Çarşaf

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
Müslüman kadınların tesettür maksadıyla giydikleri kolsuz, bol ve geniş üst örtünün adı. Buna "car" da denilirdi. Eskiden müslüman kadınlar ferâce giyerlerken, Hicaz ve diğer Ortadoğu bölgelerine giden ailelerin Arap kadınlarının giydikleri "torba", "dolma" diye adlandırılan çarşafları Tanzimat`tan sonra İstanbul`a getirmeleri bu örtünün İstanbul`da ve taşrada da yaygınlaşmasına neden olmuştur. Eskiden Suriye`de, hristiyan ve yahudi kadınları; Rumeli`nin bazı yerlerinde de hristiyan kadınları sokağa çıkarlarken çarşaf giyerlerdi.

Çarşaf, Farsça çarşeb`den bozmadır. Çarşeb`in aslı da gece örtüsü anlamına gelen çarşeb`dir. Yatak ve yorganda kullanılan bez örtünün adı da buradan gelir. Çarşaf, ilk kullanıldığı dönemlerde şimdiki yatak çarşafları gibi tek bir parçadan ibaretti. Önden kavuşturulup ayaklardan bele kadar bükülerek sağdan sola, soldan sağa beldeki kemerin arasına sokulur, arkadan ortanın üst kenarı ile peçenin üstüne gelmek üzere baş örtülür, şakaklardan iğnelenir, aynı kenarın baştan aşağı sarkan iki ucu üstüste kapanıp içinden tutulurdu. İstanbullular ilk zamanlarda siyah kıl peçe yerine yüzlerine dallı yemeni örterlerdi. Çarşaflar; ipekli yünlü kumaşlardan yapıldığı gibi muhtelif renkleri vardı. Fakat en çok kullanılan renk siyah idi. Kıyafetlerde yapılan değişiklik ve inkılâplardan sonra Türkiye`de çarşafın giyilmesi yasaklanmış olmasına rağmen, bazı müslüman kadınlar bu tesettür biçimini korumuş ve günümüze kadar giyilmesini sağlamışlardır.

İslâm`da tesettür yani kadının vücudunu örtmesi kesin nass ile sabittir. Bu örtü nasıl olursa olsun önemli olan vücut hatlarını göstermeyecek şekilde bol dikilmiş kalın bir kumaştan olmasıdır. Abâye, ferâce, harmani vb. bol dikimli dış kıyafetler de müslüman kadınların giyebileceği kıyafetlerdir. Çarşaf da bu kıyafetlerden biridir. Önemli olan, hür kadınların özgürlüklerini simgeleyen ve onları yabancı erkeklerin bakışlarından koruyan ve İslâm`ın razı olduğu bol bir kıyafet ile örtünmektir.

http://www.sorularlaislamiyet.com/article/7600/carsaf.html
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
Çarşaf Farsça olduğuna göre bu da Arapça adı galiba....

Dış elbise olarak çevrilmiş.

cilbab”dan maksadın; kadının elbiseleri üzerine giyilen ve vücut hatlarını belli etmeyecek şekilde bütün vücudu örten bir elbise olduğunda ittifak etmişlerdir. "


Ahzab süresi
59. Resulüm! Zevcelerine, kızlarına ve müminlerin hanımlarına söyle. (Zaruri bir ihtiyaçları olup dışarı çıkmak istedikleri zaman), dış elbiselerini üzerlerine giysinler. Bu onların ahlâksız kadınlardan olmadıklarının bilinmesi ve incitilmemesi için daha elverişlidir. Allah çok bağışlayandır, merhamet edendir.
 

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır ayet tefsirinde çok güzel açıklamış.

CİLBAB: Baştan aşağı örten çarşaf, ferace, câr gibi dış elbisenin adıdır. "Kadınların elbiselerinin üstüne giydikleri her çeşit giysidir." " Tepeden tırnağa örten giysidir", "Kadınların tesettür ettikleri her türlü elbise ve başka şeylerdir." "Çarşaf ve peçedir".
 

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
Sorularla islamiyetdeki bazi bilgiler yanliş cıkabilmektedir fakat genel olarak cok faydalandiğimiz sitedir.Şüphelendiğiniz konularda sorularla ismamiyete soru olarakda iletebilirsiniz.Detaylicada araştirabilirsiniz.

Şuan üstün körü bakabildim.Yani gene fırsatımız olursa detayli inceleriz.

Bizim amacimiz niyetimizi bilen Allahtir.Bu bilgileri en iyi şekilde tesettüre uymaniz için toplandi.Hatalarimizi kusurlararimizi Allah c.c affetsin inşaAllah.

Biz alim değiliz.Genelde konuları araştırır bilgi toplar ve paylaşırım.Kaynaklariyla paylaşirim.

Bazen gözümüzden kacirdigimiz ve bilmeğimiz konularda olabiliyor.Sorularla islamiyet iyi bir kaynak sitedir malesef hatalarlada karsilastigimiz oluyor.

Neyse niyet hayir akibet hayir inşaAllah.
 
Üst