Tahin Hakkında Bilmediklerimiz

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Tahin,tahinin faydaları,tahin yagının yararları,tahin yagının faydaları,şifa kaynağı tahin


blogcuzehra_136285924179.gif





Hindistan ve Çin’de binlerce yıl ilaç olarak kullanılan susam, mineral olarak demir, potasyum, fosfor ve kalsiyum içerirken; antioksidan olarak sesamol, besamolin ve sesamin antioksidanlarını içermektedirBu özelliğiyle susam hücreleri yenileyerek yaraları kapatır, sinir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.


Susamdan elde edilen tahin, yağ, protein ve B vitaminleri içermesinden dolayı en az et ve süt kadar kıymetli bir besindir.



Ayrıca A, B ve E vitaminleri bakımından oldukça zengin olan susam omega-3 omega-6 ve omega-9 yağ asitleri içeren bir gıda ürünüdür.Tahin, içerdiği Omega-9 oranı ve antioksidanlar nedeniyle ısıya ve ışığa karşı dayanıklıdır.



Tahin, beynin temel yapı taşlarından birisi olan Lesitin’i yapısında bulundurur

Tahin, glikolipidler, trigliseridler ve fosfolipidlerden oluşan lesitini yapısında bulundurur. Lesitin, insan vücudundaki yaşayan her hücrenin ihtiyacı olan bir Fosfolipid’ dir. Besinlerin hücre içine giriş ve çıkışlarını ayarlayan hücre zarı yapısının büyük kısmı lesitin’ den oluşur. Lesitin, beynin temel yapı taşlarından birisidir. Beynin kuru ağırlığının %30′ unu, aynı zamanda sinir sisteminin %17′ sini oluşturur. Kas dokusunda özellikle kalp kası dokusunda, endokrin salgı bezlerinde ve böbreklerde bulunan önemli bir yapı taşıdır.




Yapısında lesitini bulunduran tahinbeyin ve sinir hücrelerinin dostudur Büyüme çağında ki çocuklara bolca yedirilmesi gerekir.




Tahinin yanı sıra yumurta soya ve mısırda bol miktarda lesitin bulunur.
Tahin iyi bir esansiyel yağ asitleri (EFA) kaynağıdır

Esansiyel yağ asitleri (EFA), Linoleik, linolenik, araşidonik yağ asitlerine denir. Vücut tarafından üretilemeyen bitkilerden alınması gereken yağ asitleridir. EFA'lar omega-6 ve omega-3 olmak üzere 2 gruptur. Vücut ısısının korunmasına yardımcı olan EFA'lar beyin, vücut sağlığı ve gelişimi açısından çok önemlidir.



Omega 3, kanda akışkanlığı sağlayıcı etkiye sahipken omega 6, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. İdeal kan dolaşımı ve vücudun ana fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirilebilmesi için bu yağları dengeli bir şekilde tüketmek gerekir.



Kalsiyum, protein ve B vitaminleri (B2, B1, B15, B3 ve B5) açısından zengin olan tahin iyi bir esansiyel yağ asitleri (EFA) kaynağıdır.



Omega-3 yağ asidinin kısaca EPA ve DHA olarak bilinen iki tipi var. Omega-3retina, beyin ve sperm hücrelerinin işlevlerini hatasız olarak yerine getirmeleri açısından gerekli yağ asididir.



Eklemlerdeki iltihabı azaltan omega-3 yağ asidi eklemlerin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gerekli olan kayganlığın elde edilmesine yardımcı olur. Ayrıca damar sertliğini yavaşlatır, kanı sulandırır, damar duvarını tamir eder, kötü kolesterolün damar zararlarını azaltır, iyi kolesterolün yükselmesini sağlar.



Omega-3 yağ asidi; ceviz, somon, fındık, soya fasülyesi, lahana, brokoli, kanola, ton balığı, zeytinyağı, tahin ve avokado gibi birçok yiyecekte bulunur.



Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin dengeli bir şekilde alınması cildin nemini koruyarak, genç görünmesine ve tüm cilt hücrelerinin işlevlerini düzenlenmesine yardımcı olur.



Omega-6, büyüme ve cilt için gerekli, Omega-3 ise sağlıklı ve uzun bir ömrün anahtarı.



Omega-6’dan sentezlenen araşidonik asit ise beynin gelişimi için gereklidir. Araşidonik asit yumurta ve kabuklu deniz canlılarında bulunur.



Omega-6 yağ asidinin çok fazla tüketilmesi kronik iltihap problemlerine, romatizmal sorunlara, kansere neden olmaktadır.



Omega-6 yağ asidi; ayçiçeği, mısır, soya ve tahıl ürünlerinde bulunur.



Esansiyel yağ asidi eksikliğinde görülen semptom ve bulgular

*Hafıza ve mental fonksiyonlarda zayıflama

*Görme fonksiyonunda azalma

*Pıhtılaşma eğiliminde artma

*İmmun fonksiyonlarda azalma

*Trigliserid ve kolesterol seviyesinde artma

*Membran fonksiyonlarında bozukluk


*İnfantlarda ve çocuklarda büyüme geriliği

*Ekzema

*Seboreik dermatit

*Saç dökülmesi

*Erkeklerde infertilite

*Kan dolaşımında olumsuz etki

*Kan basıncında artma

*Yara iyileşmesinde yavaşlama



Gençlik kaynağı: tahin/susam yağı

İçerdiği sesamol, sesamolin ve sesamin gibi doğal antioksidanlarla tahin/susam yağı hücreleri yeniler ve yaraları hızla kapatır. Bu bakımdan gençlik kaynağıdır.



Hücreleri yenileme ve yaraları kapatma özelliği nedeniyle susam yağı eczacılık teknolojisinde merhem, flaster ve değerli sabun yapımında kullanılır.



Susam yağı, Romatizmaya karşı şifalı bir yağdır


Sahurda sofralarınızdan eksik etmeyin

Tahin, hücrelere enerji vererek metabolizma hızını artırır. Ayrıca besinlerin midemizde uzun süre kalmasına yardımcı olarak acıkmayı geciktirir. Acıkmayı geciktirdiği ve vücudun yorgun düşmesini engellediği için sahurda halkımız tarafından bolca tüketilir.


Salgın hastalılara karşı vücudun direncini arttırıyor

Tahin, pekmez ve reçel üçlüsü sahip olduğu vitamin, protein, mineral ve antioksidanlar hücrelere enerji vererek metabolizmanın hızını artırır, daha zinde bir vücudun oluşmasına yardımcı olur, vücut direncini yükselterek soğuğa dayanıklılığı arttırır. Bu nedenle salgın hastalıklarda ve soğuk havalarda düşen vücut direncini yükselmek için tahinin bolca tüketilmesi gerekir.


Şeker hastalarının dostu

Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde susam tohumlarının kan şekeri seviyesini düşürdüğü gözlenmiştir.

Göz sağlığı içinde yararlıdır

Bol miktarda E vitamini içeren susam gözler için yararlıdır.

Yeliz ALİŞAN







 
Üst