N11'den kredi kartı ile altın almak caiz mi?

  • Konuyu başlatan Misafir Sorusu
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir Sorusu

Ziyaretçi
N11 üzerinden peşin fiyatına 4 taksitle altın alıyorum. Altın kargo ile elime ulaştığında ödeme mağazaya geçiyor. Yani fiziki olarak altın bana geliyor. Hayali bir altın yok. Ayrıca "kredi kartına taksitle" bile alsak para mağazaya peşin olarak geçiyormuş. Ben bankaya taksitle ödüyorum sadece mağaza peşin alıyor.

Ayrıca altını bu şekilde internetten almak yaşadığım yerde bi kuyumcudan almaktan çok daha kârlı. Kuyumcu bana gramını 170 tl peşin diyor. Ben internetten daha ucuz ve taksitli alıyorum. Diyanetin kredi kartı ile alışveriş fetvasını da biliyorum ama benim olayım ordaki gibi değil. Sorum şu: benim olayımda bir sakatlık var mı?
 

KaraHilal

Çalışkan Üye
Değerli kardeşimiz,

Kâğıt para semen ve para olmakla beraber, altın ve gümüş hükmünde olup olmadığı hakkında ihtilâf vardır.
Şafiî mezhebine mensup bir çok âlime göre, biri peşin diğeri vadeli olmak üzere kâğıt paranın altın veya gümüş ile satılması caizdir. Hanefi mezhebine göre ise ihtilaflıdır.
Ulemânın bir kısmı "Altın ve gümüş hükmünde olduğundan altın, kâğıt para ile satılırsa her ikisi peşin olması gerekir. Altın peşin, kâğıt para vadeli olursa caiz değildir. Altın ve gümüş birbiriyle satıldığı gib.i" diyorlar.
Diğer ulemâya göre: Kâğıt para, altın ve gümüş hükmünde olmadığından altın, vâde ile satılırsa caizdir.(İbn-i Abidin, IV/184)
Demek "altını vâde ile satmak caizdir," diyenler olduğu için onlara göre hareket edilebilir. Altını vadeli satmak caizdir diyenlere göre, altını kredi kartıyla satmak da caiz olur.
(Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar, I/360)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
 
A

ahmettttttttt

Ziyaretçi
hocam yukarıdaki soru ile cevabınız farklı mesele sanki. Soruda altıncı parasını peşin olarak alıyor. mal adama geldiğinde para mağazaya geçiyor. altını alan bankaya taksitle ödüyor.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst