Nazar Boncuğu ve Nazar Hakkında Bilgiler

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
Peygamberimizin tatbik ve tavsiye ettiği mânevî ilaçlardan başka yollara başvurup şifa aramak mü’mine yakışmaz. Cahiliye devrinde Araplar bazı hastalıklardan dolayı boyunlarına ve kollarına çeşitli âlet ve boncuklar takarlardı. Deva ve şifayı da o taktıkları şeylerden beklerlerdi. Şirk kokan, inancına uymayan bu nevi işleri şiddetle yasaklayan Peygamberimiz, “Kim birşey takarsa bütün işleri o taktığı şeye teslim edilir” (Tirmizi, Tıb: 24)

Nazardan korunmak için mânâsı bilinmeyen bazı muskalar yazıp kullanmak veya “nazar boncukları” takmak İslâm inancına uymayan bâtıl âdetlerdir. Bu gibi şeyleri insanın takınması caiz olmadığı gibi, bir hayvana veya bir eşya üzerine takmak da aynı şekilde meşru değildir. Peygamberimizin haram saydığı bazı şeyler arasında nazarlık takınmak da sayılmaktadır. (Neseî, Zînet: 17)

"Allah, nazar boncuğunu takan kimsenin işini tamamlamasın." (Hâkim ve Ahmed rivayet etmiştir; Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar II / 259)


Nazar ile ilgili uzun bir yazı ama yararlı bilgiler var.Konudaki hadisleri yukarıya ekledim.
http://www.sorularlaislamiyet.com/q...abilir-goz-degmesinin-sebepleri-nelerdir.html


Evimizde nazar boncuğu işlemeli tabak vs bulundurmak uygun mudur? Nazar boncuğu takmak caiz midir?
http://www.sorularlaislamiyet.com/q...lemeli-tabak-v-s-bulundurmak-uygun-mudur.html
(Burda batıl yayılmaması için evinizde bulundurmayın yazıyor.)

Üzerinde nazar boncuğu olan çay bardaklarını kullanmak caiz midir?

http://www.sorularlaislamiyet.com/q...an-cay-bardaklarini-kullanmak-caiz-midir.html
(Burda kullanabilirsiniz yazıyor.)
 

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
Diyanet: Nazar boncuğu takmak caiz değil
Diyanet, yaygın olarak kullanılan nazar boncuğu konusuna açıklık getirdi. "Nazar boncuğundan medet ummak caiz değil" diyen Diyanet, Felak ve Nas Sureleri'ni önerdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, İslam inancında, nihai etkiyi Allah'tan başkasına atfeden tutum, davranış ve inanışların yasaklandığını, bu kapsamda nazar boncuğu ve benzeri şeyleri medet ummak amacıyla boyuna veya herhangi bir yere takılmasının caiz olmadığını bildirdi. Kurul, nazar boncuğu takmak yerine Felak ve Nas Suresi okunmasını tavsiye etti.

Bir vatandaşın "Göz değmesine karşı nazar boncuğu takmak caiz midir?" sorusunu değerlendiren Yüksek Kurul, tüm tedavi ve korunma yöntem ve sebeplerine başvurduktan sonra sonucun yüce Allah'tan beklemenin İslam inancının gereği olduğunu açıkladı.

İslam inancında, nihai etkiyi Allah'tan başkasına atfeden tutum, davranış ve inanışlar yasaklandığına dikkat çeken Din İşleri Yüksek Kurulu şu ifadelere yer verdi: "Nazar boncuğu ve benzeri şeylerin, bunlardan medet ummak amacıyla boyuna veya herhangi bir yere takılması caiz değildir. Bu tür davranışlarda bulunanlar hakkında Rasulüllah (s.a.s.), 'Kim nazarlık takarsa Allah onun işini tamama erdirmesin' (Ahmet b. Hanbel, Müsned, IV, 154) buyurmuştur. Diğer bir hadiste ise nazarlık takan ve nazarlığa koruyucu etki atfeden kimsenin Allah'a ortak koşmuş olacağını ifade edilmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, IV, 156).

Nazardan korunmak için böyle hurafeleri terk edip Hz. Peygamber'in (s.a.s.) öğrettiği duaları yapmak gerekir. Bu çerçevede Felak ve Nas sureleri yanında Hz. Peygamber'in (s.a.s.) torunlarına yaptığı şu dua da okunmalıdır: "Her türlü şeytan ve zehirli hayvanlardan ve bütün kem gözlerden Allah'ın eksiksiz kelimelerine sığınırım




 
Üst