Sünnet Olduğunu Bilmeden Uygulamanın Hükmü Nedir?

  • Konuyu başlatan İlayda
  • Başlangıç tarihi
İ

İlayda

Ziyaretçi
Bizim günlük iş ve davranışlarımız aslında sünnet ama biz bunu bilmeden yapınca sevap olmuyor mu?
 

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Bilmeden yaparsanız mübah,ama bilerek yaparsanız sünnet sevabı alırsınız...Çünkü,sünnet olduğu hatıra getirilince Peygamber efendimiz, O hatıra gelince de Cenâb-ı Hakk hatıra gelir.Ve kul,her zaman O'nun daimi huzurunda bulunduğunu bilir, Peygamberimizle ve Cenâb-ı Hakk'la olan bağı hiç kesilmez. Farzları da yerine getiriyorsa,günlük yaptığı yemek ,içmek,uyumak,oturmak vs. işleri dahi ibadet hükmüne geçer....

Bedi'üzzaman hazretleri bu meseleyi Lem'alar adlı eserinde harika bir üslûpla ifade etmiş:

(Evet, Sünnet-i Seniyyeye ittibâ, mutlaka gayet kıymettardır. Hususan bid'aların istilâsı zamanında Sünnet-i Seniyyeye ittibâ etmek daha ziyade kıymettardır. Hususan fesâd-ı ümmet zamanında Sünnet-i Seniyyenin küçük bir âdâbına mürâât etmek, ehemmiyetli bir takvâyı ve kuvvetli bir imanı ihsas ediyor. Doğrudan doğruya Sünnete ittibâ etmek, Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâmı hatıragetiriyor. O ihtardan, o hâtıra, bir huzur-u İlâhi hâtırasına ink¨lap eder. Hattâ en küçük bir muamelede, hattâ yemek, içmek ve yatmak âdâbında Sünnet-i Seniyyeyi mürâât ettiği dakikada, o âdi muamele ve o fıtrî amel, sevaplı bir ibadet ve şer'î bir hareket oluyor. Çünkü o âdi hareketiyle Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâma ittibâını düşünüyor ve şeriatın bir edebi olduğunu tasavvur eder. Ve şeriat sahibi o olduğu hatırına gelir. Ve ondan, Şâri-i Hakikî olan Cenâb-ı Hakka kalbi müteveccih olur. Bir nevi huzur ve ibadet kazanır.

İşte, bu sırra binaen, Sünnet-i Seniyyeye ittibâı kendine âdet eden, âdâtını ibadete çevirir, bütün ömrünü semeredar ve sevabdar yapabilir.
L.)
 
Üst