Regaip kandili niçin kutlanır

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Regaip kandili niçin ve neden kutlanır kısaca.
Regaib gecesi niye kutlanıyor.


Recep ayına girdiğimiz şu günlerde bu ayın ilk cuma gecesi regaip gecesi olarak kutlanmaktadır. Regaip ismi melekler tarafından bu geceye verilmiştir. Cuma günleri zaten mübarek bir gündür. Bu gecenin de cuma gününe gelmesi daha kıymete bindirmektedir. Ragaip gecesinde Allah (c.c) bizlere ikram ve hürmette bulunur günahlarımızı af buyurur.

Bu gece yapılacak olan ibadetler kat kat sevaplandırılır. Bu gece çok ibadet etmeliyiz. Kaza namazınız varsa en az 1 günlük kaza namazlarımızı eda etmeliyiz. Kaza namazınız yoksa kuran okumalı, tövbe etmeli ve tesbih çekmeliyiz.

Ayrıca recep ayında oruç tutmakta çok faziletli ve savaptır. Peygamber efendimizin Ramazan ayından sonra en çok oruç tuttuğu ay recep ayıdır.

Bu ayın başka bir tanımı ise günahların bol bol, şarıl şarıl ve gürül gürül döküldüğü ay olarak isimlendirilmiştir. Bu anlama gelen "recebül esabb" bu ayın diğer bir adıdır. Arapçada Sabbe; dökmek demektir. Yani recep ayı Allah'ın kullarına rahmetini yağdırdığı bir aydır.

Değerli din alimleri ise recep ayını ekme ayı olarak (tevbe etmek, namaz kılmak, oruç tutmak), ramazan ayını ise biçme ayı olarak güzel bir teşbihte bulunmuşlardır. Bu da demek oluyor ki biz ramazan ayına hazırlayan mevsimin başlangıcıdır. Ramazan ayında ektiğimiz mahsulleri bol bol toplamak duası ile...

Lafın kısası, recep ayı Allah'ın affına sığınacağımız, bıol bol tevbe edip günahlarımızın bağışlanmasını isteyeceğimiz rahmeti bol bir aydır. Şaban ayı ibadetlerimize devam edeceğimiz bir ay olup, ramazan ayı da bunların mükafatını alacağımız bir ay olacaktır.

Regaip kandili niçin kutlanır
 
Son düzenleme:
Üst