Retina Yırtığının Sebepleri ve Korunma Yolları

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Yüksek miyop, darbe ve çarpma gibi nedenlerle ortaya çıkan retina yırtığı körlüğe sebep olabiliyor.

Kırgızistanlı 44 yaşındaki Nazyranbek Omuranakunov'un 6 ay önce tansiyon yükselmesi sonucu bir gözü görmemeye başladı. Kendi ülkesinde yapılan ameliyattan sonra diğer gözü de görmemeye başlayan Omuranakunov, Türkiye'de öğrenim gören kızı vasıtasıyla Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi SemaHastanesi'nde geçirdiği 2 operasyondan sonra tekrar görmeye başladı.

Omuranakunov'u ameliyat eden Fatih Üniversitesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aydın Yıldırım konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:

"Hastamız retina yırtığı sebebiyle 3 ay önce bize geldiğinde 2 gözü de hiç görmüyordu. Retina yırtığı çoğu defa yüksek miyop, darbe ve çarpma gibi nedenlerle ortaya çıkar. Geldiği yerde yanlış bir ameliyat yapılmış. Biz hastamızın önce bir gözünü ameliyat ettik. Bu gözdeki iyileşme yüz güldürücü şeklidehızlı olunca diğer göze de zorlu ve uzun süren bir operasyon uyguladık. Sevindirici sonuç, hastamızın şu anda 2 gözü de görüyor. Retina ameliyatları çok önemli operasyonlar. Özelliklicihazlar ve tecrübeli uzmanhekimler gerekiyor. Bu operasyonların sonunda hastanın kalıcı kör olma riski çok yüksek."

Retina hastalıklarının en önemli belirtilerinin göz önünde uçuşmalar, ışık çakmaları ve görme kaybı olduğunu dile getiren Yıldırım, "Görme kaybı daha sonraki evrelerde ortaya çıkar. Özellikle miyop kişilerde, şeker hastalarında, göze darbe alanlarda, katarakt ameliyatı geçirenlerde risk yüksektir. Bu gruptaki kişilerin uygun aralıklarla retina muayenesi yaptırılması önerilir." diye konuştu.


Kaynak: CİHAN
 
Üst