Network ve Sistem Yönetimi Hk Bugün Neler Öğrendim?

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Network ile ilgili forumlara bakarsanız, şu sıralar network ve sistem üzerine çalıştığımı söylemiştim. Eğer yanlışımız ya da eksiğimiz varsa bilenler yazarlarsa düzeltiriz inşaAllah.
Forumda network ve bilgisayar bölümlerinde denk geldikçe yeni konular açıyoruz, bu konu altında da küçük küçük de olsa pratik püf noktaları paylaşacağım inşaAllah.

- ftp ve tftp ikisi de dosya aktarımında kullanılır. Ancak ftp ( tcp kullandığı için ) daha güvenli ve daha yavaştır. Kullanıcı yetkileri verilebilir. Ancak tftp ( udp kullandığı için ) daha hızlı ancak daha güvensizdir.

- Switch cihazları içerisinde mac tabloları vardır ve veri iletilirken bu mac tablosu üzerinden kontroller yapılarak iletilir. Ancak router cihazları üzerinde ip tabloları vardır ve veri iletilirken bu ip tablosuna göre yönlendirir.

- nic : network interface card , yani ağa bağlanılan karttır.

- Sanallaştırma yapılırken vmware ve hyper v sistemleri kullanılır. Vmware de F11 tuşuyla sanal makineler birden fazla tek ekranda açılıp aralarında geçiş yapılabilir, ancak bu hyper v de tek tek uzak masaüstü açıldığı için yapılamaz.

- ide : eski versiyon harddisklerdir cihazlar çalışırken sökülüp takılamazlar. Ancak scsci harddiskler yeni versiyon ve genelde server larda kullanılan disklerdir. Bu diskler de hot swap ve hot plug, yani cihaz çalışırken sökülebilme ve takılabilme özelliği vardır.

- vmware ile kurulan sanal makineler arasında direk dosya kopyalanamıyor, önce bir sanaldan gerçek makiyeye taşınıp sonra diğer sanal makineye taşınabiliyor.

inşaAllah devam edecek...

-
 
Son düzenleme:

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
  • xp bir cihazda windows easy transfer çalıştırmak için, win 7 dvd si takılır ve boot edilmeden açılır, support > migwiz klasörü içindeki migwiz.exe çift tıklanara çalıştırılabilir.

  • Windows easy transfer ile kullanıcılar, dökümanlar, emailler vb şeyler kolayca transfer edilebilir, ancak dikkat edilmesi gereken nokta disable yapılmış kullanıcılar varsa bu disable olan kullanıcılar ve onların döküman ve dosyaları transfer edilmez.

  • Windows easy transferle taşıma yaparken eski ve yeni makinede aynı isimde kullanıcılar varsa, bu kullanıcıların dosylarının ikisi tek kullanıcıda birleştirilir, yani ikisi de silinmez. Farklı isimdeki kullanıcılardan da hiçbiri silinmeyerek hepsi (merge edilir) birleştirilir.

  • Windows aik ( Waik ) içerisindeki USMT içerisindeki scansatate ile ilgili cihazdaki kullanıcı ve dökümanlar aynen easy transferdeki gibi başka bir cihaza taşınmak için seçilebilir. Yine USMT ile loadstate komutu ile yeni bir cihaza bu alınan kullanıcı ve dökümanlar yüklenebilir. Easy transferden farklı olarak buradaki komutlar sayesinde disable olan kullanıcı hesapları da taşınabilir ve hatta enable olarak çalışır vaziyette taşınabilir.
  • Büyük networklerde windows easy transfer yeterli olmaz bu nedenle USMT ile tüm kullanıcı profilleri ve dokumanları bir yere taşınıp oradan ilgili komutlarla dağıtılır.
 

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
Bunca yıldır bilgisayar kullaniyoruz fakat biz bila virüsleri silmede zorlaniyoruz.Örneğin bir videonun altijdaki linke veya bir dosya indirmek için tıklanılan linkde direk virüs bulaşabilir.İşte tarayıcınızda anasayfayı degistiriyor,kendi kendine program yüklüyor,reklamlar çıkariyor.Arka planda çalışıp sistemi yavaşlatiyor. . .cabuk olunmazsa bilgisayarı çökertebiliyor.Antivirüs programlari ise işe yaramiyor tek tek silmek gerekiyor.

Eğer bunları silmeyle ilgili bilgilerde verebilirsek çok iyi olur inşaAllah.

Elinize sağlık.
 

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
sağolasın @kurtuluş, elimizden geldiğince beraber öğrenmeye devam edeceğiz inşaAllah.

  • Cmd komut satırı üzerinden komutla çalıştırmaya çalıştığımız bir programın tüm dizinlerde çalışmasını istiyorsak ilgili programı C>Windows>system32 klasörü içerisine atmalıyız.

  • Bilgisayarlardaki SID : Security Identifier : Bilgisayarın TC Kimlik No su gibidir, makine ilk kurulduğunda her makineye özel olarak atanır. SID numarasını görmek için Cmd komut satırına whoami /all yazılarak görülebilir. Toplu halde imajdan yükleme yapılan yerlerde bilgisayarların SID numaralarının çakışmaması için sysprep yapılması gerekmektedir.

  • Sysprep: toplu halde aynı donanımlara aynı işletim sistemlerinin yüklenebileceği imajlar hazırlanırken aynı networkte bulunan bu cihazların SID numaralarını değiştirmek için yapılır. Sysprep işlemi uygulanarak SID gibi özel bilgiler işletim sisteminden silinir ve bir sonraki sistem açılışında işletim sistemi ilk kez çalıştırılıyormuş gibi başlar. Bir işletim sistemi ilk kez başlatılırken bilgisayar adı, yerel saat dilimi gibi bilgiler istenir. Bunların katılımsız olarak doğru bir şekilde ayarlanarak geçilmesi ve kurulumu tamamen otomatik hale getirmek için Unattend (Katılımsız) dosyası hazırlanır.

  • Toplu yüklemeler için sysprep ile imaj hazırlanırken sysprep C>sysprep klasörü altında oluşturulan inf uzantılı cevap dosyası silinir, çünkü bu imajın yüklendiği bilgisayarlarda bu inf dosyası aaçılıp oradan admin şifresi görünmesin diye.
 
Son düzenleme:

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
  • Networkte anlatılan Osinin 7 katmanı : 7 , 6 , 5 , 1, 2, 3,4 şeklinde daha kolay akılda kalır.

  • Osi Katmanlarında ilerleyen verinin isimleri : PDU = Protocol Data Unit = Protokol Veri Birimi , Yani ağda dolaşan verinin halleri

  • layer 1 = fiziksel katman : kablo ve eth kartı ( PDU : bit )
    layer 2 = Veri hattı katmanı : MAC (fiziksel) adresi ve ethernet teknolojisini ( PDU : frame )
    layer 3 = Network katmanı : IP ve routing ( PDU : packet )
    layer 4 = Taşıma katmanı : TCP, UDP vs. ( PDU : segment)
  1. 6. ve 7. osi katmanlarında PDU : data yani veri olarak isimlendirilir.
  • Twisted Pair Kablolar 3 Çeşittir: 1) UTP (Unshielded Twisted Pair) : 2’şer bükümlü toplam 8 ya da 12 kablodan oluşur. (cat5 , cat6 ve cat 7 nin shield sizi bu türderdir. ) 2)STP (Shielded Twisted Pair) ve 3) FTP (Foiled Twisted Pair)

  • Fiber Kablolar : Singlemode: 3 km den fazla uzaklılarda çalışabilir. Multimode : 3 km den daha az uzaklıklarda kullanılabilir.

  • Bir bilgisayarla aynı ağda ve bağlantınız olduğu halde ping atamamanızın sebebi ICMP paketlerinin firewallar tarafından engellenmesi olabilir.

  • Traceroute(Tracert) : Bir bilgisayardan çıkan paketin nerelerden geçerek ilerlediğini gösterir.

  • Netstat : Bir bilgisayarın ağda kurduğu bağlantıların listesini gösterir. (ip , port )

  • Net share : Paylaşılan dosyaların listesini gösterir.

  • Nslookup : İstenilen bir adresin TCP / Ip numarasını gösterir. Örneğin : nslookup www.kunfeyekun.net şeklinde kunfeyekun un ip si öğrenilebilir. Buradan öğrendiğiniz ip yi adres satırında açarsanız kunfeyekun un açıldığını görürsünüz: ( 94.102.10.170 )
 
Üst