Çözüldü Hamdolsun Elhamdülillah Çok şükür ifadeleri günlük konuşmalarımızda nerelerde kullanılır

Ödevci

Kıdemli Üye
Üye
Günlük konuşmalarımızda Hamdolsun Elhamdülillah Çok şükür gibi teşekkür ifadelerininerelerde ve nasıl kullanırız? İlkokul 4. sınıf din kültürü kitabından bir soru cevaplarsanız sevinirim.
 

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Günlük konuşmalarımızda sıkça kullandığımız dinî ifadelerden biri de “Allaha şükür.”dür. Bu ifade “Elhamdülillah.”, “Hamdolsun.”, “Çok şükür.”, “Allah’a şükürler olsun.” gibi çeşitli şekillerde kullanılır.

Şükür, verdiği nimetler için Allah’a teşekkür etmektir (2. Fotoğraf). “Hamdolsun.” ya da “Elhamdülillah.” gibi sözlerle de Allah’a teşekkürümüzü bildiririz. Bir başarımız kutlandığında, bir ikram yapıldığında ya da sağlığımızın nasıl olduğu sorulduğunda bu teşekkür ifadelerinden birini kullanırız.

Allah, Kur’an-ı Kerim’de, verdiği nimetler için kendisine şükretmemizi istemektedir. Konuyla ilgili bir ayette şöyle buyurmaktadır: “...Bana şükredin, sakın nankörlük etmeyin.”1 Bir başka ayette ise “.Eğer şükrederseniz elbette size nimetimi artırırım.”1 2 buyurarak şükredenleri ödüllendireceğini vurgulamaktadır. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)3 de “İnsanlara teşekkür etmeyi bilmeyen, Allah’a da şükredemez.”4 buyurarak insanlara yaptıkları iyilikler, Allah’a da verdiği nimetler için teşekkür etmemizi istemiştir.

1. Bakara suresi, 152. ayet. cümlesinin kısaltılmış şeklidir. “Sallallâhü aleyhi ve sellem.” şeklinde
2. İbrahim suresi, 7. ayet. okunur. “Allah’ın övgüsü ve selamı ona olsun.” anlamındadır.
3. “s.a.v.”, Peygamberimizin adı anıldığı zaman söylenen dua 4. Ebu Davud, Sünen, Edep, 11.
 
Üst