Obama'nın İsrail'e ilk sürprizi!

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Filistin'in Gazze Şeridi'nde 22 gün süren katliam nedeniyle dünyanın tepkisini çeken İsrail, ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama'nın, ırkçılıkla mücadele konusunun ele alınacağı Cenevre'deki ‘Durban II Konferansı'na bir heyet gönderme kararından memnun kalmadı.

OBAMA, BUSH'UN KARARINI BOZDU
İlki 2001 yılında Güney Afrika'nın Durban kentinde yapılan ve İsrail'in ‘ırkçı bir devlet' olarak tanımlandığı ilk konferansı ABD ve İsrail terk etmişti. Nisan ayında bu sefer İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılacak olan ve ‘Durban II' ismini alan konferansa, Bush yönetiminin katılmamama kararı almasına rağmen, Obama'nın bu kararı gözden geçirerek katılma kararı alması İsrail ve Yahudi lobileri tarafından beğenilmedi.

OBAMA, İSRAİL'İN ÇAĞRISINA KULAK ASMADI
Amerika'daki Yahudi liderlerle görüşen Obama yönetiminden bir heyetin, “Eğer katılmazsak, o zaman sesimiz duyulmaz” diyerek, Yahudi lobilerini ikna etmeye çalıştığı belirtilirken, İsrail ve Yahudi lobileri, Konferansın İsrail'i kınama kararı almasından çekiniyor. İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin ABD'ye katılmama çağrısı yapmasına rağmen, Obama'nın konferansa katılma kararı alması, insan hakları örgütleri tarafından da desteklendi.

YAHUDİ LOBİSİ KARARA TEPKİLİ
Öte yandan Obama yönetiminin Konferansa katılma kararını Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon olumlu karşıladı. Moon, BM'ye üye tüm ülkelerin bu konferansa katılması gerektiğini söyledi. Amerikan Yahudi lobilerinden Anti-Defamation League (ADL) Direktörü Abraham Foxman, konferansın İsrail'e karşı önyargılı olduğunu öne sürdü ve Amerikan yönetiminin bu konferansa katılmamasını istedi.

İSRAİL VE KANADA BOYKOT KARARI ALDI
Nisan ayında yapılacak olan Konferansı, şu ana kadar İsrail ve Kanada boykot kararı alırken, Yahudi lobilerinin diğer Avrupa ülkelerinin de bu boykota katılması için çaba sarf ettiği, ancak bu ülkelerin konferansa katılacakları bildiriliyor.

ABD VE İSRAİL BİLDİRİYİ BEĞENMEMİŞTİ
2001 yılında Güney Afrika'nın Durban kentinde gerçekleştirilen ve ‘Irkçılık, Irkçı Ayrımcılık ve Yabancı Düşmanlığına Karşı Dünya Konferansı'nın ilkinde İsrail'in ırkçı ve ayrımcı bir devlet olduğuna dair bildiri nedeniyle ABD ve İsrail konferanstan ayrılmıştı.

MEHMET NEDİM ASLAN
 
Üst