Abdestin Mahiyeti ve Önemi Nedir?

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Abdestin önemi ile ilgili hadisler ve ayetler, abdestin önemi nedir kısaca?

Farsça âb (su) ve dest (el) kelimelerinden oluşan ve "el suyu" anlamına gelen abdest, belirli ibadetlerin ifasının ön şartı olan ve kendisi de ibadet mahiyetinde görülen bir nevi hükmî (dinin ön gördüğü şart hükmünde) temizliktir.

Arapça karşılığı güzellik, temizlik ve parlaklık anlamına gelen "Vudû"dur.

Fıkıhta abdest, belli uzuvları usulüne uygun olarak su ile yıkamak ve bazılarını da eldeki su ıslaklığı ile mesh etmek şeklindeki ibadet temizliği olarak tarif edilir.

Abdestle ilgili olarak Kur'ân-ı Kerim'de "Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalktığınız zaman yüzlerinizi, dirseklerinize kadar ellerinizi, başlarınızı mesh edip, topuklara kadar ayaklarınızı yıkayın..." (el-Mâide, 5/6) buyrulur.

Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem) Müslümanlara fiili olarak nasıl abdest alınacağını göstermiş, ayrıca abdestsiz olarak kılınacak hiçbir namazın Allah katında kabul olunmayacağını da belirtmiştir (Buhari, Vudu, 2; İbn Mâce, Taharet, 47).

Abdest ile ağız, diş, burun, el, yüz ve ayaklar, yani kirlenmeye ve dışarıdan gelecek mikroplara en açık uzuvlar, günde birkaç defa su ile temizlenmiş olur. Bu sayede vücudun sinir sistemi ve kan dolaşımı daha düzenli hale gelir ve vücuda fiziki-tıbbi birçok faydalar sağlar. Ayrıca abdest, namaz ibadetini ifa için Allah (c.c.)'ın huzuruna çıkacak müminin manevi ve ruhi hazırlık ve temizliği de demektir. Bu yüzden abdest, maddi temizlikle manevi temizliği birleştirici, müslümana manevi yönden destek ve güç sağlayıcı bir anlam ve öneme sahiptir.

Yazar: Ramazan IŞIK/Namaz Gerçeği
 
Üst