İlk namazı kim kıldı

Misafir Sorusu

Deneyimli Üye
İlk namazı kim kılmıştır. ve ilk namazın şekli nasılmıştı?
 

teenni

Deneyimli Üye
Peygamber Efendimiz (sav) Hira dan döndüğünde Cebrail (as) Mekke de bir vadide ökçesini yere vurarak ordan bir su kaynadığını ve Cebrail (as) buradan abdest alarak ve namaz kılarak Efendimiz (sav) e öğrettiğini, Peygamber Efendimizin de (sav) Hz. Hatice ye öğrettiğini okumuştum... Ama ilk namazın Hz. Adem'den itibaren başladığını biliyorum.

Eminim daha geniş bilgiye sahip olanlar bizi bilgilendireceklerdir.
Rabbim razı olsun...
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
  • Like
Tepkiler: mss

teenni

Deneyimli Üye
Bazı rivayetlere göre, İlk Sabah namazını kılan Hz. Adem’dir. Buna göre İnsanlık camiasında ilk namaz kılan da kendisidir. Sonra ilk öğle namazını Hz. Davud, İlk İkindi namazını kılan Hz. İbrahim, ilk akşam namazını kılan Hz. İsa, İlk yatsı namazını kılan Hz. Yunus’tur. Sonra bu beş vakti de günlük olarak Hz. Muhammed(a.s.m) ve onun ümmetine farz kılınmıştır(krş. el-Mütedebu’l-İslamî).
 

teenni

Deneyimli Üye
şerh-i Hidaye'de nakledildiğine göre: En evvel SABAH NAMAZINI kılan Adem as'dır. Cennet'ten arza indirildiğinde yeryüzünde akşam karanlığı olunca Adem as geceleyin şiddetli bir şekilde korktu.
Bir taraftan da 'zelze' den dolayı 300 yıl gözyaşı durmamış ağlamıştı. Şafak başlayınca karanlıktan kurtulduğuna şükrederek Allah cc için iki rekat namaz kıldı.
İşte sabah namazının iki rekat farz kılınması bu hikmet üzere olmuştur.
 
  • Like
Tepkiler: mss
Üst