Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Yapım yılı: 1541-1542

Bulunduğu şehir: İstanbul

Bulunduğu ilçe: Beşiktaş

Bulunduğu semt: Merkez

Adres: Beşiktaş Cad. Beşiktaş

Ulaşım tarifi: Beşiktaş'a giden toplu taşıma araçlarıyla yapıya kolaylıkla ulaşılabilir. Kaptanıderya Barbaros Hayrettin Paşa'nın türbesi Beşiktaş'ın merkezinde İskele Meydanı'nda yer alır.

Eser tipi: Türbe

Günümüzdeki kullanımı: Türbe

Mülkiyet sahibi: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı

Yapıyı Sinan'a atfeden kaynaklar : TE, TB, TM

Eser hakkında bilgi:
Barbaros Hayreddin Paşa 21 Eylül 1534 yılında bizzat kendisi tarafından yazdırılmış Barbaros Vakfiyesi’nde Beşiktaş’taki medrese yanına yaptırdığı türbeye defnedilmesini isteyerek "Beni leb-i deryaya gömün. Ben leventlerimin sesini ve denizin hırçın dalgalarını duymak istiyorum" demiş ve kabrinin üzerinde kandil yakılmasını vasiyet etmiştir. Beşiktaş'ın boğazı gören -şimdiki iskele önündeki meydanda- bulunmakta olan türbe 1541 yılında Mimar Sinan tarafından Osmanlı klasik mimarisine uygun bir şekilde inşa edilmiştir. Kesme taştan, sekizgen planlı olarak yapılmış ve kubbesi sekizgen kasnak üzerindedir. Kapı önündeki revak, mermer iki sütunla taşınan sivri kemer üzerine çapraz tonozun oturtulmasıyla oluşturulmuştur. Kapı girişinde "Allahümme iftah lehu ebvabel Cenne" (Allah’ım O’na Cennetin Kapılarını Aç) yazan sülüs bir levha vardır. Ayrıca giriş kapısı üzerindeki kitabede "Hâzâ Türbe-i Fatih-i Cezâyir ve Tunus, Merhum Gazi Kapudan Hayreddin Paşa Rahmetullahi Aleyh, Sene 948 (Rûmi) "yazmaktadır.

Türbenin yedi cephesinde iki sıra halinde toplam 14 pencere bulunur. Pencere üstü ve kubbesi kalem işleriyle bezelidir. Türbenin içinde Kaptan-ı Derya Cafer Paşa, Barbaros'un oğlu ve eşinin mezarları da yer alır.

Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk kaptanıderyası Barbaros Hayrettin Paşa için deniz kenarına yapılmış olan türbe, şimdi iskele meydanın bir köşesinde, Beşiktaş'ın koşuşturmacasının ortasında kalmıştır. Özgünlüğü korumuş olan yapının içine girilememekte ama dıştan rahatça görülebilmektedir. Barbaros'Hayrettin Paşa'nın defninden sonra türbe özellikle denizcilerden büyük saygı görmüştür. Osmanlı Donanması önemli seferlerinden önce Barbaros'un türbesini ziyaret eder, adaklar adardı. Türbenin bu eski saygınlığını çağrıştırır biçimde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı halen bazı önemli askeri törenleri, türbe ile Barbaros anıtı arasında kalan alanda
düzenlenmektedir. Türbe 1 Temmuz Kabotaj Bayramı ve 4 Nisan Deniz Şehitleri'ni Anma Günü kutlamaları nedeniyle yılda iki kez açık.


Barbaros Hayreddin Paşa Türbesinin Resimleri

311rh8w.jpg


16j0hmc.jpg


153sl79.jpg


148dy5c.jpg


Kaynak:
 
Üst