Sigortalı gibi gösterilmek günah mı?

Gul75

Yeni Üye
Üye
Ev hanımı bir bayan calismadigi halde eşinin dükkanında çalışıyor gösterilerek prim ödenmesi sonucunda emekli olarak aldigi maaş haram mıdır. Devlet yasal bulmuyor.Burada hileli iş yaparak devleti kandırmanın günahı mı alınır. Yoksa maaş tamamen haram mı olur
 

Münzevi

KF Ailesinden
Özel Üye
S.aleyküm kardeşim, Sorularlaİslamiyet adlı siteye böyle bir soru sorulmuş;

"Çalışmadığı halde, kendisini çalışıyor göstererek sigortalı olmak, nasıl kamu hakkı ihlali olur? Çünkü prim yatırılmaktadır."

Cevap:

İnsanlara kanunlar ve sözleşmelerle bir takım haklar ve yükümlülükler verilir. Bunlar dine aykırı olmadıkça geçerli ve bağlayıcı olur. Kanunlarda ve sözleşmelerde ne yazılı ise o uygulanır, şartlara riayet edilir. Eğer hile yapılır, kanun ve sözleşmede bulunmayana bir hak elde edilirse bu helal olmaz.
Soruda geçen konuda, öncelikle yalan beyan söz konusu olmaktadır. İkinci olarak; devlet sigortalıya ödenen pirimlerden çok daha fazla masrafla sağlık yardımı yapabilmektedir. Bunda ise tüm vatandaşların hakkı vardır.

Çalışan bir insan üretmekte ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Yani çalışan bir insanın sigortadan faydalanmasının karşılığında yalnızca prim ödemesi değil, ayrıca ülke ekonomisine katkıda bulunması da vardır.

Bu yönüyle kamu hakkı ihlali yapılmakta ve kul hakkına sebep olunmaktadır. Ayrıca kanunlara uygun olmayan davranışlar da kamu hakkı ihlali ve kul hakkıdır.

Çalışmadığı halde kendisini çalışıyor göstermek, devlete karşı yalan beyana gireceğinden, tüm ülke insanının aldatılması, kandırılması da söz konusu olmaktadır.

Özetle, eğer kanun "fiilen çalışmasa da olur" diyorsa mesele yoktur, fiilen çalışmayı şart koşmuş ise yapılan kanuna karşı hile olur ve caiz olmaz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
 
Üst