Göz Kesesi Hastalıkları Nelerdir

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Gözün iç açısında (zaviyesinde) göz yaşı kesesi ile bu keseden burun boşluğuna uzanan göz yaşı kanalı vardır. Bu kese ve bu kanal bazı hallerde mikropların hücumuna uğrayarak iltihaplanabilir. Bu hal bazen yeni doğmuş çocuklarda görülür. Göz yaşı kanalının buruna açılan kısmında tıkanıklık olması bu iltihabı doğurabilir.
Yetişkin insanlarda göz yaşı kesesinin ve kanalının iltihap ve bozuklukları daha çok görülür. Bunlar, çok defa, kanalın darlığından veya tıkanmasından hasıl olan iltihaplardır. Bu iltihap basit bir sıkıntıdan göz yaşı kesesinin ağır” ve cerahatli iltihabına kadar çeşitli derecelerde olabilir.
İltihap esnasında göz zarlarında nezle ve kanlanma olur. Göz altından parmakla bastırılacak olursa, gözün iç açısından sarımtırak cerahat damlacıkları çıkar. Göz yaşı, kanal yolile buruna akamadığı için, alt göz kapağının kenarından dışarıya akar. Rüzgâr ve soğuk tesirile göz çok sulanır. Bu suretle göz yaşı fazlalaşarak dışarıya aka aka alt kapağın dış tarafındaki deri üzerinde de iltihaplar hasıl olabilir.
Hasta, sabahları, uykudan uyandığı zaman; gözlerinde cerahat ve çapak görülür. Bu iltihaplar süreğen bir hal alırlarsa çok sıkıntı verirler.
Göz yaşı kesesinin kanser gibi fena abse hasıl olması ve bu absenin deri tarafından dışarıya açılması ile kendi kendine fena bir fistül hasıl olur. Bu fistül uzun müddet devam ederek hastayı rahatsız eder.
Göz yaşı kesesinin kanser gibi fena bir urları da vardır. Fakat bunlar nadirdir.
 
Üst