Babanın yaptıgı kötülükler evlat ayırması

  • Konuyu başlatan serhat5824
  • Başlangıç tarihi
S

serhat5824

Ziyaretçi
babanın yaptıgı kötülükler evlat ayırması kardeşi kardeşe düşürmesi
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
konu baslugı: Babanın yaptıgı kötülükler evlat ayırması
 

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Çocuklar arasında adil davranmak hususunda dinimizin emirleri nasıldır?

Çocuklar; evlerimizin neşesi, ülkemizin geleceği ve güvencesi, Allah’ın bizlere birer emanetidir.Yüce dinimiz ve Sevgili Peygamberimiz (asm) yüzyıllar önce çocuklara nasıl davranılması gerektiğine dair evrensel ilke ve uygulamaları ortaya koymuştur. Bu konuda Kur’an-ı Kerim şöyle buyurur:

"Allah size, mutlaka emanetleri ehli olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne kadar güzel öğütler veriyor! Şüphesiz Allah her şeyi işitici, her şeyi görücüdür."(Nisa, 4/58)​
“Biliniz ki mallarınız ve çocuklarınız birer imtihan sebebidir ve büyük mükafat Allah’ın katındadır.”(Enfal, 8/28)​
Ayette belirtilen imtihanın bir parçası da çocuklarımıza karşı adil olmak ve onlara eşit davranmaktır.

Aile yuvasının sıcak ve samimi havasının devam etmesi, aile fertleri arasındaki sevgi ve saygının uzun ömürlü olabilmesi, anne ve babaların çocuklarına karşı adaletli olmalarıyla mümkün olacaktır. Kardeşler arasında sıcak ve samimi bir diyalogun oluşması, dayanışma ve yardımlaşma köprülerinin sağlam temeller üzerine kurulması da yine anne ve babaların çocuklarına eşit muamelede bulunmalarıyla mümkündür. Çocuklardan birini diğerine tercih etmek, birini kollamak, kayırmak diğerlerinde kıskançlık ve hırçınlık duygularının artmasına, kardeşler arasına soğukluk ve düşmanlık girmesine sebep olur. Bu nedenle evlatları arasındaki kardeşlik ve sevgi bağlarının daima sağlam ve ayakta durmasını isteyen ebeveynlerin çocuklarına karşı eşit ve adaletli olmaları gerekir.

Bazı yörelerimizde olduğu gibi hâlâ kız çocuklarını hor görmek, erkek çocuklara daha fazla ilgi göstermek ve değer vermek, her hususta sürekli erkek çocukları öne çıkarmak, bilhassa eğitim hususunda kız çocuklarını okula göndermemek dinimizce uygun değildir. Aksine hayatları boyunca kendilerine gerekli olacak bilgi ve görgü kazanmaları için destek olunması gerekir.
Bunun yanı sıra kız çocuklarını mirastan mahrum bırakmak dinimizin kesinlikle onaylamadığı bir davranıştır. Ashabı kiramdan Numan bin Beşir anlatıyor:

“Babam bana bir miktar mal hibe etmişti. Annem, "Bu hibeyi Resulüllah’a sormalısın." dedi.Bunun üzerine babam Resulüllaha gitti ve durumu anlattı. Allah Resulü, "Başka çocukların var mı?" diye sordu. "Evet!.." demesi üzerine "Aynı şekilde hepsine de hibe ettin mi?" diye sorunca, babam "Hayır!.." dedi. Bu duruma karşılık Hazreti Peygamber (asm); "Allah’tan korkun, çocuklarının sana karşı hürmet ve lütufta eşit davranmaları, seni memnun etmez mi? Öyleyse, çocuklarınız arasında adil olun." dedi. Bunun üzerine babam yaptığı hibeden vazgeçti.” (Müslim,Hibat,13/3)

Aile yuvasının temel taşı olan sevgiyi ortadan kaldıran, evladın anne, baba ve kardeşleriyle arasını açan her türlü adaletsiz ve eşit olmayan davranıştan kaçınalım.Kız-erkek ayırmadan bütün çocuklarımız arasında her konuda adaletli davranmaya özen gösterelim.

/sorularlaislamiyet
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

mes

Yeni Üye
Üye
sevgili dostlar yukardaki babanın evlat ayırması ,benim hanımın başında da var,bizim kaynata almanyalı bir kızı bir oğlu var oğlunun maddi durumu çok iyi ,onun çocuklarına ve kendine her türlü maddi yardımı yapıyor,ama benim hanımın yani bizim maddi durumumuz eşimin erkek kardeşi kadar değil yani kendi yağımızla kavruluyoruz ,ikitane küçük kızım var bizim almanyalı kaynata ne okul masraflarını karşılar, çarşıdan bir şey alacak olduğu zaman oğlunun çocularına en kalityeli malı alır paranın hesbını yapmaz benim kızlara gelince beş lira nın hesabını yapıyor oğlu ev alıyor yardım yapıyor biz ev alalım dedğimiz zaman bize para yok diyor senin kız çocuğun var sen evi ne yapacaksın diyormuş,islamda böyle bir şey varmı mantıklı birşeymi,şimdiden evlat ayrımı yaptığı için eşim abesi ile konuşmak görüşmek istemiyor.çünki abisi kendisi yardımları alıyor ve demiyorki babasına(baba benim maddi durumum iyi kız kardeşimin durumu zayıf onada yardım et demiyor) şu mantığı güdüyor islam a göre malın 3/2 oğlanın mattığı doğru ama burada bir ayrıntıyı unutuyor şayet eşimin yani benim maddi durumum çok kuvvetliyse bu dğru ama sen kızını fakir biriyle evlendir sonra kızına eziyet yap bu revamıdır bunun dinimizde'de yeri varmıdır tabiki yoktur.Kaynataya karşı eşim olsun ben olayım çocularım hürmette saygıda kusur etmiyoruz ama ne gezer,bir kaçdefa abine yardım yapıyorum ama sana yardım yapmam demiş.birde arkadalrından birisi damatına yardım et demiş yardım etmem demiş . ben bana yardım etsin istemiyorum ama en azından kızına ve torunlarına yardım etmesini istiyorum ama oda nafile biz de onula her türlü bağı koparmaya karar verdik.
 
Üst