Selamünaleyküm arkadaşlar
Malumunuz mubarek Kurban Bayramına çok şükür kavuşmak üzereyiz.Burada birkaç hatırlatma yapmak isteriz.İlk yapacağımız Allahın izni ile inşAllah Teşrik tekbirlerine arefe günü; sabah namazından sonra başlayacağız. Kurban Bayramı’nın dördüncü gününün ikindi namazına kadar (ikindi namazı da dahil) yirmi üç vakit “farz namazların hemen arkasından” getireceğiz Biiznillah.
Ufak ama Önemli Hatırlatma :Arefe gününü muhakkak oruçlu geçirmemiz lazım arkadaşlar.Bunun sevabının adedi kun feyekun'da yazılan her harf adedinden binlerce kat fazla…
VACİB KURBAN
Zilhicce ayının 10.11.12. günleri ile 11.12. gecelerinde ibadet ve Allah’a yakınlık niyeti ile kesilen beş nevi hayvan( Koyun,Keçi,Sığır,Deve,Manda-Camus)’a kurban denir.
Zaruri ve asli ihtiyaçları ve borçlarından sonra nisab miktarı mala malik olan her Müslüman senede bir kere kurban bayramı günlerinde yani Zilhicce-i Şerifenin 10.11.12. günlerinden birinde Kurban Kesmek VACİB tir.
ORTAK KESİLEN KURBANIN TAKSİMİ
Kurban ortak kesildiğinde etini tartarak taksim etmek icab eder.Taksim ederken et ile beraber hisselerinde deri,ayak,baş,ciğer veyahut yağından ve işkembesinden bir parça olursa,tahminen taksim caiz olur.
Öncelikle Kurban edilecek hayvana kesinlikle sevgi ve saygı göstermeliyiz ki kıyamet günü kurban kesen kişinin mizanına konulur diye bir eser varid olmuştur.
Kurban kesecek kimseler, ister kadın ister erkek olsun ,eğer kendisi kesebiliyorsa kemeli,buna muktedir değilse başka birisini vekil edip ona kestirmeli.
Kurban kesen kimse,bu vesile ile niyyetini düzeltmeli ve kendi kendisine; -Nefsim, Allah’a isyan edip o derece çirkin ameller işledik ki, bu fenalıkları sebebiyle öldürülmeye hak kazandı.Ancak,bir kimsenin kendi nefsini öldürmesi haram olduğundan,bu hayvanı kendi nefsime bedel kurban etmeyi murad eyledim.Ya Rab- onun her azasına karşılık, benim azalarımı cehenneminden kurtar,diye niyet etmeli ve ondan sonra kurbanını kesmeli veya kestirmeli.
kurban almaya giderken de bu niyyetle gitmeli ki her adımına hasene yazılıp,günahları affolunur.Pazarlık ederken çok söz söylemeli ki her kelimesine tesbih sevabı verilir.
Kurbanı evine getirirken eziyet ve zahmet vermemeli,hayvana yavaşlık ve merhamet ile muamele etmelidir.
Bıçağı bilerken hayvana göstermemelidir.
Kurban Kesmek üzere yatırınca okunacak duayı okur ve bundan sonra Bismillahi Allahu Ekber diye kesmelidir.
Kurbanın etini üç bölüğe ayırmalı;Bir bölüğü fakirlere sadaka niyetiyle ,bir bölüğü komşularına ve bir bölüğünü de kendisine ve çoluk çocuğuna tahsis etmeli.
Kaynak:Mecma’ul Adab sayfa 81-82-83 (özet)