişkendirler.

Para ile imanın kimdeolduğu belli olmaz (bilinmez).
İman her şeyden önce içsel, yani kalbî bir olaydır. İnsanların imanlarını sözledile getirmeleri mümkünse de, bunu çıkar için yapıyor olabilirler. Dolayısıylagerçekten kimin iman ettiğini bilmemiz imkânsızdır. Para için de aynı şey sözkonusudur. Kimse kolay kolay parasının olduğunu söylemez, gizleme yoluna gider.Kimi cimri olan ve yoksul bir hayat yaşayan insanların çok zengin, kimi cömertve eli açık insanların da parasız olduğu çok görülmüştür. Bu bakımdan para ileimanın kimde olduğu pek bilinmez.

Paranın yüzü sıcaktır.
Para çekicidir ve öyle kolayca geri çevrilemez. Çünkü paranın gücü, pek çokmaddî sorunu halleder. Bu sebeple insanlar parayı görünce gevşer, ona kavuşmaisteği duyar, kendisinden istenen işi de kolayca yapma eğilimi gösterir.

Para parayı çeker.
Elde para bulunursa onunla yeni paralar kazanılır. Bilinen o ki, pek çok iştesermaye şarttır. Sermayen ne kadar çoksa, o kadar büyük iş yapar ve o kadar daçok kazanırsın.

Parayı veren düdüğü çalar.
Para harcayan kimse istediğini elde edebilir. İş yapabilir, yaptırabilir; satınalabilir, aldırabilir; hemen her istediği maddî şeye kavuşması mümkündür.

Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir.
Bir iş, durum ya da olayın nasıl sonuçlanıp sonuçlanmayacağı şimdiki gidişindenanlaşılıp belli olur.

Pilâv yiyen, kaşığını yanında (belinde) taşır.
Bir şeyden yararlanmak isteyen kişi, bunun için gereken aracı eli altındabulundurmalıdır.

Pilâvdan dönenin kaşığı kırılsın.
Yararlı bir şeyi elde etmek isteyen insan sonuna kadar uğraşıp didinmeli,direnmeli ve mücadele etmekten kaçınmamalıdır.

Püf demeye dudak ister.
Bir şeyi yapmak için kuşkusuz bilgi, beceri ve araç oldukça önemlidir. Ancakbunlardan da önemlisi o işi yapma isteği, gücü ve cesaretidir. Bunlar olmadanişin başarıya ulaşması zorlaşır.
 
Üst