Network De Bulunan 7 Katmanlı Osi Modeli Nedir

okuryazar

Uzman Üye
Network de bulunan 7 katmanlı osi modeli nedir

Network nedir, nasıl kurulur? bu konuda çok güzel anlatılmış, biz de bu konuda okula yönelik olacak şekilde 7 katmanlı osi modeli networkün başlangıcıdır diye ondan bahsedeceğiz.

OSI (Open systems Interconnection) modeli ISO (Internation Standards Organization) nun geliştirdiği ve iki bilgisayar arasında iletişimin nasıl olduğunu tanımlayan modeldir. İlk ortaya çıkışı 1978 yılı olup, 1984 yılında yeniden düzenlenerek OSI (Open System Interconnect) referans modeli olarak yayınlanmış, kabul görülmüş ve özellikle network için klavuz olmuştur diyebiliriz.

OSI modeli 7 katmana ayırılır. Aşağıdaki resimde osi katmanlarını ve kullanıldıkları alanları görebilirsiniz.

OSI_HUN.gif


1-Fiziksel (Physical) katman : Verinin elektrik sinyalleri olarak iletimini sağlar.
2-Veri Hattı (Data Link) katmanı : paketler sarılarak (encapsulation) paket olarak hareket eder. Yaygın protokol Ethernet tir.
3-Network katmanı : Yönlendirme işlemi ile paketlerin başka networklere gönderilmesi sağlanır. Routing yapılır, mantıksal adresler fiziksele çevrilir.
4-Taşıma (taşıma)(Transport) katmanı : Verinin uçtan uca iletimi sağlanır. Kayıp paketlerin kurtarılması ve sırası bozulan paketlerin yeniden düzenlenmesi yapılır. Network katmanında yapılmayan işler tamamlanır. (TCP, UDP)
5-Oturum (Session) katmanı : Farklı bilgisayarlardaki uygulamalar arasında oturumlar kurulması, yönetilmesi ve bitirilmesi sağlanır.
6-Sunum (Presentation) : Verinin karşı bilgisayar tarafından alınabilir halde olmasını sağlar. DOS ve Windows 9x metin tipli veri 8 bit ASCII olarak kaydederken, XP tabanlı OS larda Unicode kullanır.
7-Uygulama (Application) katmanı : Kullanıcı uygulamalarına servis sağlar.


OSI İki bilgisayar arasındaki ileşimin aşağıdaki şekilde olacağını tanımlar. Bunun tam olarak nasıl olduğunu ise aşağıdaki görselden görebilirsiniz.

75


PDU=Protocol Data Unit=Protokol Veri Birimi

1.Fiziksel katmanda PDU bittir
2.Veri Bağı katmanında PDU çerçevedir
3.Network katmanında PDU pakettir
4.Taşıma katmanında PDU segmenttir
(5. katman ve sonrasında data(veri) olarak adlandırılır.)


OSI’deki Networkü ilgilendiren katmanlar 1-4 arası katmanlardır. Bu sıralamanın (Layer 1,2,3,4) Networkü iyi şekilde öğrenebilmek için izlenmesi gereken sıralama olduğunu düşünüyorum.

layer 1 = fiziksel katman : kablo ve eth kartı
layer 2 = Veri hattı katmanı : MAC (fiziksel) adresi ve ethernet teknolojisini
layer 3 = Network katmanı : IP ve routing
layer 4 = Taşıma katmanı : TCP, UDP vs.

Özellikle aşağıdaki iki husus çok iyi bilinmelidir. Layer2 deyince yada MAC adresi deyince neyi ifade ettiği, layer 3 yada IP adresi deyince neyi ifade ettiği networkte gerek eğitim gerekse uygulamada sık karşımıza çıkacak hususlardandır.

Layer 2 = MAC adresi
Layer 3 = IP adresi
 
Üst