Niçin ve Nasıl Dua Edilir?

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Niçin ve Nasıl Dua Ederiz örneklerle açıklar mısınız?

Allah bizlere birçok nimet vermiştir. Bizler, verdiği bu nimetler için Allah’a şükretmeliyiz. Verdiği nimetler sebebiyle onu anmalı, bizleri bu nimetlerden mahrum bırakmaması için ona içtenlikle dua etmeliyiz. Yüce Allah, kendisine yapılacak duaları kabul edeceğini haber vermektedir. Kur’an-ı Kerim’de “Kullarım sana benden sordukları zaman bilsinler ki ben onlara çok yakınım. Benden isteyenin, dua ettiğinde duasını kabul ederim. Artık onlar da benim davetime uysunlar...” (Bakara suresi, 186. ayet.) buyrulmaktadır.

Dua, insanın Allah katındaki değerini artırır. “Ey Muhammed, de ki: Duanız olmasa Rabb’im
size niye değer versin?..”(Furkân suresi, 77. ayet.) ayeti bunu belirtmektedir. Peygamberimiz de “Allah’ın lütfundan isteyin. Çünkü Allah, kendisinden istenmesini sever. İbadetin en değerlisi dua edip kurtuluş beklemektir.”(Tirmizî, Daavat, 126.) buyurmaktadır.

İnsan, bir ihtiyacı olduğunda Allah’a dua eder, ondan yardım ister. Bir hata yaptığında Allah’a dua ederek ondan bağışlanma diler. Anne-babasının, kardeşlerinin ve bütün insanların iyiliğini ister. Kimsesiz, fakir ve zor durumda olanlar ile yaşlıların daha iyi olmaları, mutlu ve rahat bir hayat sürmeleri için Allah’a dua eder.

İslam dininde duaya büyük önem verilmiştir. İnsan istediği zaman, istediği yerde ve içinden geldiği gibi Allah’a dua edebilir. İsteklerini ve içinde bulunduğu durumu doğrudan Allah’a iletebilir. Hiçbir aracıya ya da özel bir yer ve zamana ihtiyaç duymadan Allah’tan yardım isteyebilir. Duada önemli olan, insanın samimiyetle içinden gelenleri Rabb’inden istemesidir.

Allah; insanın içinden geçirdiği güzel duygu ve düşünceleri bilir. Allah’a hangi dilde ve ne şekilde dua edilirse edilsin o, herkesi duyar. Bu nedenle Rabb’imize kısık sesle ve içten gelerek dua ederiz. Nitekim bir ayette şöyle buyrulmaktadır: “İçinden yalvararak ve ürpererek yüksek olmayan bir sesle sabah ve akşam Rabb’ini an. Sakın umursamaz kimselerden olma.” (A’râf suresi, 205. ayet.)

Allah’a, güzel adlarını anarak dua etmeliyiz. Bir ayette Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “En güzel isimler Allah’ındır. O halde ona bu güzel isimlerle dua edin...”(A'râf suresi, 180. ayet.) Sadece kendimiz için değil, annemiz, babamız, kardeşlerimiz ve arkadaşlarımız için de dua etmeliyiz. Duanın sonunda “Allah’ım duamı kabul et!” anlamında “Âmin!” deriz.

Tek başına dua edilebildiği gibi topluca da dua edilebilir. Örneğin; yemeklerde, düğünlerde, sünnet törenlerinde, camide ve bayram namazlarında topluca dua edilir.
 
Üst