Sela sözleri Selanın sözleri okunuşu nedir?

Çeşm-i Giryan

Deneyimli Üye
Üye
Sela geleneği günümüzde unutulmuş, Anadolu'da bir çok ilde pazartesi ve perşembe günleri hatta bazen her gün okunan bir salattır. Sela sözleri ve Selanın sözleri yazımızın sonunda.

Mesela bir cenaze olduğu zaman Müezzin hüzünlü bir sesle okur. Mahalle sakinleri pür dikkat kimin vefat ettiğiin öğrenmek için dinler. Ve cuma günleri cumadan yaklaşık bir saat önce okunur. Sela sayesinde o günün cuma olduğu bir çok kişinin aklına gelir. Bir çok insan sela hakkında sadece bunları bilmektedir. Fakat sela deyince çok eski gelenekler gelir aklımıza. Eskiden sadec cuma günleri ve cenaze olduğu için okunmaz ayrıca her ezanla birlikte sela okunurdu. Anadolu'nun bir çok ilinde çok eski zamanda her ezan öncesi sela okunurdu. Tabi akşam namazı vakti kısa olduğu için okunmadığı da olabilmekteydi. Sabah namazı öncesinde sela okunması çok yaygın bir husustu. Her vakitte okunan sela'lar, ayrıca makamları da farklı şekilde okunurdu. Sabah namazında farklı makam, akşam namazında farklı makam. Cuma ve pazartesi geceleri okunan sela daha özel idi.

Neden pazartesi günü sela okunduğunu soracak kardeşlerimize verilecek cevap şudur. Çünkü pazarı pazartesiye bağlayacak gece efendimizin doğum ve ölüm günü olması inanılırdı şeklinde belirtebiliriz. Aslında bu uygulamalar efendimizin hatırlanması için ve selam gönderilmesi için güzel bir aracıdır.

1100-631a092681c1551c703f73a447596527.jpg


Sela içerisinde genel olarak peygamber efendimizi öven sözler bulunmaktadır. Yani her vakit ezanından önce okunan sela ile efendimizi övmüş ve selam göndermiş oluyor. Ayrıca günlük hayatın yoğun geçen dakikaları içerisinde hatırlamış oluyoruz. Cenaze selaların, normal vakit selalarına göre ölüm ile ilgili hadis ve ayetler de okunmaktadır. "Vakit geçmeden önce namaz kılmakta acele ediniz, ölüm gelmeden tövbede acele ediniz." hadisi ile "Her canlı ölümü tadacaktır, Allah'tan geldik Allah'a gideceğiz." ayeti okunmaktadır.

Saela okuma geleneği tarihçilere göre Fatimiler döneminde Mısırda başlamış, diğer bir rivayete göre ise ise Hz. Ömer'in torunu Abdülaziz zamanıdna başlamıştır. Fakat Osmanlı devleti bu geleneğe diğer Müslüman toplumlara göre daha çok bağlanmış ve devam ettirmiştir. Çok çeşitli besteleri yapılmış ve dinleyenler etkilenmek istenmiştir. Eski zamanda insanlar okunan selanın cenaze mi yoksa cuma selası mı olduğunu anlayabilmekteymiş.

Günümüzde ise camilerde görevli olam müezzinlerin çoğu selaların mu inceliklerini pek bilmemektedir. Hatta bütün selaları aynı şekilde ve makamda okunduğu da görülebilmektedir.

İşte size sela sözleri:

Es Salatu Ve's-Selamu Aleyke Ya Rasulallah!
Es Salatu Ve's-Selamu Aleyke Ya Habiballah!
Es Salatu Ve's-Selamu Aleyke Ya Nûre Arşillah!
Es Salatu Ve's-Selamu Aleyke Ya Hayra Halgillah!
Es Salatu Ve's-Selamu Aleyke Ya Seyyidel Evveline Vel Ahirin!
Vel Hamdü Lillahi Rabbil Alemin!

Anlamı;

Ey Allah'ın Resûlu Salat-u Selam Senin üzerine olsun!
Ey Allah'ın Habibi Salat-u Selam Senin üzerine olsun!
Ey Allah'ın Arşının Nuru Salat-u Selam Senin üzerine olsun!
Ey Allah'ın Mahlukatının Hayırlısı Salat-u Selam Senin üzerine olsun!
Ey Öncekilerin ve Sonrakilerin Efendisi Salat-u Selam Senin üzerine olsun!
Hamd Alemlerin Rabbi Olan Allah İçindir!

Bu da okunmuş bir sela örneği, seslendiren Bekir Büyükbaş.

 
Moderatörün son düzenlenenleri:

KaraHilal

Çalışkan Üye
Sela sözleri insanı derinden etkiliyor değil mi? Sizce neden? hepimize ölümsüz olmadığımızı hatırlattığı için mi bu sela sözleri bizleri sarsıyor acaba?
 

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
" Hanefilere ve bazı fâkîhlere göre ölüm haberini hısım ve akrabaya, eşe dosta bildirmek caizdir. Günümüzde bu duyuru, müezzinlerin "salâh" okuyuşları ile yapılmaktadır. "
 

teenni

Deneyimli Üye
Bugün yine bir cuma günü, salaları da duyduk haydin cumaya. Cumanız mübarek olsun. Bizlere de (kunfeyekun ailesi) dua etmeyi unutmayın.
 

SETR

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
insanın içini ürperten ve her canlının kaçınılmaz sonu ölümü hatırlatan sela ne kadar derin bir manayı ifade ediyor aslında.
 
Üst