Twitter Kullanma Kılavuzu (2) Trending Topic Nedir?

Mektup

Tecrübeli
Trending Topic Nedir?
Twitter’da en çok konuşulan 10 başlık “TT” Listesi olarak adlandırılıyor. “Trending Topic”, yani herkesin yöneldiği ve aniden konuşmaya başladığı konuların otomatik bir algoritma ile belirlendiği bu liste her dakika değişebiliyor. Türkiye’de günde yaklaşık 100 konu ya da etiket bu listeye giriyor. Kimisi 1 dakika kimisi ise 24 saatten uzun süre bu listede yer tutuy
Bir konunun ya da ‘Hashtag’ yani etiketin kısa zamanda TT Listesi’ne girebilmesi için o konunun aniden ve çok sayıda kullanıcı tarafından konuşulması gerekiyor. Konunun listede uzun süre kalabilmesi ise bu konuyla ilgili tweet atılmasına ve etkileşimlerin sürmesine bağlı.
“TT” Listesi Nasıl Belirleniyor?
Çok fazla kişinin konuştuğu konuların çok geç listeye girmesi ve kısa sürede listeden düşmesinin temel nedeni olarak da bahsedilen konunun uzun süredir Twitter’da konuşuluyor olması görülüyor. Günler öncesinden kullanılmaya başlayan bir etiket, Twitter algoritması tarafından her gün konuşulan olağan bir başlık olarak değerlendiriliyor ve ne kadar çok kişi tarafından kullanılıyor olsa da TT Listesi’nde kalıcı bir etkiye sahip olamıyor.
Listeye kısa sürede girebilmek için konunun yeni gündeme gelmesi ve asansör gibi aniden yükselmesi yani çok sayıda kişi tarafından birden konuşulması gerekiyor. Bir kişinin çok sayıda tweet atması değil, o konuda birçok kullanıcının tweet atması TT Listesi için belirleyici oluyor. RT etmek ya da ‘Retweet’yapmak da etkileşim sayılıyor. Ancak çok sık ‘Retweet’ yapılması takipçiler için rahatsız edici olabileceği için ‘Favorilere ekle’ seçeneğinin etkileşim sayıldığını dikkate almak gerekiyor.
Favorilere eklemek de önemli
Bir konunun TT Listesi’ne girmesi için peş peşe tweet atmak yerine ortalama 5 dakikada bir özgün düşünce içeren tweet paylaşmak, diğer zaman diliminde de takip edilen kişilerin tweetlerini tıklamak, bazılarını retweet yapmak veya favorilere eklemek tavsiye ediliyor. Okunan tweet eğer fotoğraf içeriyorsa o fotoğrafı açmak ya da link paylaşılmış ise linki tıklamak da etkileşim sayılıyor ve Twitter tarafından değerli bir etkileşim olarak algılanıyor.
Aynı ‘hashtag’in bir tweet içerisinde birden fazla kullanılması hiçbir fayda sağlamıyor ancak takipçilerin dikkatini çekmek için zaman zaman bu yönteme başvurulduğu görülüyor.
Güvenliği Göz Ardı Etmemeli
Tüm internet ortamı gibi Twitter’ın da açık bir istihbarat kaynağı olduğu unutulmamalı. Doğruluğu kesin olmayan bilgiler paylaşılmamalı. Üçüncü şahıslara cevap hakkı gerektirecek durumlardan kaçınılmalı.

  • Twitter’da IP numaraları gizli tutuluyor olsa da takip edilenler, takipçiler ya da iletiler üzerinden gerçek kullanıcının tespit edilebileceği unutulmamalı. Silinen iletilerin daha önce başkaları tarafından kayıt altına alınmış olabileceği göz ardı edilmemeli.
  • Güvenlik endişesi söz konusu olduğunda Ayarlar > Hesap sayfasından ‘Tweetlerimi korumaya al’seçeneği tercih edilmeli. Korumalı hesaplardan atılan tweetlerin TT Listesi’ne girmek için fayda sağlamadığı yani Twitter Gündemi’ne etkisi olmadığı bilinmeli.
  • Takipçi kazanma uygulaması gibi sahte uygulamalardan şüphe edildiğinde Ayarlar > Uygulamalar sayfasından kontrol edilebileceği ve gerektiğinde verilen iznin iptal edilebileceği unutulmamalı.
  • Önemli kişi ya da kurumlar adına açılmış sahte hesapları takibe almamalı, emin olunmadığı durumlarda o hesaptan paylaşılan bilgilerin üslup ve içeriği dikkate alınmalı.
 
Üst