Nefsimize Nasihat

Kraliçe

KF Ailesinden
Özel Üye
Nefsimize Nasihat‏



Kalbini kıskançlıktan, dilini yalandan, halini riyadan, midesini haramdan kurtaran kişi, ancak inanan insandır. İyiliği gizli yap. Hayattayken verdiğin bir hurma, senden sonra, ruhun için verilecek 100 miskal altından daha hayırlıdır


Mert ol, mihnet ve gam çekmeye alış. Sabah akşam Allahı zikret; nefsini oburluğa alıştırma, günleri yemek, içmek ve uyku ile geçirme! Çok uyku, gafleti artırır ve yoksunluğa sebep olur. Sabah aydınlığında (seher vakti) ve ikindiden sonra katiyyen uyuma!.. Geceleri çıplak yatma; kısmetin kesilir. Az ye, az iç, az konuş, az uyu, çok gülme. Gece aynaya bakma; lüzum ederse gündüz bak; bunlar ince meselelerdir.

Yalan söylemek rızık darlığına sebeptir. Ayakta su dökmek, fakirlik ve ihtiyarlık getirir. Gusletmeden bir şey yemek çirkindir. Ekmek kırıntılarını dökmek fakirliğe sebeptir. Evini gece süpürme, süprüntüyü kapı önüne bırakma. Ana ve babanı adları ile çağırma; bu, büyük vebaldir. Elini daima temiz tut! Bu sözler mühimdir, dikkat et!..

Helada yıkanma, elbisen üzerindeyken dikiş dikme, yüzünü eteğinle silme, rızkın kısalır. Başkasına ait tarakla saçını tarama, evde örümcek ağı bulunmasın; bereketi kaçırır. Dine sarıl; ocağa yakın olana kara bulaşır; dala yapışan kökü ile buluşur. Misafir kafir de olsa kapını aç, o, rızkıyla beraber gelir ve ev sahibinin günahını götürür. Allahtan korkmayanda din, inanmayanda insaf ve ihsan yoktur.

Emaneti korumak, doğru sözlü, güler yüzlü ve cömert olmak Allah vergisidir... Bunlar para ile alınmaz.

Besmele: Bütün işlerin Allah adıyla açılması için elimize verilmiş anahtardır. Onu kullanmak, Allah adını kalbinde tutmakladır. Gafletle kılınan namaza karşılık, bir yufka ekmeği bile elde edemezsin. Dikkat et! Hakikati ehlinden öğren! Yaptığın yüzlerce şey, namaz kılarken aklına gelir. Böyle gafil kalple kılınan namazdan ne hayır umulur?

Altın dirhem ve miskal ile, elmas kırat ile, eşya kilo ile, İslam hassas ölçülerle ölçülür. Vesveseyi at, kaza ve kadere razı ol. Dilediğini yapmakta serbest olan Allahü Tealaya kendini teslim eden, ilahi rızaya erer. Sıkıntıda olanı Allahü Teala felaha ulaştırır.

Cahilin kalbi diline tabi olduğundan rastgele konuşur. Arifin dili kalbini takip eder. Bir şey söylemek istediğinde kalbine sorar, söyleyeceği şey lehine ise konuşur, yoksa susar.

Dünya binek taşıdır, binebilirsen seni taşır, o sana binerse ezer.

Allaha itaat edeni sev; iyi kimseyi seven Allahı sevmiş olur. Kanaatkar, sabırlı ve şefkatli ol! Resulullah şefkatle alemlere rahmet oldu.

İbadetinle öğünme; yalnız ibadet fayda vermez. İhlas, ihsan ve keremi ona arkadaş et. Musibetin ardında nimetler gizlidir. Hakikat gözüyle bakan onu görür, rahmani ihtar olduğunu anlar.

Birine kızıp da onun suçlarını başkalarına anlatanlara, Allahü Teala şu azim tehdidini beyan etmiştir: *Ey ademoğlu! Sana eza ve cefa eden kişinin suçunu affet; gizli sırlarını açığa çıkarıp halk arasında zelil etme. Şunu unutma ki, senin de halk arasında ayıplanacak, çok suçların var. Bunları dünya ve ahirette ortaya koyup halk içinde seni rezilü rüsva etmeyeyim.* Dünyanın senin hakkında söylediği kötü sıfatlar sende varsa onu terket, yoksa ne diye gam çekip üzülesin!..
 
Üst