Zeytin nerede yetişir ve meşhurdur?

İslami Sorular

KF Ailesinden
Özel Üye
Zeytin nerede yetişir ve meşhurdur? Zeytin en çok nerede hangi şehirde ve bölgemizde yetişir?

Zeytin Akdeniz ikliminde yetişen bir bitkidir. Bilindiği üzere akdeniz iklimi olan bölgelerde kışları yağışlı ve ılık olurken yazları ise sıcak ve kurudur. Zeytin bitkisi de bu durumu daha çok sever. Don ve soğuk olan bölgelerde zeytin ağacı yetişmemektedir.

En çok zeytin ege bölgesinde yetişir. Ege bölgesinin de en çok Edremit ve Aydın bölümlerinde yetiştirilmektedir. Dolayısı ile bu bölgelerde yağ sanayisi gelişmiştir.

Marmara bölgesinin güney kısımlarında daha çok sofralık zeytinin yetiştirildiği Bursa-Gemlik bölgesinde tarımı yapılır. Hatay, Gaziantep ve Doğu Karadeniz kıyılarında kış ışıklığından ötürü yetişmektedir.

Zeytin ağaçları bir yıl bol miktarda zeytin verirken bir yıl az vermektedir. Bu nedenle zeytin miktarı yıllara göre dalgalanma göstermektedir.

Aslına bakılırsa zeytin için en uygun iklim ve bölge Akdeniz bölgesidir. Fakat Ege ve Marmara bölgesine göre daha az zeytin yetiştirilmektedir. Bunun nedeni ise Akdeniz bölgesinde ekonomik getirisi daha çok olan meyve ve bitkilerin yetiştirilmesidir.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst