Allah'ın isimlerinde ayrılığa düşmek ne demektir

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Soru
Bir ayette Allah’ın isimleri konusunda ayrılığa düşmekten bahsedilmiş. Bunu açıklar mısınız Allah'ın isimlerinde ayrılığa düşmek ne demektir?

Cevabımız

Değerli Kardeşimiz;


“En güzel isimler Allah’ındır. O halde bu isimlerle ona duâ edin. Onun isimleri hakkında haktan sapanları kendi hallerine bırakın. Onlar yaptıklarının cezasını çekeceklerdir”(Araf, 7/180).

- Ayette “ayrılığa düşenler” den değil, “ilhada düşen/haktan sapanlar” dan bahsetmektedir.

- Allah’ın isimleri konusunda ilhada sapan/haktan sapanlar üç kısımdır:

a. Allah’ın kutsal isimlerinden kelimeler türeterek kendi putlarına ad yapmak. Örneğin; inkârcılar, putları için; İlah kelimesinden “Lat”, Aziz isminden “Uzza”, Mennan isminden “Menat” ismini çıkarıp kullanmışlardır. Müseyleme-i Kezzab da, kendine Rahman lakabını vermişti.

b. Allah hakkında kullanılması caiz olmayan şeyler isnat etmek, öyle adlandırmak. Hıristiyanların, Allah’ı “baba-oğul-ruhu’l-kudüs” üçlemesiyle adlandırması bu cümledendir. Yine Allah hakkında uygun düşmeyen –insan aklına göre- kelimeler kullanmak da buna girer.

c. Kişinin, manasını bilmediği bir takım kelimelerle Allah’ı anması. Çünkü, bu durumda kullandığı sözcüklerin yanlış bir manada olması, Allah’ın azametine yakışmayan manalar içermesi ihtimali vardır(bk. Razî, ilgili ayetin tefsiri).

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet Editör
 
Üst