Samanyolu’nun gizemi

enes61

KF Ailesinden
Özel Üye
Bugün insanoğlu Ay’a gidip gelebiliyor. Yarınlarda dünyanın bu uydusuna kuracağı şehrin planını bugünden hazırladı. Dünyanın çevresinde dönüp duran binlerce yapma uydu var. Bunlar çok uzaklardaki yıldızların resimlerini çekebiliyor, hava durumlarını bildiriyor, yeraltı kaynaklarını tespit edip casusluk yapıyor.
Teknolojinin dev adımları bizi uzay çağına ulaştırdı. Yıldızları daha yakından tanıyoruz. Güneş’in alev alev yanışını gösteren resimler çekilebiliyor.
Dünyamız, Güneş sistemi içinde yer alan ve Güneş etrafında dönen dokuz gezegenden biri. Güneş, Samanyolu galaksisini oluşturan yaklaşık 200 milyar yıldızdan biri. Samanyolu galaksisi de evrendeki yaklaşık 250 milyar galaksiden biri. Samanyolu galaksisinin evrendeki yeri; büyükçe bir dosya kağıdının üzerine işaretlenmiş sonsuz noktalardan sadece biri gibidir. Güneş sistemi de, Samanyolu galaksisinin içinde ancak bir nokta kadar yer kaplar. Dünyamız da Güneş sistemi içinde gösterilirken ancak bir kaç mm’lik büyüklükte gösterilmektedir. Yani uzay (evren) içerisinde dünyanın yeri hiçliktir. Fakat bu hiçliğin içerisinde ise çok şey olan canlılık ve hatta Allah (c.c.) halifesi olarak yaratılmış olan Ademoğlu var ve Ademoğlunun kendisinin içinde dürülmüş bir kainat varedilmiştir. Çünkü Allah (c.c.), sonsuzluk içinde anlamlı noktaları, noktaların içerisinde de sonsuzlukları yaratandır.
Tin Suresi 4: “Biz insanı en güzel biçimde yarattık.”
Yasin Suresi 79: “De ki, onları ilk defa yaratmış olan diriltir. Çünkü O, her türlü yaratmayı gayet iyi bilir.”

Güneş özeldir
Güneşin bütün özellikleri dünyadaki yaşam için ayarlanmıştır: Çapının yaklaşık 696 bin km büyüklükte ortalama bir yıldız olması, dünyamıza yaklaşık 149.664.900 km gibi uygun mesafede bulunması, yaydığı ışının özellikleri, içerdiği element oranının bizim için uygun olması gibi. Evrenin var edicisinin rahmetidir bu.
Nahl Suresi 12: “Güneşi ve ayı sizin emrinize verdi; yıldızlar da O’nun emriyle, emre hazır kılınmıştır.”
Kainat mükemmel yaratılmış, içerisinde hiç bir bozukluk taşımayan yapıdır. Büyüklüğünü tanımlamak için ışık yılı birimi kullanılır. Saniyede 300 bin km. kateden ışık bir yılda ne kadar yol alıyorsa, bir ışık yılı işte o kadar. Fakat bugün uzay bilginleri için bazı hesaplamalarda ışık yılı da küçük bir değer olarak kalıyor.
Bu kadar büyük bir yapıda yer alan Güneş, bilim adamlarına göre çok özel bir konuma sahiptir. Güneş’in yörüngesini araştıran astronomi profesörü Gonzalez; Güneş’in konumunun galaksideki tehlikeli bölgelerden uzak olduğunu ifade ediyor. Gonzalez’in, tehlikelerine dikkat çektiği yerler, galaksinin merkezi ve spiral kollarıdır.
Güneş sistemi, galaksinin merkezine yakın olsaydı, galaksi merkezinde bulunan yaklaşık Güneşten 3 milyon kat daha büyük olan kara deliğin çekim alanına girer ve bir kaç saniye içerisinde kara delik tarafından yutulurdu. Merkeze yakın olmanın bir başka tehlikesi de yüksek radyasyona maruz kalmak olurdu. Yüksek radyasyon da dünyadaki canlılığı kısa sürede bitirirdi.
Güneş ve sistemi spiral kollardan birinde bulunsaydı; her an bir kuyruklu yıldızın dünyaya çarpmasına neden olabilirdi. Fakat Güneş bu tehlikeden de dönme hızı ve yörüngesinin şekli ile korunmuştur. Genel olarak yıldızların yörüngeleri elips şeklinde olmasına rağmen, Güneş’in yörüngesi çember şeklindedir. Bu da Allah (c.c.)’ın takdiridir.
Yasin 38: “Güneş de kendisi için (tesbit edilmiş) olan yörüngesinde akıp gitmektedir. İşte bu, aziz ve âlim olan Allah (c.c.)’ın takdiridir.”
Galaksimiz, evrendeki 250 milyar galaksiden biri. Eğer her bir galaksinin ismi bir saniyede söylense bütün galaksi isimlerini saymak için yaklaşık 10 bin yıl gerekmektedir. Bu kadar büyük bir mekanı, bilinenleri, bilinmeyenlerinin yanında bir hiç olan uzayı tanıtmak mümkün değildir. Fakat insanoğlu kendisi ile kainat arasında bir karşılaştırma yaparak, kendisinin kainat içinde çok özel bir konuma sahip olduğunu; ama aynı zamanda da hem kendisini, hem kainatı yaratanın karşısında gerçekten bir hiç olduğunu anlamalı ve sonunda da Rabbine yönelerek secdeye kapanıp; “Allah’ım! Sen bunları boşuna yaratmadın.” demelidir.
Samanyolu Galaksisi’nin gizemi, içerisinde Güneş sistemini barındırmasıdır. Güneş sisteminin anlamı da; içerisinde Allah Teala’ya halife olma şerefine ulaşmış insanı misafir etmesindendir.
Allah Teala (c.c.), bütün kainatı insanın hizmetine sunmuş, ancak insanı da kendisine kul olmaya davet etmiştir. Kainat, sonsuzluğu içinde bir nokta seviyesindeki Güneş sistemindeki insanın gönlünde de kulluğun sonsuzluğuna ulaşma dileğiyle...
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst