Namaz vakitleri ve Kalbin Farzları

SALİK

Kıdemli Üye
Kademeli
NAMAZ VAKİTLERİ


ÖĞLEN NAMAZI: Güneşin göğün ortasından batıya doğru kaymasıyla başlar. Bir nesnenin gölgesinin iki katı artı güneşin gökyüzünün ortasında olduğu zamanın (istiva) toplamıyla biter.

İKİNDİ NAMAZI: Öğlen namazının vaktinin bitmesiyle başlar.güneşin tamamen batmasıyla biter.

AKŞAM NAMAZI : Güneş tamamen battıktan sonra başlar. Kırmızı şafak tamamen kaybolunca biter. Kırmızı şafak :Güneş battıktan sonra batıda görülen kırmızılıktır. Başka bir görüşe göre beyaz şafak tamamen kaybolunca biter. Beyaz şafak ise kırmızı şafak battıktan sonra batıda görülen beyazlıktır.

YATSI NAMAZI: Akşam namazının vakti çıktıktan sonra başlar. Fecri sadığın çıkmasıyla biter

FECRİ SADIK NEDİR? Doğuda yatay bir şekilde beyaz içinde hafif kırmızı renkle karışık bir şekilde çıkan aydınlıktır.

NİÇİN FECRİ SADIK DENİR?
Çünkü fecri sadıktan önce fecri kezib denen şafağın çıkmasıyla dünya biraz aydınlanır daha sonra fecri kezibin batmasıyla dünya tekrar karanlık olur. Fecri kezib: Yalancı şafaktır.

KALBİN FARZLARI


Allah’u Teala El-Nahl süresinin 78. ayetinde şöyle buyuruyor :

وَجَعَلَ لَكُمُ الْسَّمْعَ وَالأَبْصَارَ وَالأَفْئِدَةَ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ {78 }

Mealen (İnsanlar şükür etsinler diye Allah onlara kulaklar, gözler ve kalpler Verdiğini bildirmiştir)

Allah’u Teala El-İsra süresinin 36. ayetinde şöyle buyuruyor:

وَلاَ تَقْفُ مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ كُلُّ أُولئِكَ
كَانَ عَنْهُ مَسْؤُولاً

Mealen (Hakkında bilgin bulunmayan şeyin ardına düşmemeyi çünkü kulak, göz ve gönülün bunların hepsinin ondan sorumlu olduğunu bildirmiştir)

Allah’a iman etmek her mükellefin üzerine farzdır. Allah’a iman farzların aslı olup kalbin amellerindendir. Yani Allah’ın mekansız hacimsiz ve şekilsiz olarak var olduğuna itikad etmektir. Allah’a imanla beraber peygamber Efendimizin Allah’ın Resulü olduğuna ve Allah’tan haber verdiği bütün konularda doğru söylediğine itikad etmektir.


İHLAS NEDİR?


İhlas kalbin farz olan amellerindendir buda ameli Allah rızası için yapmaktır. Yani ibadeti yaparken niyetinin insanların onu övmeleri ona saygı veya değer vermeleri için olmaması gerekir.



GÜNAHLARDAN PİŞMAN OLMAK

Kalbin farzlarından biri ister büyük olsun ister küçük olsun,bütün günahlardan tövbe etmektir.yani pişman olmaktır.Bu pişmanlık günah işlediği için olmalı. Ancak insanlar arasında kötü bir duruma düştüğü için pişman olursa tövbe sayılmaz.




ALLAH’A TEVEKKÜL ETMENİN MANASI

Tevekkül: itimat demektir.(Güvenle teslimiyet) kulun itimadı Allah’a yönelmelidir.çünkü varlık alemine gelen fayda veya zarar veren her şeyi Allah yarattı. Gerçekten fayda sağlayan ve zararı yaratan Allah’tan başka kimse değildir.



ALLAH’IN NİMETLERİNE ŞÜKÜRÜN ANLAMI


Şükür iki kısımdır : farz olan şükür. Bize nimetleri veren Allah’ı yücelterek ihsan ettiği nimetleri haram kıldığı şeylerde kullanmamaktır.
Müstehab olan şükür: Allah’ın bize vermiş olduğu sayısız nimetlere karşı methüsena (yüceltmek) etmektir.

SABIR NEDİR?

Allah El bakarah süresinin 153.Ayetinde şöyle buyuruyor. Meali:
Allah müminlere sabır ve namaz ile Allah’tan yardım dilemelerini emrediyor, çünkü Allah sabredenlerle beraberdir.(yardım eder)



SABIR ÜÇ KISIMDIR.

1: Allah’ın farz kıldığı ibadetleri yerine getirirken sabretmek:Yani Allah’ın dinde farz kıldığı ibadetleri yerine getirmek için nefsi zorlamaktır.Namazı vaktinde kılmak, ramadan orucunu tutmak, Allah’ın din ilminde farz kıldığı ilmi öğrenmek için ilim meclisine gitmek ve diğer farzlar gibi.
2: Allah’ın haram kıldığı şeylerden nefsini uzak tutmak;Namazı terk etme ,içki içme, hırsızlık yapmak,zina yapmak, kumar oynamak ve buna benzer haramlardan uzak durup sakınmak için nefsi ile büyük bir mücadele etmesi gerek.
3: Bela ve musibetlere sabretmek ; nefse zor gelen acı, zarar, geçim sıkıntısı,hüzün ve keder gibi Allah’ın kendisine vermiş olduğu musibetlere tahammül(dayanmak)etmektir.yani bu musibetlerden dolayı Allah’a isyan etmeyip,itiraz etmemek ve günah işlememektir.çünkü insanların çoğu musibetlere karşı sabretmedikleri için günahlara girmişlerdir.



ŞEYTANA BUĞZETME NEDİR?

Şeytana buğzetmek (sevmemek , nefret etmek) bütün mükelleflerin üzerine farzdır.çünkü Allah kur-an’ı kerimde insanları şeytana karşı açık ve kesin bir şekilde uyardı.Allah ‘FATIR’suresinin 6.Ayetinde şöyle buyuruyor.Meali: Allah bize ‘şeytanı düşman edinmemizi’emrediyor
Şeytan kafir olan cinlerdendir.Ama mümin olan cinler mümin insanlar gibidirler.İçlerinde Salih ve fasık olanlarıda vardır.Bazı durumlarda şeytan kelimesi cinlerin dedesi olan iblis için kullanılır.



GÜNAHLARA BUĞZETME NEDİR?

Allah mükelleflere günahları işlemeyi haram kıldığından dolayı günahlardan nefret etmek farzdır.Kendisinden veya başkasından dolayı meydana gelen günahları kalple inkar edip onlardan nefret etmekte farzdır.
ALLAH’I , ALLAH’IN KELAMINI,ALLAH’IN RESULÜNÜ SAHABELERİ VE SALİH KULLARI SEVMEK HAKKINDA BİLGİ:

1. Allah ve Rasülünün sevgisi
Her mükellefin Allah’ı, Allah’ın Kelamını ve Allah’ın Rasülünü sevmesi farzdır. Bu da şeriatın emirlerine uymakla beraber yasakladığı şeylerden sakınmakla olur. Allah’ Teala Eli İmran süresinin 31. ayetinde şöyle buyuruyor :

قُلْ إِن كُنتُمْ تُحِبُّونَ اللهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَاللهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ {

Meali : peygamber efendimize hitaben ey nebi deki eğer Allah’ı seviyorsanız bana tabi olunuzki Allah’ta sizleri sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah Ğafur ve Rahim’dir.

Bunun kaynağı Allah’a ve indirdiği Kuran-ı Kerime iman etmek ve peygamber efendimizin bildirdiği şeyleri kabul etmektir. Allah’ın varlığına Kelamına veya Rasülüne şüphe etmek kalbin günahlarındandır ve islamdan çıkaran bir küfürdür.

2. Sahabeleri , Ehli Beyti ve Salihleri sevmek : Kalbin farzlarındandır. Sahabeleri Ehli Beyt ve Salihleri sevmemek kalbin günahlarındandır. Onlara küfür etmek ise dilin günahlarındandır.
3. Allah’ın Şiarını yüce saymak: Şiardan kasıt müslümanların sembolleridir. Örneğin camiler, Safa ve Merve müslümanların şiarlarındandır. Bunları her kim görse müslümanlar için kutsal olduklarını bilir. Bu varlıklar bayrakların ülkeleri temsil etmesi gibi müslümanları temsil eder. Bu şiarları kutsal kabul etmek ve onları birer yüce varlık olarak bilmek farzdır.
 
Üst