Lokum nedir? lokumun tarihçesi? faydaları nelerdir?

okuryazar

Uzman Üye
Lokum Nedir? Lokumun Tarihçesi? Faydaları Nelerdir?

Tarihi, Osmanlıca “rahat ul-hulkümyani boğaz rahatlatan kelimesinden türeyen Lokum, yaklaşık 15. yüzyıldan beri Anadolu’da bilinmekle birlikte, özellikle 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaşmıştır. Avrupa’da ise bir İngiliz gezgin aracılığıyla ‘Turkish Delight’ adıyla 18. yüzyılda tanınmaya başlanmıştır. Daha önceleri bal ya da pekmez ve un bileşimi ile yapılan lokumun 17. yüzyılda ‘Kelle şekeri’ olarak bilinen rafine şeker ile özellikle nişastanın bulunup ülkeye getirilmesi sayesinde hem yapımı, hem de lezzeti değişti.

Lokum, su, şeker, nişasta kullanılarak yapılan bir Türk tatlısıdır. Lokum doğal ve sağlıklı bir besin kaynağı olup, pek çok yararının olduğu bilinmektedir. Örneğin, proteinli besinler, kullanıldıktan sonra vücutta yakılır ve bunun sonucu üre, ürik asit ve kreatinin gibi atık maddeler açığa çıkar. Bu maddeler böbrek hastalarında idrarla vücuttan atılamaz ve kanda yükselir. Sade/vanilyalı lokum karbonhidrat kaynağı olduğundan, böbrek hastalarınca devamlı tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca, yerelde lokumun hala yara ve çıbana tedavi amaçlı sarıldığı da bilinmektedir.

Lokum Böbrek Hastalıklarına İyi Geliyor
Lokum su, şeker, nişasta kullanılarak yapılmaktadır. Pek çok sağlıklı etkisi olduğundan söz edilmektedir. Proteinli besinler tüketildikten sonra yakıldığında, üre, ürik asit ve kreatin gibi bazı atık maddeler ortaya çıkar. Bu atık maddeler çeşitli böbrek hastalıklarına sahip olan kişilerde vücuttan atılamaz ve kanda yüksek değerlere çıkar. Bu yüzden özellikle böbrek hastalığına sahip olan kişilere vanilyalı ve kakaolu lokum tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Yüksek karbonhidrat değeri besleyici olmasına rağmen, ayrıca bu saymış olduğumuz atıkların vücuttan atılımını gerçekleştirir. Ek olarak lokum, yaralarda ve çıbanlarda tedavi edici özelliklere sahiptir.

Lokum Nasıl Yapılır?
Lokum genellikle limon tuzu veya gül aroması ile tatlandırılır. Sarı ve pembemsi rengini bu sayede elde eder. Yapışkanlık kazanmaması için pudra şekeri sürülür. Reçetesi ise şu şekildedir.

  • 2 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı mısır nişastası
  • 1.5 su bardağı su
  • Yarım yemek kaşığı tartar kreması
  • İsteğe göre 2 yemek kaşığı gül aroması
  • Çeyrek çorba kaşığı meyve suyu
  • 1 çorba kaşığı vanilya aroması
  • 1 çorba kaşığı doğranmış portakal
  • İsteğe göre fıstık, ceviz, fındık vb.
Bu reçete ile kendi lokumunuzu kendiniz üretebilirsiniz.

Fazla Lokum Yemenin Bir Zararı Var Mıdır?
Lokum tamamen doğal ve sağlıklı bir besindir. Ancak içerisinde nişasta ve şeker gibi karbonhidratlar bulunur. Karbonhidrat, vücut için temel yapı taşlarından biridir. Ancak fazla tüketilmesinde, tamamı sindirilemez ve karaciğerde yağa dönüştürülerek depolanır. Bu da kilo almanız anlamına gelecektir. Bu yüzden fazla lokum tüketmeniz, aldığınız karbonhidrat miktarı ile birlikte, kalori miktarını da arttıracaktır. Böylece kilo almış olacaksınız. Fazla lokum tüketiminden uzak durmanızı tavsiye ederiz.

Siz değerli okurlarımıza bir diğer önerimiz de açık olarak satılan lokumlara dikkat etmeniz ve güvenli olmayan yerlerden lokum almamanız. Bunun sebebi de bayat lokumların mide sağlığını bozmasıdır. Çeşitli bulantı, sancı ve mide ağrılarına yakalanmamak için bayat lokum tüketiminden uzak durmanız gerekir. Bildiğiniz ve güvenli satış yapan yerlerden lokum alarak bu şekilde sağlığınızı da korumuş olacaksınız.
 
Lokum, tatlı bir tat veren, genellikle şekillendirilmiş, gliserin ve şekerin baz alındığı bir tatli türüdür. Türk lokumu olarak da bilinir. Türk lokumunun tarihi 16. yüzyıla dayanır. Osmanlı İmparatorluğu'nun saray mutfağında yapılmıştır. Lokum özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nun yurt dışına açılması ile Avrupa'ya yayılmıştır.

Ancak lokum yüksek şeker içeriği nedeniyle fazla tüketilmemesi önerilir.
 
Üst