Kurana El basmak sonra da yemini bozmak günah mı?

  • Konuyu başlatan Misafir Sorusu
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir Sorusu

Ziyaretçi
Öncelikle Selamun ALüyküm.... Yaşım 23 .. ismim lazım değil. Ben sigara içmeyeceğim diye kurana el bastım ama içeceğim dayanamıyorum bunun günahı ne olur Kefareti nedir. Ve pek maddi durumum da yok.
 

İslami Sorular

KF Ailesinden
Özel Üye
Öncelikle Kuran üzerine yemin ettiyseniz ve yemininizi bozduysanız kefaretini yerine getirmeniz gerekiyor. Kefaretini ise mal ya da bedelini ödemek suretiyle yapabilirsiniz. Yemini bozmanın kefareti şu şekilde yerine getirilir:

- 1o fakiri sabah ve akşam (günde 2 öğün) doyurmak veya giydirmek şeklinde.

Sadece yiyecek ve elbise olarak değil de kefaretin karşılığı olarak başka birşey de yapabilirsiniz. İster yiyecek olarak isterseniz de elbise veya bedeli olarak verirken, hepsini birden bir defada bir fakire vermek caiz değildir. Fakat fakir bulmakta zorluk çekiyorsanız, o zaman sabak akşam fakire doyacak kadar yiyecek ya da bedelini veya aynı fakire hergün bir elbiseyi vermek kafi olmaktadır. Bu şekilde kefareti ödemiş olursunuz.

Fakat maddi olarak güç yetiremezseniz, üç gün ard arda oruç tutabilirsiniz. Bu oruçları tutarken boşluk oluşmamalı. Yani bir gün tutup bir gün tutmama gibi bir durum oluşmamalıdır. Oruçların arasına mani girmemelidir.

Girerse kefaret bozulur. Baştan itibaren yeniden tutmanız gerekir.

Birden fazla yemin bozduysanız her yemin için ayrı kefaret gerekir. Şafi mezhebine göre kefaret orucunu ard ardaya tutma şartı bulunmamaktadır.

Gerek yemin gerekse de oruç kefaretinde köle azad etmek yapılması gereken ilk iştir. Fakat günümüzde kölelik diye bir husus bulunmadığı için köle azad etmek gibi bir imkan bulunmamaktadır.
 
Üst