Abdestin farzları nelerdir

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Abdestin farzlarını işleyeceğimiz bu konuda Ramazan Işık tarafından yazılmış olan Namaz gerçeği kitabından alıntı yaptığımız konu şu şekildedir:

Abdestin farzları, bir fiilin abdest sayılabilmesi için onda bulunması gereken ana unsur demektir. Abdestin farzları, ilgili âyette (el-Mâide, 5/6) zikredildiği üzere dörttür (Hanefi ve şafiilere göre niyet ve niyet yeri yukarıda geçtiğinden burada tekrar zikretmedik).

1- Yüzü yıkamak.
2- Kolları dirseklerle beraber yıkamak.
3- Başı mesh etmek.
4- Ayakları topuklarla birlikte yıkamak.


Abdestin farzlarının yerine getirilmesi, kuşkusuz alınan abdestin fıkhen geçerli (sahih) olması sonucunu da doğurur. Bununla birlikte kullanılan suyun temiz ve temizleyici olması, abdest alırken özür durumu hariç, abdesti bozan durumun bulunmaması, yıkanması gereken uzuvlarda hiç kuru yerin kalmaması da gerekir. Bazı ilmihal kitaplarında, abdest alırken yıkanan uzuvlarda iğne deliği kadar kuru yerin kalmamasının istenmesi, hakiki anlamı değil, bu konuda azami titizliğin gösterilmesi gerektiğini ifade etmek içindir. Abdest uzuvlarında bulunup suyun deriyle temasını önleyen maddelerin imkân ölçüsünde temizlenmesi gerekir. Temizlemede zorluk varsa bunların bulunması abdeste zarar vermez. Boyacı, marangoz gibi esnafın, sanatkârların el ve kollarında bulunan boyalar böyledir. Bunlar el ve tırnaklardan kazınmadıkça abdestin geçerli olmayacağımn söylenmesi, bilgiye dayalı fıkhı bir hüküm değil de yukarıda sözü edilen hassasiyetin abartılı ifadesi olarak anlaşılmalıdır. Aynı şekilde bir uzvu yıkamak sağlık açısından sakıncalı ise mesh edilir, mesh etmek de zararlı ise terk edilir.

Yazar: Ramazan IŞIK/Namaz Gerçeği
 
Üst