Çok vesveseliyim Vesveseden nasıl kurtulurum?

  • Konuyu başlatan Misafir Sorusu
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir Sorusu

Ziyaretçi
Arkadaşlar yaptığım her işte vesvese geliyor. Ya iyi değilse ya kötüyse diye, her şeyi sık sık kontrol ediyorum evhamlanıyorum. Hiç bir işten emin olamıyorum karar alamıyorum. Yaptığım işlerden hiç emin olamıyorum. Vesveseden kurtulmak için ne yapmalıyım. Var mı elinizde dua filan?
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Bediüzzaman'dan Vesvese Hastalığının Reçetesi

Vesvese.. Günümüz dilinde takıntı ya da şüphe.. Bu hisler ağır bastıkça ne kadar rahatsız eder insanı. Hatta daha da ağırlaşmış hali psikolojik rahatsızlıklara bile yol açabiliyor. Öyle ki bu durumdan kurtulabilmek için psikoloklara, psikiatrlara yığınla para harcıyoruz. Her insan şüphelerden arınmış, rahat bir hayat ister. Fakat insanda olan bir özelliktir şüphe. Dolayısıyla kullanmasını bildikten sonra, arzu ettiğimiz o rahat hayatı pek tabi yaşayabiliriz.

Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Orhan Öztürk, takıntı hastalığının kişinin yalnızca kendisine zarar vermesiyle kalmayıp etrafındakilere de zarar vermesine sebep olduğunu söylüyor. "İnsanda, sadece temizliğe yönelik takıntılar bulunmuyor. Başkalarına, özellikle de yakınlarına zarar verebileceği düşüncesi, kendisinin ya da yakınlarının başına kötü bir şey gelebileceği endişesi, bir şeyi yanlış ya da eksik yapmaktan şüphe etme, rahatsız edici dini düşünceler gibi birçok takıntı şekli sıralanıyor.

Takıntılar (obsesyonlar), kişide bunaltı meydana getirirken, zorlantılar (kompulsif) bunaltıyı kısa bir süre de olsa geçiriyor. Bazen de bu tür davranışlar, günün büyük bir bölümünü olumsuz etkiliyor; iş-okul başarısını düşürebiliyor, sosyal ilişkileri bozabiliyor. "


Bakın Bediüzzaman Said Nursi vesveseli olan kişiyi nasıl tanımlıyor: "Vesveseli adam, imkan-ı zati ile imkan-ı zihniyi birbiriyle iltibas eder. Yani: Bir şeyi zatında mümkün görse, o şeyi zihnen dahi mümkün ve aklen meşkuk tevehhüm eder. Halbuki İlm-i Kelam'ın kaidelerindendir ki: İmkan-ı zati ise, yakin-i ilmiye münafi değil ve zaruret-i zihniyeye zıddiyeti yoktur.

Mesela: Şu dakikada Karadeniz'in yere batması, zatında mümkündür ve o imkan-ı zati ile muhtemeldir. Halbuki yakinen, o denizin yerinde olduğunu hükmediyoruz, şübhesiz biliyoruz ve o ihtimal-i imkani ve o imkan-ı zati, bize şek vermez, bir şübhe getirmez, yakinimizi bozmaz."


Bu tanımı yapan Üstad Bediüzzaman, vesvese hadisesinin çözümünün ne kadar basit olduğunu bize anlatıyor: "Ey maraz-ı vesvese ile mübtela! Biliyor musun vesvesen neye benzer? Musibete benzer. Ehemmiyet verdikçe şişer. Ehemmiyet vermezsen söner. Ona büyük nazarıyla baksan büyür. Küçük görsen, küçülür. Korksan ağırlaşır, hasta eder. Havf etmezsen hafif olur, mahfi kalır. Mahiyetini bilmezsen devam eder, yerleşir. Mahiyetini bilsen, onu tanısan gider. "
Kaynak :
Risale Ajans
 
Üst