Twitter Hayatımıza Girdi, Sen Bunun Neresindesin?

Mektup

Tecrübeli
Ve Twitter Hayatımıza Girdi…
twitter-2011-300x300.jpg


İlk tweeti Jack Dorsey 2006 yılında attığında
Twitter’ın bu kadar yaygınlaşacağını büyük ihtimalle tahmin etmiyordu. Son dönemde hergüne neredeyse bir Twitter haberi ile başlar olduk. Acaba bugün Twitter ne yapmış, kimi satın almış, hangi hizmeti sunmuş.

İlk zamanlarında insanlar aslında Twitter’ın ne işe yaradığını bilmeden kullanmaya başladılar. İlk bakışta aptalca gelebilecek bir uygulama ile ne yapılabilirdi ki? Sadece 140 karakterle neden birseyler anlatmak zorunda kalmalıydık. Ama Twitter mobil operatörler ve cihazlar tarafından tam destek almaya başladıktan sonra işler değişti. Her an her yerden tweet atar hale geldik.

Sanatçılar, gazeteciler ve ünlü simalar çok çabuk alıştı bu Twitter furyasına. Nede olsa hayranlarına 24 saatlik hayat akışlarını haftasonu magazinlerinden daha etkili biçimde aktarabiliyorlardı. Sonra Twitter kendi ünlülerini yaratmaya başladı. Anonim kimlikler ardından Tweet atan ve binlerce takipçisi bulunan gizemli Twitter ünlüleri.
Markalarda gerek ajanslar sayesinde Twitter’da zorlama ile de olsa yer aldılar. Henüz yaygın olarakTwitter’ı pazarlama mecrası olarak kullanamasak da markalar online müşteri hizmetilerini Twitter üzerinden yürütmeye başlayarak hem verim hem de prestij kazandılar.

Her geçen gün Twitter farklı bir alanda kullanılabiliyor. Twitter yönetimi de hem aldığı yatırımlar hem de destekler sayesinde yeni bir konsept olarak bize sunuluyor (dayatılıyor).

facebook-on-twitter-300x230.png


Twitter hem kendi resim/video paylaşım servisini hem de URL kısaltma servisini geçtiğimiz günlerde sundu.Büyük içerik üreticileriyle anlaştı. Onların içeriklerini Twitter üzerinden daha kolay paylasabileceğiz artık. Twitter’ı takip etmek icin en keyifli uygulamalardan biri olan Tweetdeck’i satın aldı. Ama son haftaların en bomba Twitter haberi iseSteve Jobs’un Twitter’ı benimseyerek iOS 5′in kalbine oturtması olsa gerek. Geçen yıl Pingüzerinden Facebook ile anlaşamayan Steve Jobs’un kartlarını Twitter a oynaması çok önemli aslında.

Önümüzdeki 3 yıl içinde yüz milyonlarca iOS’lu cihaz satılacağı göz önünde bulundurulursa bu Twitter’ın cok daha geniş kitlelere ulaşması için büyük bir fırsat olacaktır. Twitter Facebook’un yerini alır mı diye tartışanlar şimdilik elmayla armudu karşılaştırıyorlar.
Ama Twitter form değiştirmeye devam ederse birgün neden olmasın.


Kamil Mehmet Özkan
Kadir HAS Üniversitesi Yeni MEDYA Programı Master Öğrencisi
 
Üst