Ağız Kanseri Nedenleri ve Tedavi Şekli

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Ağız Kanseri Nedenleri ve Tedavi Şekli


ağız kanseriAğız kanseri nedir, ağız kanseri nedenleri ve tedavi şekli nasıl olmalıdır.

Ağız kanseri; ağzınızın herhangi bir yerinde oluşan (dudak, dil, diş etleri) bir kanser türüdür ve birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Ağız Kanserinin Sebepleri;


Tütün: Tütün içen kişilerde genellikle ağız kanseri oluşabilir. Bağımlı derecede tütün içmek veya çiğnemek, uzun vadede ağız kanserine yol açar.

Sigara: Sigara içen kişilerin dişleri parlaklığını kaybeder ve diş etleri zarar görür. Hatta bu kişilerde diş eti iltihabı veya periodontit ortaya çıkabilir. Aynı durum puro kullanan kişiler için de geçerlidir. Sigara sadece ağız kanserine değil ayrıca kalp krizine neden olan damar sertliğine de yol açabilir. Bunun yanı sıra sigara, ereksiyon bozukluğuna ve iktidarsızlığa da neden olmaktadır. Sperm sayısını azaltmakta ve sperm sağlığını etkilemektedir.

Alkol: Düzenli olarak aşırı derecede alkol kullanan kişiler de ağız kanserine yakalanabilir. Alkol sadece ağız kanserine değil ayrıca karaciğer sirozuna da yol açar. Siroz, eğer tedbir alınmazsa ölümle sonuçlanabilecek bir hastalıktır.

Güneş: Dudakları fazla miktarda güneş ışınlarına maruz kalan kişilerde de ağız kanseri oluşabilir. Bu yüzden dudaklarınızı ve cildinizi güneşten gelen ultraviyole ışınlarına karşı koruyucu bir kremle korumalısınız.

İnsan papillom virüsü olarak bilinen HPV virüsü cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır ve ağız kanserine yol açabilir.

Bazı durumlarda radyasyon tedavisi alan kişiler de ağız kanserine yakalanabilir. Bazı durumlar sizin elinizde değildir; fakat sigara, alkol gibi bazı faktörler sizin elinizdedir. Bunlardan uzak durarak ağız kanserinden uzak durabilir ve sağlıklı bir hayat sürebilirsiniz.

Tedavi şekli: Tedavi genelde tüm kanserli dokuların cerrahi müdahale ile çıkartılması, ışın tedavisi (kanser hücrelerini yok etmek için radyasyon kullanma), kemoterapi (kanserle savaşan ilaçlar kullanma) ya da bu yöntemlerin hep birlikte kullanılmasından oluşur. Bazı ağız kanseri türlerinde Foto dinamik terapi (PDT) denilen yeni bir tedavi de kullanılmaktadır. Bu tedavide kanser hücreleri yok etmek için lazer ışını ve ışığa duyarlı bir ilaç kullanılır.

Ağız kanseri erken tedavi edildiğinde iyileşme olasılığı yüksektir. Ameliyat sonrasında yumuşak dokuda veya deride bir takım rekonstrüktif ameliyat gerçekleştirmek veya kemikleri Protezler (yapay yedek parçalar) ile değiştirmek gerekli olabilir. Tedavide ağızları değiştirilen hastaların onarıcı dişçilik, konuşma terapisi ve beslenme danışmanlığı hizmeti almaları gerekebilir. Tedavi sonrası konuşmaları veya görünümleri değişen kişiler ve yahut da tedaviyi özellikle stresli bulan kişiler için psikolojik destek de gerekli olabilir.
 
Üst