Renk Körlüğü Nedir?

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Konilerin beyne gönderdikleri mesajları etkileyen görme sinirlerindeki herhangi bir hasar renk körlüğünü başlatabilir.

Sigara ve alkol, kırmızı-yeşil körlüğüne sebep olan faktörler arasında sayılır.
Yaşlılık da kişinin özellikle mavi ışınlara karşı hassasiyetini bozabilir.
Araştırmacı R. Lakowski, renkleri algılama gücünün gençlik yıllarında doruğa ulaştığını ve 35 yaşına kadar devam ettiğini, sonra yavaş yavaş gerilediğini ve özellikle 60 yaşından sonra iyice bozulduğunu söyler.

Renkleri normal olarak görmek, yaratıcımız Allah’ın bize çok özel bir nimetidir. Eğer konilerimiz doğru çalışır ve görme sinirleriniz kodlanmış mesajları beyninize tam olarak iletirse, bütün renkleri görürüz.

Eğitilmiş bir insan gözünün 150 kadar renk tonunu fark edebildiği bilinmektedir.
Eğer siz renkleri her zaman bozuk görüyorsanız, bu özelliğin size miras olarak kalması büyük ihtimaldir. Çünkü renk körlüğü büyük ölçüde ırsî bir hastalıktır.

Renk görme kabiliyetini kontrol etmenin en popüler yollarından biri “İşihara Testi”dir. Testi yapan, üzerlerinde değişik renkte benekler olan bir takım kartlar gösterir. Benekler arasında renkleri normal görenlerin fark edebilecekleri örnekler ve sayılar vardır.
Aynı kartta kırmızı körlüğü olan kişi ‘6’yı, yeşil körlüğü olan kişi ‘9’u görür. Siz ‘96’yı görüyorsanız, bu teste göre renkleri normal gören biridir.

Eğitiminde kullanılan malzemelerde renkler giderek daha fazla kullanıldığına göre, öğrencinin renkleri bozuk görüp görmediğinin bilinmesi önemlidir.

Eğer siz renk körüyseniz, karar verirken sadece renklere güvenmekten kaçınırsanız iyi edersiniz. Beyin renk görüşündeki bozuklukları bir dereceye kadar telâfi edebildiğine göre, bir cismin parlaklığına, duruşuna ve şekline daha fazla dikkat ederek renk bilginizi bütünleyebilirsiniz. Renkleri normal gören dostlarınızdan ve akrabalarınızdan yardım istemekten çekinmeyin.

Meslek seçimi gibi önemli bir karar verirken, renk görüşündeki bozukluğun getirdiği dezavantajları hesaba katmanız hikmetli bir davranış olacaktır. Bazı mesleklerde renk körlüğü ciddi bir dezavantaj olabilir. Örneğin bu, birçok kimyager, eczacı, matbaacı ve fotoğrafçı için bir engeldir.

Normal gören herkes çok büyük bir avantaja sahiptir. Eğer siz renkleri kısmen görüyorsanız, özel bir dikkat göstermelisiniz.

Eğer renkleri tam olarak görüyorsanız, paha biçilmez bir hazineye sahipsiniz. Kıymetini bilin.
 
Üst