Şeyh Şamil Kimdir?

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Şeyh Şamil Kimdir?

Kafkasya millî kahramanı Şeyh Şâmil, Dağıstanlıdır. 1797 de Dağıstanda doğdu. İmâm Şâmil, boyu iki metreden uzun, geniş omuzlu, pehlivan vücutlu, engin ve sağlam imanlı, dinî ilimlere ve her türlü muharebe sanatına fevkalâde vâkıf, son derece cesur ve çevik müstesna bir zattı. Bir avuç askeri ile 35 sene Rusların koca ordusuna karşı akıl almaz bir mücadele vermiş, Kafkasya nın istiklâli için çarpışmıştır.

Ömrü, Ruslarla mücadele ile geçti. Sonunda, hile ile oyuna getirdiler. Ruslara esir düştü. 10 sene esir kaldı. Hacca gitmesi için izin verildi. İstanbula geldiğinde, halk, kahramanı görmek için yollara döküldü. İstanbulda bir müddet kaldıktan sonra, Medine-i Münevvereye yerleşip, 17 Şubat 1871 yılında orada vefât etti.

ŞEYH ŞÂMİL’İN YARALANMASI

Kafkasya'da, Gimri Muharebesi’nde, bağrına zâlim bir Rus süngüsü saplanan Kafkas Kartalı Şeyh Şâmil, büyük bir soğukkanlılıkla bir ucu sırtından görünen süngüyü çıkarıp attı. Bir yanda canından çok sevdiği İmam Gazi Muhammedin şehâdeti, bir yanda da bağrına saplanan süngü, Şeyh Şâmili yaralı bir arslan hâline getirmişti. Sol elindeki kılıç her vuruşunda birkaç Rus kâfirini yere seriyordu. Korkudan gözleri yuvalarından fırlayan Ruslar, kaçacak delik arıyorlardı. Şâmil, akşamın karanlığına karışıp gitmişti. Şâmilin yaralandığını gören Gimri Câmiî müezzini Şâmili takip edip, karanlık iyice bastırdığında onu bir mağaraya götürdü.

Müezzin Mehmet Aliden durumu öğrenen Şeyh Şamilin kayınpederi Abdülaziz Efendi hemen yola çıktı. Dağıstanın en meşhur cerrahlarından birisi idi. Birkaç gün mağarada kalarak Şeyh Şâmili şifalı otlardan hazırladığı ilâçlarla tedâvi etti.

Ancak bu tedâvinin daha uzun bir süre devam etmesi lâzımdı. Şeyh Şâmili, Unsokul Köyüne getirdiler. Tedâviler aralıksız sürüyordu. Tam 25 gün sonra Şeyh Şâmil komadan çıktı. Gözlerini ilk açtığı an başucundan hiç ayrılmayan annesini gördü. Annesine ilk sözleri şu oldu: “Anacığım! Namazımın vakti geçti mi?
 
Üst