Oruç borcu hesaplama nasıl ödenir?

  • Konuyu başlatan Misafir Sorusu
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir Sorusu

Ziyaretçi
Geçmiş yılların oruç borcu nasıl ödenir? Ben 27 yaşındayım evliyim kendi ailem dini anlamda çok bir şey öğretmedi bana. Eşimle tanıştıktan sonra hidayet nasip etti Rabbim. 5 yıldır da tesettürlüyüm.

Hocam ben geçmiş yıllara ait oruç borçlarımı tutmak istiyorum. Rabbimden af dileyip başlamak istiyorum. Allah nasip ederse ben bir hesap yaptım hocam. 14 yaşımda oruç farz oldu o yaşımdan sonra 5 gün adet günlerimi saydım bir 5 er günde tam tutup tutmadığımı hatırlamadığım için fazladan koydum. Ailem oruç tutmadığı için tam hatırlayamıyorum tam tutmuş muydum o yüzden 5 er gün daha koydum eşimle tanıştığımız tarihe kadar.

Hesabı böyle yapmamda bir sakınca var mıdır? Yoksa tutmuş olmama rağmen, içimde 'aralarda tutmadığım olmuş mudur' diye şüphe olduğu için o zamanları 30 gün diye mi sayayım.
Allah razı olsun hocam şimdiden teşekkür ederim
iyi çalışmalar.
 

sorularlaislamiyet

Deneyimli Üye
Üye
Değerli kardeşimiz,

Kazâ ve Keffâret Nedir?

Kazâ: Hiç tutulmayan veya tutulmaya başlanıp da bozulan bir orucu sonradan günü gününe tutmaktır.

Keffâret ise: Kasden bozduğu bir günlük Ramazan orucu yerine, ceza olarak iki ay birbiri ardınca oruç tutmaktır.

Bu cezayı, yaşlılık, zayıflık ve hastalıktan dolayı yerine getiremeyen kimse, 60 fakiri sabah ve akşam olarak iki öğün doyurur. Doyurmak; yedirmek suretiyle olacağı gibi, yemek parasını fakirin eline vermekle de olur. 60 fakir yerine bir fakiri, 60 gün doyurmak da câizdir.

Oruç tutmaya bedenî gücü yetmediği gibi fakiri doyurmaya da mâli gücü kâfi gelmeyen bir kimseden ise, keffaret cezası kalkar. Artık onun yapacağı şey, Allah`tan af ve mağfiret dilemektir.

Bir kazâ orucuna güneşin doğuşundan sonra niyet edilse, o oruç kazâ yerine geçmez, nâfile oruç tutulmuş olur. Kazâ oruçlarına mutlaka imsâk vaktinden önce niyet edilmesi şarttır.

(Mehmet Dikmen, İslam İlmihali)
 
Üst