Ticarette yalan caiz mi?

  • Konuyu başlatan hasantatlisu
  • Başlangıç tarihi
H

hasantatlisu

Ziyaretçi
Hocam Allah'ın selam ve rahmeti üzerinize olsun..Size bir sorum var, eğer cevap verebilirseniz çok memnun olucam.
Sorum şu;

Ben özel beyaz eşya klima kombi servisi olarak hizmet veren bir işletmenin internet reklam seo işlerini yapmaktayım.İşyeri her türlü markaların garantisi biten ürünlerine hizmet vemekte.
Benim işim ise bu markalara web siteleri yapıb bunları internette insanlara göstermek örnek veriyorum mesela bosch marka bi çamaşır makineniz var arızalandı siz internetten yazıyorsunuz google sitesine istanbul bosch servisi diye ve siteleri görüyorsunuz onlardan birine tık yapıb aradığınız markanın ismini ve servisi olduğunu yazan bi siteye giriş yapıyorsunuz numarayı alıp adres bırakıp cihazınızı onarım yaptırıyorsunuz.Burya kadar sorun yok

sorun şu benim özellikle vicdanımı rahatsız eden nokta biz hiç bir markanın yetkili servisi değiliz ..! yetkili servis o markanın yetkilendirdiği servis demektir.Garantili yada garantisiz tüm ürünlerine hizmet vermektedir.Özel servis ise garantisi bitmiş olanlara hizmet veren yetki almadan markalardan işlem yapan işletmelerdir.Araba servisi gibi düşünün aracın garantisi bitince ne yaparız yetkili servise götürüp fiyat alırız ama özel servis ler daha makul fiyatlara işlem yaparlar ve insanlarda memnun oldukları yerlerde bakım onarım yaptırırlar.

Bizler özel servis olduğumuzu telefonda direk söylemiyoruz
müşteri aradığında - bosch servisimi....?
diye sorduğunda buyrun deyip kayıt alıyoruz ve cihazın sadece garantisinin bitip bitmediğini öğrenip ona göre gidip işlem yapıyoruz.%99 müşteri memnuniyet oranımız mevcut olsada buraya kadarda sıkıntı yok
sıkıntı şu insanlar bizi yetkili servis zannederek arıyorlar servis kaydı bırakıyorlar ve onarım yaptırıyorlar.
Bizler her telefon çaldığında müşteri xxx servisimi diye sorduğunda özel servisiz beyfendi yada hanfendi dediğimiz an işlerim %90 oranda düşücek ve işyerini kapatmak zorunda kalıcaz.
Ben şahsen özel servis lerden iki yakasının bir araya geldiğini kimsenin görmedim bereketsizlik mevcut ve bu durum beni tamamen rahatsız etmektedir.Olayıda ben buna bağlamaktayım.Bizler mebal altında kalmıyormuyuz hem müşteriler gözünde hemde markalara değer verip reklam yapıb yıllarca onu büyüten ( markanın büyümesi ) şirketlere herhangi bir ücret vermiyoruz ve yetkide almadık ..Çünkü markaların sadece yetkili bayi ve servisleri vardır bizim yetkimiz yok ben bu durumdan vicdanım rahat değil aylık 2.lira maaşla çalışmaktayım ...
Öneriniz hocam nedir işi bırakıp fabrikada işçi olarak çalışmakmı? yoksa bilgisayar başında oturarak aylık 2.lira almakmı...Helal mi ? Harammı .. ?
Usanmadan okuyup cevap verebilirseniz çok memnun olucam hocam Allah razı olsun tekrardan...
 

sahasan

KF Ailesinden
Özel Üye
Vealeykümselam Verahmetullahi Veberakatuhu,
Öncelikle böyle ince düşündüğünüz için sizi tebrik ederiz, işte islamiyet böyle ince düşünmemizi istiyor bizden.
Sorduğunuz soruya gelince:
Rasûlullâh -sallallâhu aleyhi ve sellem- buğday satan bir adama rastladı. Satıcıya:
"Nasıl satıyorsun?" diye sordu.
Adam da kendince anlattı. O esnada Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve selleme:
"Elini onun (buğdayın) içine daldır!” diye vahy (işaret) edildi.
Allâh Rasûlü -sallâllâhü aleyhi ve sellem- de elini daldırdı ve buğdayın ıslak olduğunu gördü. Bunun üzerine,
“İnsanların görmesi için ıslak olanı üst tarafına koysaydın ya! Aldatan bizden değildir.” (Müslim, İman, 164) buyurdu.
Hadîs-i şerîfte ifade edildiği üzere İslâm iktisâdî sistemi, ticâretin temelini doğruluk ve dürüstlükle ferd ve cemiyete hizmet anlayışı üzerine kurmuştur. Ticarette Ayıp, ticaret örfünde; malın kıymetini azaltan veya ondan yararlanmaya engel olan eksiklerdir. Ayıplı mal satımı hadislerle yasaklanmıştır. "Müslüman müslümanın kardeşidir. Bir müslümanın kardeşine ayıplı bir malı, bu ayıbı ona açıklamadıkça satması helal olmaz" (eş-Şevkânî, a.g.e., V, 211) , siz de yaptığınız işle ilgili doğru bilgi vermeli ve insanları kandırmamalısınız, rızkı veren Allah'tır, o bizleri böyle meselelerle imtihan ediyor, kaldı ki siz doğru olursanız işleriniz de rast gider inşaAllah.

Yâ Rabbî! Ticaret ehli kardeşlerimizi, hadîs-i şerîfte buyurulan “elinden dilinden mü’minlerin istifade ettiği” kullarından eyleyip, vatan ve milletimiz için hayırlı kimseler eyle!.. Her iki cihanda da rahmet ve berekete vesile olacak amel-i sâlihlere müyesser kıl! Âmîn!.
 
Son düzenleme:
N

no yalan

Ziyaretçi
birakin ticareti hicbir zaman ve zeminde yalan iyi degildir caiz oldugu yerler cok nadir mesala aile ayrilmasin diye kari kocanin arasini düzeltmek icin yalan caiz olabiliyo.
 
Üst