Kuş Bakımı

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Evinde kafes içinde kuş besliyenlerin bu sevimli hayvancıklara kötülük değil, iyilik ettiklerini ileri sürebilmeleri için elbette ki onlara iyi bakmaları, sağlıkları için gerekli şartları gözetmeleri gerekir. Bu bakım, kuşların cinsine göre değişirse de genel olarak, bütün kuşlar için gözetilecek birtakım noktalar vardır ki bunları şöyle Özetliyebiliriz:

* Bütün kuşların geniş yere ihtiyaçları olduğunu unutmayın. Kuş kafesleri, odanın ışıklı, havadar bir yerine konmalı, kışın sobalardan uzak bulundurulmalıdır.

* Fazla güneş alan, çok sıcak yer de kuşlar için zararlıdır. Ilık, kuru havalarda kuşların kafesleri evin dışına çıkarılabilir. Yalnız, kafesin konulacağı yerin gölge olmasına, kedilerin erişmelerine imkân olmıyan bir bölümde bulunmasına dikkat etmelidir.

* Kafesin içi her gün sodalı suyla temizlenmelidir.

* Sıcak havada, kuşu sıcak bir odanın havasız bir köşesine asmak hiç doğru değüdir. Kuş, hava akımı olmıyan yerde sıcaktan bunalıp ölebilir. Kuşun fenalaştığını fark eder etmez, kafesi serin bir yere götürün, mümkünse hayvanı soğuk bir yerde bir süre tutun. Kuş iyileşmeye başlayınca da birkaç gün ekmek kırıntısı ile, sütle besleyin. Birkaç gün de suda ıslatılmış tohum verin.

* Kuşlar yumurta zamanında rutubetten iyi korunmalı, her zamankinden biraz daha çok yiyecek vermelidir. Bu yiyeceğe birkaç damla balık yağı katmak faydalı olur.

* Kuşların tırnaklarının, gagalarının fazla uzamalarını önlemek için arada sırada bunları kesmelidir. Yalnız, bu işi siz yapmaya kalkmayın, bir baytara götürün.

* Kuş her hangi bir sebepten yaralanırsa hafif sulandırılmış tentürdiyot sürün. Hayvan fazla kan kaybediyorsa, kanıyan kısmı temiz bir bezle sıkın.


alıntı
 
Üst